Tek rakibim küçük bir et parçasıymış

Güncelleme Tarihi:

Tek rakibim küçük bir et parçasıymış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 00:14

Fındık büyüklüğünde bir et parçası yüzünden çekmediğim kalmadı. O küçük et parçasından kurtulunca ailece derin bir oh çektik. O zaman anladım ki, benim tek rakibim, kızıma nefes aldırmayan geniz etiymiş.

Beş yıl boyunca hepimizi perişan eden şey fındıktan biraz büyük, cevizden biraz küçük bir et parçasıymış. Yılın her ayını hasta geçiren, bir türlü burnunun akıntısı kesilmeyen, üst solunum yolu enfeksiyonu sonunda orta kulak iltihabına dönüşen bir çocuk büyüttüm. Hasta olmadığı günlerde çekilebilir boyutta olan horultusu, hastalandığı günlerde öbür odadan bile duyuluyordu. El kadar çocuktan bu kadar sesin nasıl çıktığına hep şaşırırdım.

Anaokuluna başladığı yıl haftanın iki gününü hastanede geçirirdik. Kutu kutu antibiyotikler karşısında biz pes ederdik, virüsler pes etmezdi. Bu mücadelede Nehir de bizim yanımızda değildi. Hangi virüsle karşılaştıysa direkt teslim olmayı seçerdi. Yemeği reddetme ve her gün yeni bir oyuncak isteme konusunda gösterdiği inatçı tavrını virüsler karşısında gösterseydi, bu kadar şikayetçi olmazdık.

Horuldayan bir çocuğa sahipseniz, geniz etinin ne menem bir şey olduğunu biliyorsunuzdur. Zaten hemen her çocuk üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği dönemde geniz etinin getirdiği ek bir rahatsızlık yaşıyor. Aileler ise hep ‘aldırsak mı, aldırmasak mı?’ ikileminde kalıyorlar.

NİHAYET KURTULDUK

Biz de Nehir’in geniz etini üç yaşından itibaren sıkı şekilde takip ettik. ‘Yok hasta olduğu için büyüdü, yok şimdi iltihaplı da böyle görünüyor, yok belki büyüyünce geçer’ diye diye iki yıl geçirdik. Geniz etinin çocuk büyüdükçe küçüleceği ihtimalini hep birinci sıraya oturttum. Sonuçta kızımı ameliyat masasından uzak tutmak istiyordum. Narkoz nedeniyle operasyondan kaçma eğilimindeydim.

Ancak Ocak ayının ikinci haftasında, geniz etinin iki yıllık takipçisi olan Acıbadem Hastanesi doktorlarından KBB Uzmanı Operatör Engin Çakmakçı ‘acil ameliyat’ dedi. Çekilen röntgen filmi bu operasyondan kaçamayacağımızı gösteriyordu.

Bayramdan iki gün önce Nehir ameliyat oldu. Geniz eti ve bademcikten kurtulduk, bir kulağına da tüp takıldı. Tüm nazlanmalarına rağmen iki gün içinde beslenmesi normale döndü. Ancak şanssızlık yakamızı bırakmadı. Alnımızda ‘hastalanmasında bir sakınca yoktur’ diye yazdığından mıdır nedir, bayram günü Nehir ateşlendi. Ateşini, ılık banyolar, ateş dürücülerle 40 dereceden en fazla yarım derece indirebiliyorduk. Tabi bize bayram günü yine hastane yolu göründü. Doktorumuz Engin Çakmakçı’nın da bayram tatilini zehir ettik. Nehir’in ateşinin düşmemesi kadar doktorumuzun üç gün hastaneye taşınması başka bir şanssızlıktır.

ATMADIĞIM TAKLA KALMADI

Beşinci gün ateş düştü, Nehir iyileşti. Beş yıl boyunca destek vitaminleri, bağışıklığını artırıcı şuruplar kullandım. Aldığı besinlerin dengeli olmasına özen gösterdim. Kısacası gelişsin diye atmadığım takla kalmadı. Ama ne yaptıysam olmadı. Boyu normal ölçülerin biraz üzerinde, kilosu hep altında kaldı.

Nehir’e gösterdiğim özeni, verdiğim emeği bir başka çocuğa gösterseydim, iki kat daha fazla gelişirdi gibime geliyor. Zaten çevremdekiler de bu çırpınışlarımı acıyan gözlerle seyrettiler. Emeklerimin boşuna gitmesine üzüldüler.

