Sultan’ın bestelerini torunları dinledi

Güncelleme Tarihi:

Sultan’ın bestelerini torunları dinledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2005 01:30

Osmanlı İmparatorluğu’nun 35’inci padişahı, Sultan V. Murad’ın 100’üncü ölüm yıldönümü dolayısıyla bestelediği eserlerinden oluşan ‘Polkalar Sultanı V. Murad’ın 100 Yıl Konseri’ni torunları Osman Osmanoğlu, Selma Hanımsultan’ın kızı Kenize Murat ve onların torunları izledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Şef Emre Aracı yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası tarafından V. Murad ve ailesinin bestelediği vals, kadril, galop, polka ve marşlarından oluşan eserleri seslendirildi. Şef Emre Aracı’nın Sultan V. Murad ve ailesine ait el yazmalarından yola çıkarak bir yıllık çalışmaları neticesinde derlediği eserlerinden oluşan konserin gala gecesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sultan V. Murad’ın torunları Osman Osmanoğlu, Caroline Osmanoğlu, Kenize Murat ile onların torunları Selim Osmanoğlu, Alev Osmanoğlu, Serra Deveci katıldı.

Şef Emre Aracı’nın Türkçe ve İngilizce açıklamalarıyla yaklaşık olarak iki saat süren konserde V. Murad’ın ‘Grand Galop’, ‘Mecidiye Marşı’, kızı Fehime Sultan’ın ‘Milli Birlik Marşı’, kızı Hatice Sultan’ın, ‘Sultan V. Murad’ın Yeni Yıl Marşı’, Rıfat Bey’in ‘Sultan Murad’a Şark-i Duaiye (Priere)’, Donizetti Paşa’nın ‘Mecideye Marşı’ gibi eserleri seslendirildi. Yabancı misyon şeflerinin de katıldığı konseri davetliler ayakta alkışladı. Konser bitiminde Topbaş ve Osmanoğlu kulise giderek, Şef Emre Aracı ve müzisyenleri tebrik etti.

Kızlarına ithaf etmişti

Sultan V. Murad, 1840-1904 yıllarında Batı müziğinin popüler formlarında 1000’e yakın eser verdi. Melodik çizgisi kuvvetli ve aktif bir bestekar olan V. Murad, 1876 yılında üç aylık padişahlığının ardından ömrünün geri kalan kısmını Çırağan Sarayı’nda hapis olarak geçirdi. Bugüne ulaşan vals, kadril, galop, polka ve marşları Çırağan Sarayı’ndaki hapis günlerinde besteledi. V. Murad’ın kızları Hatice, Fehime ve Fatma sultanlara ithaf ettiği pek çok bestesinin yanı sıra, piyano albümleri de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!