Tablodaki inci küpeli kızın sırrı

Güncelleme Tarihi:

Tablodaki inci küpeli kızın sırrı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2004 00:52

İnci Küpeli Kız, Tracy Chevalier’in ülkemizde de yayımlanmış aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan, Hollandalı ressam Vermeer’in en ünlü tablosunun sırrını anlatan görkemli bir dönem filmi. Başrolde Hollywood’un son keşfi Amerikalı 19 yaşındaki oyuncu Scarlett Johansson ve son olarak Aşk Her Yerde’de (Love Actually) izlediğimiz İngiliz oyuncu Colin Firth var. Yönetmen Peter Webber’in bu ilk filmi.

Filmde dünyanın en ünlü resimlerinden biri olan ve Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak tanınan İnci Küpeli Kız tablosunun hikayesi anlatılıyor. Colin Firth ressam Vermeer’i, Scarlett Johansson, tabloya modellik eden hizmetçi kız Griet’i canlandırıyor. Film pek çok ödül aldı ve üç dalda Oscar’a aday oldu. 17. yüzyıl başında Hollanda’da Griet, ünlü ressam Johannes Vermeer’in evinde hizmetçi olarak işe girer. Vermeer’le Griet’in arasındaki çekim, zamanın sosyal kurallarına ters düşecek, hayatlarını altüst edecektir.

GIRL WITH A PEARL EARRING
Yön: Peter Webber
Oyn: Scarlett Johansson, Colin Firth
Tarihi dram/İNCİ KÜPELİ KIZ


Yapışık ikizlerin arasına şöhret giriyor

Yetenekli Bay Ripley’den hatırladığımız Matt Damon, Üçüncü Göz (The Gift), Bir Zamanlar Askerdik gibi filmlerde rol alan Greg Kinnear ve Hızlı ve Öfkeli serisinin yıldızlarından Eva Mendes’in başrollerinde olduğu bir komedi. Filmin yönetmenleri Salak ile Avanak, Ah Mary Vah Mary filmlerinin yönetmeni Peter Farrelly ile Salak ile Avanak 2’nin senaristi olan kardeşi Bobby Farrelly. Bob ve Walt, kolundan yapışık ikizlere göre, iyi sayılabilecek bir yaşam kurmuşlardır. Kardeşlerden biri oyuncu olmaya karar verir, diğeri de zorunlu olarak ona uyar. Çok ünlü birer TV yıldızı olurlar.


STUCK ON YOU
Yön: Bobby-Peter Farrelly
Oyn: Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes

Komedi/TAKILDIM SANA


Kim daha korkunç?

Hollywood’un en korkunç iki kahramanı Freddy Krueger ve Jason Voorhees bu filmde bir araya geldiler. Elm Sokağı Kabusu serisinin değişmez yıldızı, son olarak Gerçek Efsaneler’de (Urban Legends) izlediğimiz Robert Englund yine Freddy rolünde. Ken Kirzinger’i de Jason olarak izleyeceğiz. Son olarak 1998’de korku filmi Chucky’nin Gelini’ni yöneten Ronny Yu yönetmen koltuğunda.

Ünlü katiller Freddy ve Jason cehennemde karşılaşırlar. Freddy’nin amacı, Jason’ı yeniden diriltip onun gücüne hükmetmektir. Elm Sokağı’nda başlayan film, bir grup gencin hayali bir kalenin içinde, iki şeytani varlık Freddy Krueger ve Jason Voorhees’in arasında kalmasıyla korku dolu bir maceraya dönüşür.


FREDDY VS JASON
Yön: Ronny Yu
Oyn: Robert Englund, Ken Kirzinger

Korku Fantastik/FREDDY JASONA KARŞI


Bertolucci’den cinsellik dersi

Paris’te Son Tango ve Son İmparator gibi filmleri sinema tarihine geçen, erotik sinemanın en büyük ustalarından İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci’nin son filmi Düşler, Tutkular, Suçlar, tartışmalarla vizyona girdi. ABD’de, 17 yaşın altındakilere yasaklı olarak sansürsüz vizyona giren film, bizde de az daha sansüre takılıyordu. Filmde üç genç oyuncu var: Amerikalı Michael Pitt, ilk filminde oynayan Eva Green ve Louis Garrel. 68 olaylarının patlak verdiği Fransa’da gençlerin sesi yükselmeye başlamıştır. Isabelle (Eva Green) ve erkek kardeşi Theo (Louis Garrel) ana babaları tatile gidince Amerikalı öğrenci Matthew’u (Michael Pitt) Paris’teki evlerinde kalması için davet ederler. Evde kendi kurallarını koydukları, cinselliklerini keşfettikleri akıl oyunları oynamaya başlarlar.

