Tahtanın servete dönüşmüş hali

Güncelleme Tarihi:

Tahtanın servete dönüşmüş hali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

20 yaş üzeri, dış ortam özelliklerine alıştırılmış ve olgunlaştırılmış ağaçlar, sanatçının eline geçince pahalı kutulara dönüşüyor. Mücevher, saat ve puro kutularının fiyatları 5 bin 500-2 bin 500 Euro, dolmakalem kutuları 1100-2 bin 500 Euro, keman kutularının fiyatlarıysa 5 bin 750-15 bin Euro

Haberin Devamı

Her şey, Bursa’da iki ahşap meraklısının yollarının kesişmesiyle başladı. Makine mühendisi Adem Çakır (50) lisede verilen okul ödevi sonrasında, Orhan Bizim (44) ise yedi yaşında kendi için arabalar üreterek ahşapla tanıştı. Aradan yıllar geçti, iki arkadaş, ahşap antika objelere ilgilerinin ortak yönleri olduğunu fark etti. Kendileri için ahşap antika objeler toplamaya, onları onarıp cilalamaya ve biriktirmeye başladılar.
Gördükleri ilgi üzerine 1987’de bu hobilerini bir işe dönüştürdüler ve ortaya ‘Metre3’ adlı ahşap restorasyon atölyesi çıktı. Çakır ve Bizim başlangıçta, daha çok tamir ve bakım yapıyorlardı. Zaman içinde tamirini yaptıkları sandalyelere, çalışma masaları, kitaplıklar, gardıroplar, berber koltukları ve stor dolapları da dahil oldu. Atölyelerinde Ermeni ustaların Osmanlı ve Avrupa için ürettiği el yapımı ahşap eserlerin, Fransız seri imalat ürünlerinin, Yngiliz ve Avusturyalı aristokratlar için yapılmış mobilyaların tamirini ve bakımını yaptılar.

Haberin Devamı

TÜM ÜRÜNLERDE DOĞAL MALZEME

Bununla da yetinmediler kişiye özel lüks üretime yöneldiler. Şu anda Metre3’te koleksiyonerler için saat ve mücevher gibi ürünler için kişiye özel kutular, tavla, dolmakalem ve puro kutuları tasarlanıyor ve üretiliyor. Her bir ürün, kutudan ziyade başlı başına bir eser değeri taşıyor.
Ürünlerde ‘masif’ diye adlandırılan ahşabın kendisi kullanılıyor. Farklı desen ve renkler içinse abanoz, padouk, bobinga, wenge, iroko, sapelli, sipo, pelesenk, demir ağacı, zeytin ağacı ve akçaağaç gibi egzotik ahşaplar tercih ediliyor. Ürünlerde her şey doğal. 20 yaş üzeri, dış ortam özelliklerine alıştırılmış ve olgunlaştırılmış ahşaba, deri, kemik, hayvan kabukları, fosilleşmiş reçineler ve değerli taşlarla renk ve desen veriliyor. Mücevher, saat ve puro kutularının fiyatları 2 bin 500-5 bin 500 Euro, dolmakalem kutularının fiyatları ise
1100-2 bin 500 Euro. (www.metre3.com)

DEĞERLİ KEMAN KUTULARI

Metre3’ün en dikkat çeken ürünü keman kutuları. Sınırlı sayıda üretilen keman kutuları, kemanın formu dışarıdan anlaşılacak şekilde yapılıyor. Böyle lüks bir keman kutusunun yapımı 210 saatlik bir işgücü gerektiriyor. Üstelik tamamen kişiye özel bir tasarım söz konusu: Kutunun müstakbel sahibi, kullanılmasını istediği ahşap çeşidini belirliyor. Kutunun dışı için kesim yapıldıktan sonra el aletleriyle ahşaba en uygun desen veriliyor. Tesviyeden sonra ürün porselen görüntüsüne kavuşana kadar cilalanıyor. Keman kutusunun içiyse özel renk ve kalitede vegetal ve doğal deriyle kaplanıyor. Reçine ve keman yedek tellerinin konacağı yere uygun bir kemikten Apollon figürü imal ediliyor. Ardından kullanıcının tercihine göre değerli ya da masifle imal edilmiş aksesuvarlar ve menteşeler monte ediliyor. Ürünün dışına da isteğe göre köseleden bir koruma kılıfı konabiliyor. Kutu üzerine imza, logo, işaret gibi kişiye özel eklemeler yapılabiliyor. Keman kutularının fiyatları 5 bin 750-15 bin Euro.

Haberin Devamı

Swarovski kaplı akıllı telefon

Meraklılarının heyecanla beklediği yeni model Blackberry Bold 9900 piyasaya çıktı. Ürettiği Swarovski taşlarla süslü, lüks iPhone kaplarıyla tanınan Crystal Rocked şirketi bu sefer de yeni Blackberry için kolları sıvadı. Londra’daki stüdyolarında 1300 yeni Xilion kesim Swarovski kristalleriyle süslü, el yapımı kaplar tasarladı. Fiyatı 389 Sterlin.

Cadillac’ın muhteşem dönüşü

Cadillac’ın yeni konsept modeli 2012 Ciel, ince detaylarla tasarlandı. Fransızcada ‘gökyüzü’ anlamına gelen Ciel modeli, görkemli derisi ve tek bir ağaçtan elde edilen ve Ytalyan zeytin ahşabıyla el işçiliğinin tüm güzelliklerini sergiliyor. Dört kapılı Ciel, otoyolda giderken sanki dev bir piknik örtüsü üstündeymişsiniz hissi yaratıyor. Kapılar Fransız usulü, yani arka kapılar geriye doğru açılıyor. Bu da hem dışarıdakilerin otomobilin iddialı iç görünümüne bir göz atmasına imkân veriyor hem de özel bir kulübe giriyormuşsunuz hissi yaratıyor. Ciel, litum-iyon pil teknolojisinin kullanıldığı hibrid sistemle üretildi. Otomobilin arka tarafında bir konsolda kaşmir bir örtü ve purolarınızı saklayabileceğiniz bir humidor var. Konsolda elektronik aletleri şarj etme ünitesi bulunuyor. Her koltukta mevsimine göre özel ısıtma ve soğutma sistemi mevcut. Fiyatı henüz belirsiz.

Haberin Devamı

Tasarım bisiklette pedal çevirin


Evde spora ‘tarz’ katmak için Ytalyan tasarımcı Roberto Cavalli, Ciclotte markasıyla işbirliğiyle 19. yüzyıldan kalma tek tekerlekli bisikletlerden esinlenerek bir tasarım yaptı. Üretiminde karbon elyafı, çelik ve fiber cam gibi en kaliteli malzemeler kullanıldı. Roberto Cavalli tasarımlı Ciclottelar’ın altı farklı versiyonu var; jaguar desenli siyah karbon fiber, fuşya karbon fiber, zebra desenli siyah karbon fiber, altın çelik, jaguar desenli altın çelik ve gümüş çelik. Fiyatı 20 bin dolar.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!