Ama inanılmaz bir şey oldu. Ocak’taki ameliyattan iki ay sonra Nehir iki kilo aldı. Boyu beş santim kadar uzadı. Bugün görenler ise şaşırıyor. Ben de ‘Dana gibi oldun’ diye dalga geçiyorum. Gerçekten onu artık kucağımda 10 dakikadan fazla taşıyamıyorum. Sarıldığımda elimin altında kemik hissetmiyorum. Gözle görülür bu gelişmeyi, geniz etini yok etmemize bağlıyorum.

Çocuğu geniz eti ameliyatı olan anneler genellikle sonuçtan memnunlar. Ameliyattan sonra çocuklar daha az hastalanıyor, enfeksiyonun iyileşme süreci kısalıyor ya da antibiyotiğe gerek kalmadan farklı ilaçlarla tedavi yapılıyor. Ayrıca çocukların horlaması kesiliyor.

Yıllar boyunca Nehir’in horlamasına o kadar çok alışmışım ki, ameliyattan sonra bebekler gibi sessiz uyumasını yadırgadım. Hatta geceleri birkaç kez uyanıp nefes alıp almadığını kontrol ediyordum. Geriye dönüp baktığımda keşke şu operasyonu bir yıl önce yaptırsaydık diyorum. Demek ki Nehir’in serpilmesini engelleyen o küçük et parçası, çocuk büyütme mücadelemde benim de tek rakibimmiş.

Gerekiyorsa aldırın

Aileler geniz eti problemiyle karşı karşıya kaldıklarında genellikle o parçanın çocuk büyüdükçe küçülmesini beklerler. Bu bekleme süreci sık ve ağır enfeksiyonlarla daha da çekilmez bir hal alıyor.

UNUTMAYIN

Gaz için masaj

Bebekler bir dertleri olduğunu genellikle ağlayarak bildirir. Ağlaması için altının ıslak olması, karnının aç olması gibi bir neden yoksa, bir rahatsızlığı olabilir. Bu sıkıntının en önemli sebeplerinden biri de gazdır.

Bebeklerin sindirim sistemleri tam olarak gelişmediğinden, gazları olabilir. Bu durumda bacaklarını karınlarına çekerek ağlarlar. Karnına masaj yapmak bebeği rahatlatabilir. Doktorunuza danışmadan hiçbir şey kullanmayın. İlaç veya sindirimi kolaylaştırıcı çaylar kullanmak bebeğiniz için çok sakıncalı olabilir.

Küçük yaştan itibaren çocukları kitaplarla tanıştırmakta yarar var. Bu yararlı kitaplardan biri de Acıbadem Sağlık Grubu’nun hazırladığı ‘Badem Çocuk’ kitapları. ‘Badem Çocuk’ kitapları çocukları sağlık alanında bilgilendiriyor. Çocukların hastane ve doktor korkusunu azaltmaya yönelik resimli hikayelerin yer aldığı kitaplar ‘Bu konudaki endişesini nasıl gideririm’ dediğiniz noktada yararlı olacaktır.

Anneler operasyondan korkmasın

Çocuğunuz horulduyorsa KBB uzmanına gösterin

Çok sık hastalanıyor, üst solunum yolu enfeksiyonu çoğunlukla orta kulak iltihabına dönüşüyorsa geniz etinden şüphe edin

Geniz etini ve bademciği takibe alın, küçülüp küçülmediğini kontrol ettirin

Operasyondan korkmayın, sonuçta hastalık sırasındaki sıkıntılar daha büyük oluyor

Geniz etinin, çocuklarda kulak enfeksiyonlarının iyileşmesini yavaşlattığını unutmayın

Eğer normal boyutun üstündeyse çocuğun gelişimi olumsuz yönde etkileniyor

Ameliyattan sonra çocuklar daha az hastalanıyor

Antibiyotiklerle çok sık haşır neşir olmadığınız için hem siz hem çocuğunuz mutlu oluyor

Büyük geniz eti belirtileri

Çocuk burundan nefes alırken güçlük çeker

Sürekli ağızdan nefes alır

Burun tıkalıymış gibi genizden konuşur

Nefes alırken ıslık tarzı bir ses çıkarır

Uyku sırasında horlama olur

Uykuda birkaç saniye nefes tutulması yaşar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!