Tabağınızdaki Zehir

Güncelleme Tarihi:

Tabağınızdaki Zehir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Havalar ısınınca, yemekten zehirlenme vakalarının sayısında da büyük artış oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporunda,gelişmiş ülkelerde her yıl en az iki milyon kişinin gıda zehirlenmesi nedeniyle hastanelere baş vurduğu belirtildi. Raporda bu rakamın aslında pek de gerçekçi olmadığı, kişilerin gıda zehirlenmeleri için her zaman hastanelere, doktora başvurmadıkları hatırlatıldı.Gıda zehirlenmesine bağlı olarak kusma ve ishalden yakınanların kesin sayısını saptamak imkansız

Gıda zehirlenmesinin birkaç nedeni var. Tavuk eti, et ve kaynamamış sütte bulunan bazı bakteriler gıda zehirlenmesine yol açıyor. Bu tür gıda zehirlenmesinin en önemli belirtisi 1-7 gün süren ishal.Mikrop bulaştıktan iki ya da beş gün sonra belirtiler başlıyor. Başağrısı, sırt ağrısı, bacak kaslarında ağrı ve mide bulantısı da zehirlenmenin diğer belirtileri.

Salmonella mikrobu, gıda zehirlenmesinin ikinci en önemli nedeni. Mikrop tavuk eti, yumurta, et ve sütte gelişiyor. Mikrop alındıktan yaklaşık 12 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Salmonella mikrobunun neden olduğu zehirlenmede ishalin yanı sıra kusma da görülür.

E Coli 0157 adıyla bilinen bakteri de gıda zehirlenmesine neden olur ama bu bakteri yüzünden zehirlenme vak'aları diğerlerine oranla daha azdır. Mikrop vücuda girdikten üç gün sonra ishal ve kusma başlar. Genellikle dışkıda kan görülebilir. İyi pişmemiş et özellikle hamburger ve sosis, kaynatılmamış süt bu mikrobun çoğaldığı besinlerdir.

Listeria adıyla bilinen bir başka gıda zehirlenmesi de gribi anımsatan belirtilerle ortaya çıkar. Daha çok hamile kadınlarda tehlikelidir. Düşüklere ve yeni doğan bebeklerde çeşitli sorunlara neden olabilir. Gıda zehirlenmesinden korunmak için öncelikle şu hususlar akılda tutulmalı: Bakteriler, sıcak ortamlarda çoğalıp gelişirler. Bu nedenle yiyecekleri ılık ortamlarda tutmak doğru değildir. Gıdalarımızın iyi kalitede olmasına da ayrıca özen göstermeliyiz.

UYARILAR

Salatayı temiz suyla iyice yıkayın.

Sıcak günlerde az haşlanmış yumurta yemeyin.

Yiyecekleri soğutmak için oda sıcaklığı ortamında bırakmayın.

Asla az pişmiş et ve sosis yemeyin.

Yiyecekleri sadece bir kez ısıtıp tüketin. İkinci kez ısıtmayın.

Donmuş yiyeceklerin buzunu erittikten sonra buzluğa koymayın.

Mutfakta yemek hazırladığınız tezgahın temiz olmasına dikkat edin.

Yemek hazırlığına girişmeden önce ellerinizi sabunla yıkayın.

Pişmiş ve çiğ yiyecekleri buz dolabında ayrı ayrı bölmelere koyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!