THE DREAMERS
Yön: Bernardo Bertolucci
Oyn: Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel

Dram/DÜŞLER-TUTKULAR & SUÇLAR


Jennifer Lopez 12 dakika gözüküyor

Şarkıcı Jennifer Lopez ile oyuncu Ben Affleck çifti bu filmde rol aldıklarında nişanlıydılar. İkili daha sonra öyle kötü bir şöhret kazandı ki, Jersey Girl 2002’de çekildiği halde bir türlü vizyona giremedi. Yapımcılar titizlikle belirtiyor: Aman, bu bir Jen-Ben filmi değil! Şarkıcı Jennifer Lopez, sadece 12 dakika görünüyor. Ben Affleck’in bir babayı canlandırdığı filmde, kızı Gertie’yi, Porto Riko’lu küçük oyuncu Raquel Castro oynuyor. Filmde, Yüzüklerin Efendisi’ndeki rolüyle son dönemin popüler isimlerinden biri olan Liv Tyler, Amerikan Pastası’nın yıldızı Jason Biggs de rol alıyor. Ollie Trinke başarılı bir müzik prodüktörüdür. Hayatının aşkıyla evlenmiştir, iyi para kazanmaktadır. Ama bir gün karısı Gertrude (Jennifer Lopez) ölür. İşini de kaybeder. Doğup büyüdüğü New Jersey’e döner. Babasının yanına yerleşir. Çocukluğunun geçtiği mahallede kızı Gertie’yi büyütmeye çalışır. Yeni tanışacağı Maya isimli bir kadın, onu hayata bağlayacaktır.

JERSEY GIRL
Yön: Kevin Smith
Oyn: Ben Affleck, Jennifer Lopez, Liv Tyler

Romantik Komedi/BabasInIn kIzI


Çok tehlikeli bir oyun

Bu Fransız filmini, ilk filmini çeken Yann Samuel yönetiyor. Guillaume Janet ve Luc Besson klasiği Taxi’den hatırlayacağımız Marion Cotillard başrollerde. Julien ve Sophie birbirleri için yaratıldıklarına inanan iki çocuktur. Julien’in annesi kanserdir. Sophie ise göçmenliğin zorluğuyla başa çıkmaya çalışmaktadır. Sophie ve Julien bir oyun oynamaya başlar. Kural çok basittir; sırasıyla her biri, ötekine cesaret gerektiren zorlu görevler verir. Bu görevler arasında sınava sutyenle gitmek de var, okulun en sert çocuğunu tokatlamak da. Julien ve Sophie bu kışkırtıcı oyunu zamanla hayatın ta kendisi haline getirirler. Oyun, maalesef aynı zamanda ikilinin birbirlerine kavuşmalarını da engeller. Şimdi bu iki genç aşığın önündeki son ve en zorlu görev, aşklarını yaratan bu yıkıcı oyunla başa çıkabilmektir...

JEUX D’ENFANTS
Yön: Yann Samuell
Oyn: Guillaume Janet, Marion Cotillard

Dram/CESARETİN VAR MI AŞKA?


Anne ve kızı beden değiştiriyor

1976 tarihli Disney yapımı aynı adlı filmin 2003 uyarlaması. Defalarca işlenmiş bir konu olan beden değiştirme üzerine yapılan son komedi. Filmde korku serisi Halloween’in yıldızı Jamie Lee Curtis, ABD’li genç oyuncu Lindsay Lohan anne-kızı oynuyorlar. Filmi, 1976’daki orijinal filmin yönetmeni Gary Nelson’ın yardımcısı olan Mark S. Waters yönetiyor. Ellen ve 15 yaşındaki kızı Annabel, hiç anlaşamamaktadır. Yeniden evlenmek üzere olan Tess, kızının tepkisiyle karşılaşır. Düğüne bir gün kala, inanılmaz bir şey olur. Cuma sabahı kalktıklarında Tess ve Anna, kendilerini birbirlerinin bedenlerinde bulurlar. Anna, orta yaşlı bir kadının bedeninde evlenmeye hazırlanmakta, Tess ise genç bir kız olarak okulda ve arkadaşları arasında işleri yoluna koymaya çalışmaktadır. Bu değişim, anne-kızın birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayacaktır.


FREAKY FRIDAY
Yön: Mark S. Waters
Oyn: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan

Komedi /ÇILGIN CUMA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!