Babam ve Ailesi'nden Paramparça'ya: Maçoların altın çağı

Güncelleme Tarihi:

Babam ve Ailesinden Paramparçaya: Maçoların altın çağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 12:38

Donald Trump’ın kadınları ‘avuçlamaktan’ özgürce bahsedebildiği bir kampanyayla ABD başkanlığını kazandığı dünya giderek daha maço bir yer oluyor. Türkiye zaten uzun süredir, maçolukla sevdalı. En son Emrah’ın dizisi ‘Mavi ve Aşk’ın eklenmesiyle ‘sert erkekliğin’ zirvesine çıkmış bulunuyoruz.

Haberin Devamı

Babam ve Ailesi (Kanal D)
Bülent İnal’ın imajına maço demek haksızlık olur. Onunki daha çok müşfik, Kadir İnanır’ın bazı karakterlerini andıran, duyarlı, ama gerektiğinde yumruğu masaya vurmalı bir ‘sert adamlık’. Fakat ‘Babam ve Ailesi’, iki kadını idare etme durumunu müthiş duygusal bir zemine yerleştirip meşrulaştırarak Kemal’i maçoluğa zorluyor. Sanki kadınlarına sert davranmazsa otoriteyi elden kaçırır ve zavallı eşler Allah korusun başlarına göre iş yaparlar! O yüzden şefkatli baba olmanın yanında, bir höt zöt durumu sürekli kendini belli ediyor.

Aşk ve Mavi (ATV)

Babam ve Ailesinden Paramparçaya: Maçoların altın çağı


Erkeklik destanı yazan dizilerin son noktası Emrah’ın yeni dizisi. Emrah’ın ağır ama efendi karakteri Ali’den öte, ağabey Cemal maçoluk, kabalık ve suntalık konusunda zirvede. Karısına “Kırıtma lan kırıtma” deyip popoyu şaplatmalar mı dersiniz, konakta hangi dişi ağzını açsa “La bi sus!” edasıyla kesivermesi mi, yoksa hırt bıyıklarını bura bura yeni gelini süzmesi mi; her biri diğerinden üstün ‘errrrkeklik’ arenasında. Cemal’e destek güçler de elbette evin reisi Fazıl, biricik, altın değerinde oğlan Ali ve onların gücünü daha da arşa çıkaran ezik büzük hizmetkârlar, lafı sadece yatak odası takımı seçme mevzularında dinlenen gelinler. ‘Aşk ve Mavi’, ‘ağalık’ ruhunun hakkını fazlasıyla veriyor.

Haberin Devamı

Paramparça (Star TV)

Babam ve Ailesinden Paramparçaya: Maçoların altın çağı


Bir süredir ekranın kamera önünde (ve zaman zaman arkasında) en maço tiplemelerinden biri, Erkan Petekkaya’nın canlandırdığı Cihan. Petekkaya’nın zaten halihazırda sert erkekliğe biçilmiş kaftan bir yıldız kimliği var. ‘Paramparça’nın Cihan’ı da ‘erkek dediğin aldatır’ kalıbının vücut bulmuş hali. Kendi yapınca hoş, karısı yapınca hayatı zindan etmenin en klişe örneği. Tüm kadınların böyle tiplerin ayağının altına paspas olmaya hevesli olduğu varsayımının en net kurgusu ‘Paramparça’.

Haberin Devamı

Anne (Star TV)

Babam ve Ailesinden Paramparçaya: Maçoların altın çağı



Star TV’nin hit dizisinin maço bir önermesi olmasa da (hatta tam tersi bunu eleştirse de), Cengiz karakterinin abartılı hainliği es geçilebilecek gibi değil. Kadınları dürterek, davar sürer gibi yürütmek, kız çocuklarını dövmek, sömürmek, her türlü itliği içtenlikle ve bir hayvanın doğal güdüleriyle yaşamına dahil etmek, çok belirgin hoyrat maço özellikleri.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!