Tek parmakta çok kumanda

Güncelleme Tarihi:

Tek parmakta çok kumanda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

Ben bu aralar evdeki uzaktan kumanda enflasyonuna takmış durumdayım. Televizyonu, uydu alıcısı, ses sistemi, DVD oynatıcısı derken baş ucumda 5 tane kumandayla oturuyorum. Yok biri sesi açıyor, öbürü kanal değiştiriyor, bir öteki filmi donduruyor, hele bir de kumandaları karıştırıp ayarları bozdun mu uğraş dur. Baktım ki olmayacak, şu işe bir çözüm bulayım diyerekten yakındaki tekno marketi bir arşınlayayım dedim. Meğerse yıllar önce bu işin çaresini bulmuşlar, adını da evrensel uzaktan kumanda koymuşlar.

Uzaktan kumandanın televizyondan ayrı satıldığı ve almak için üstüne hatırı sayılır bir para ödemek gerektiği günleri hatırlıyorum. Zaman içinde bu lükse alıştık, maliyetler düşünce uzaktan kumandalar da cihazlarla birlikte verilmeye başlandı. Gel gelelim bu defa da her şeyle bir uzaktan kumana gelir oldu. Televizyonun kumandası var, müzik setinin kumandası var, DVD oynatıcının kumandası var, uydu alıcının kumandası var, hatta klimanın bile kumandası var.

Uzaktan kumanda işi iyi güzel de, oturup televizyon izlerken kanal değiştirmek için birini, sesi kısmak için öbürünü kullanmak iyice can sıkıyor. Hele evdeki cihazların her biri farklı bir üreticiye aitse uzaktan kumandanın şekli de değişiyor ki, al başına belayı.

Sonunda sürekli el altında bulundurmam gereken kumandaların sayısı 5’i bulunca bu işe bir çözüm bulmak için doğruca en yakın teknomarketin yolunu tuttum.

Her markaya deva

Peki ne işe yarıyor bunlar? Bu kumandaları satın aldığınızda beraberinde bir de marka listesi veriliyor. Kumandasına göre binlerce markaya kadar çıkabilen bu listede her markaya karşılık gelen bir programlama kodu var. Cihazdaki yönergeleri izleyerek kodu girdiğinizde, marka kumanda tarafından destekleniyorsa kumanda cihazınızı kontrol etmeye başlıyor.

Bunların birden fazla cihazı kontrol etmek için de üzerlerinde cihaz seçim tuşu bulunuyor. Örneğin TV tuşuna basarak cihazla televizyonunuzu kumanda ederken, DVD tuşuna basarak DVD oynatıcının kontrolünü elinize alabiliyorsunuz. Bunun için her kategori altındaki cihazın program kodunu kumandaya düzgün biçimde aktarmanız yeterli. Bu kumandalarda tuş dizilimi, genellikle her türden cihaza en kolay hükmedebileceğiniz biçimde diziliyor. Hatta bazı modeller, dokunmatik ekranları sayesinde ekranda kendi tuş diziliminizi yaratmanıza bile izin veriyorlar.

Peki olur da dahili program kodlarıyla elinizdeki cihazı kumandaya tanıtamazsanız ne olacak? Onun da çözümünü bulmuşlar. Bu kumandaların neredeyse hepsi dahili programlama özelliğiyle geliyor. Yani bilmediği cihazı da kolayca öğretebiliyorsunuz. Peki nasıl?

Önce cihazın kendi uzaktan kumandasıyla evrensel uzaktan kumandayı kafa kafaya getiriyorsunuz. Daha sonra evrensel kumandayı programlamaya alıp bir tuş seçiyorsunuz. Ardından bu tuşa atamak istediğiniz fonksiyon her neyse, cihazın kendi kumandasındaki ilgili tuşa basıyorsunuz. Böylece evrensel kumanda sinyali öğrenerek fonksiyonu seçtiğiniz tuşa yerleştiriyor. Böylece tüm tuşları istediğiniz gibi programlayabiliyorsunuz. Biraz zahmetli olsa da, yine de hiç yoktan iyidir.

Ev eğlencesinin hükümdarları

Evrensel uzaktan kumandaların farklı bütçe ve ihtiyaçlara hitap eden bir çok çeşidi var. İşte bunlardan Hasan Amca’nın gözüne takılanlar...

Philips Prestigo SRU9600

Philips’in aynı anda 8 cihazla başa çıkabilen bu uzaktan kumandası, üst kısmında yer alan dokunmatik ekranıyla dikkat çekiyor. Karanlıkta kolay görülmesi için arkadan da ışıklandırılan bu dokunmatik ekran, o an hangi cihazı kullanıyorsanız o cihaza özgü kontrolleri karşınıza diziyor. Ses açıp kapama ve kanal değiştirme gibi sık kullanılan tuşlarsa alt bölümde kolay ulaşılabilecek biçimde sıralanmış. Ürün evrensel kumandada klasik tasarımdan vazgeçemem diyenler için on numara çözüm üretiyor.

Logitech Harmony 1000

Bir evrensel kumanda ne kadar ileri gidebilir derseniz, cevabı Logitech Harmony 1000’de gizli. Neredeyse tüm cihazı kaplayan renkli dokunmatik ekrana sahip olan bu uzaktan kumanda, o anda hangi cihazı kullanıyorsanız ona uygun arabirimi ekranda görüntüleyebiliyor. Üstelik kumanda sistemi sadece kızılötesiyle de sınırlı değil. Radyo dalgalarıyla çalışan cihazlara da uyum sağlayabilen bu kumandayı her türden cihazla kullanmanız mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!