Tedavi konusunda hekim karar vermeli

Güncelleme Tarihi:

Tedavi konusunda hekim karar vermeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2002 01:45

Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, hastaların panik gerektirecek risklerle karşı karşıya olmadığını belirtti. Hormon tedavisine devam edip etmeme konusunda doktora başvurulmasını öneren Prof. Dr. Çamlıbel şunları söyledi:

‘‘Çalışmada, sadece östrojen tedavisi gören grubun tedaviye devam edebileceği öngörüldü. Ayrıca, meme kanseri riski artmakla birlikte, kalın bağırsak kanseri riski de azaldığı için toplam kansere yakalanma ihtimalinde bir değişiklik izlenmedi. Bacak-akciğer pıhtılaşması, kalp krizi ve beyin kanamasındaki artışların da bu tedaviyi kesmek için yeterli neden olduğu görüşü var. Ne var ki, bu hormonu alan ve almayan grupların ölüm oranlarında bir değişiklik gözlenmedi.’’

Prof. Dr. Çamlıbel'in önerileri şunlar:

Hormon tedavisi, sadece östrojen verilerek uygulanabilir,

Uzun dönem östrojen+progesteron tedavisinde, kalp ve pıhtılaşma olaylarından dolayı hastanın kişisel risk faktörleri gözönüne alınarak gerekirse tedavi kesilir. Alternatif tedavilerle kemik erimesi ve kalp hastalıklarının önlenmesi daha uygun olur.

Hormon tedavisi, özellikle kalp ve pıhtılaşma konusunda ilk yıllarda riski artırmaktadır. Dolayısıyla, 3-4 yıldır bu ilaçları kullananlar, bu riskli dönemi geride bırakmış olurlar. Bu durumda, hekim tarafından ilacın zarardan çok fayda sağladığına karar verilirse, tedaviye devam edilebilir.

Hormon tedavisi gören hastaların, doktora başvurarak tedaviye devam edip etmemeleri konusunda görüşmeleri gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!