Sulukulelilerin ahı tuttu!

Güncelleme Tarihi:

Sulukulelilerin ahı tuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:36

Fatih Belediyesi’nden de TOKİ’den de kimse onlar kadar çekmedi! Sulukuleli gençlerin oluşturduğu hip-hop grubu ‘Tahribad-ı İsyan’, haksızlık ve yolsuzluğa karşı isyanlarını rap müzikle anlatıyor.

Haberin Devamı

Onlar, Türkiye’yi sallayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen Fatih Belediyesi ile TOKİ’den mağdur bir mahalleden çıktılar: Sulukule! Romanları 600 yıldır oturdukları mahallelerinden şehrin dışına sürüp, mahalledeki tarihi binaları yıkan ‘kentsel dönüşüm planlarına’ karşı isyanlarını rap müzikle dile getiren ‘Tahribad-ı İsyan’ grubu; şimdilerde olup bitenleri kendi deyimleriyle ‘bıyık altından gülerek’ seyrediyor.
Beş yıl önce kurulan grubun üyeleri, geçen hafta Kadıköy’de düzenlenen kent mitinginde sahneye çıkıp doğaçlama rap yaptılar, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna gönderme yapan şarkı sözleriyle de mitinge damgalarını vurdular. Grubun elemanları Asil Koç (sahne adı Slang), Burak Kaçar (Zen-G) ve Veysi Özdemir (V.Z.) hikâyelerini anlatyor:

Haberin Devamı

Grubunuz nasıl ortaya çıktı?
ASİL: Rap dinleyip break dance yapıyorduk. Sulukule’de 2008’de yıkım süreci başladığında biz de Sulukule’nin sesi olabiliriz diye düşündük. Bir baktık ki çocukluğumuzun geçtiği yerler artık yok, küçükken top oynadığımız sokaklara biz girmeyelim diye tel örgüler çekmişler. Grubun adını da o yüzden ‘Tahribat-ı İsyan’ koyduk, bu Sulukule’deki tahribatın isyanı olsun dedik.
Geçen hafta başlayan yolsuzluk operasyonu Sulukule’deki kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Fatih Belediyesi’ne de sıçradı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
ASİL: Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in birkaç gazetede “Biz Romanlara Sarkozy gibi muamele etmedik” gibi demeçlerini okumuştum, o zaman çok sinirim bozulmuştu çünkü Romanları buradan kendileri sürmüştü. Mustafa Demir gözaltına alındığı gün Veysi bana “Haberlere bak” diye mesaj attı, o zaman yaptığım işe daha çok inandım. Çünkü biz bu haksızlıkların hepsini yaşadık.
BURAK: Bu zamana kadar yaptıkları elbet bir gün çıkacaktı ortaya. O kadar insanın ahını aldılar.
Sulukule’den yüzlerce aile Taşoluk’taki TOKİ konutlarına yerleştirildi...
ASİL: Oraya gönderilenlerin arasında Kaan diye bir arkadaşım var, “Öyle bir yere gönderdiler ki bizi, bakkala gitmek için yarım saat, resmen sürgün” demişti. Sonra hepsi oradan taşındı, Karagümrük’e geri geldiler.
BURAK: Bizim kızdığımız nokta insanların mağduriyetlerini düşünmeden, barınma hakkına saygı göstermeden, tamamen kâr amacıyla bu işi yapmış olmaları.
- Grubun adında ‘isyan’ kelimesi var, peki temelde nelere isyan ediyorsunuz?
BURAK: İsyan; hip-hop’un özünde olan bir şey. Biz neye isyan etmek istiyorsak ona isyan ediyoruz. Bir haksızlık, yolsuzluk varsa ona isyan ederiz.
VEYSİ: Zaten son yapılan rüşvet operasyonunda yolsuzluklardan bahsediliyor ama biz yolsuzluk yapıldığını zaten önceden de biliyorduk! Yazdığımız şarkılarda da bunu söylüyorduk. Aslında hepsine Sulukulelilerin ahı tuttu!

Haberin Devamı

Tahribad-ı İsyan’ın kentsel dönüşüme karşı şarkısı: Wonderland

Romanlara kötü gözle bakana ırkçı denmez / Aga Mustafa denir / Adını koydunuz kentsel dönüşüm, bu aslında bu kentin çöküşü / Parası olanı çıkarmak kolay / Fakir için ne yaptınız esas bu olay

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!