Tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2012 00:00

Ben tiyatronun büyülü bir yer olduğuna inanan biriyim. Güçlü bir oyun sizi hiç tanımadığınız insanlarla birleştirir. Seyirciyi kutsar. Aklı ve kalbi büyütür. Yanık, tiyatronun gerçek gücünü ve tadını cömertçe sunan bu çok özel oyunlardan.

Haberin Devamı

Wajdi Mouawat’ın oyunu son yılların en heyecan verici metinlerinden biri.
Kanada’da Ortadoğu kökenli ikiz kardeşler annelerinin ölümüyle bir araya gelirler. Anneleri Nevval çocuklarına iki zarf bırakmıştır. Çocuklardan biri babasının, diğeri de hiç tanımadıkları erkek kardeşlerinin izini sürmek ve onları bulmak zorundadır.
Bu takip kardeşleri kökenlerine, Ortadoğu’ya sürükler. Annelerinin isteği onları dehlizlerle dolu bir geçmişe çeker. Anlarız ki ailenin tarihi Ortadoğu’nun kumlarında kan ve ızdırapla yazılmıştır.
Yanık, dünyanın en saygın tiyatrolarında sergilendi. Filme çekildi, hatta Kanada’nın Oscar adayı oldu.
Ama izlediğimiz oyun bence filmden çok daha etkileyici. Bir Yunan tragedyası neyi yaparsa onu yapmayı beceriyor. İnsan ve kader ilişkisini sorguluyor.
Oyun geçen sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Cem Emüler’in rejisi ve çevirisiyle seyirciye sunulmuştu. Bu sezon da sürüyor.
Ali Cem Köroğlu son derece etkileyici bir tasarım gerçekleştirmiş, nefes alıp veren bir atmosfer yaratmış. Oyunu izlemiyoruz, adeta yaşıyoruz. Cem Emüler’in birçok oyununu izledim. Hepsi çok iyiydi. Ama soluk soluğa izlediğim Yanık bambaşka. Hem zengin hem yalın. Bir rejisörün ustalık eseri.
Oyuncular da çok başarılı. Zeliha Güney, Nevval rolünde devleşiyor.
Bu oyunu tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz.

KÜNYE

Haberin Devamı

Yazan: Wajdi Mouawad
Çeviren-Yöneten: Cem Emüler
Dekor Tasarımı: Ali Cem Köroğlu
Giysi Tasarımı: Gülhan Kırçova
Işık Tasarımı: Akın Yılmaz
Müzik: Koray Kahraman
Oyn: Zeliha Güney, Fatma Öney, Iraz Yöntem, Tansel Öngel, Murat Karasu, Gökçe Erinç, Veda Yurtsever İpek, Atilla Can Çelebi, Fatih Sarı, Vedi İzzi

Yanık oyunu 7-11 Kasım tarihleri arasında Cevahir Sahnesi’nde izlenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!