Subaruluların polisle imtihanı

Güncelleme Tarihi:

Subaruluların polisle imtihanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

Türkiye’de modifiye edilmiş araç kullanmak yasak. Modiye araçlar ya trafikten uzun süre men ediliyor, ya da para cezası kesiliyor. Efsane Japon ralli arabası Subaru Impreza, kaputunun önünde scoop denilen hava girişi, bagajın üzerindeki rüzgarı kesmeye yarayan spoiler adındaki kanadı ve sarı jantlarıyla tam bir modifiye araç gibi görünüyor ama aslında fabrikadan standart çıkışı böyle.

Haberin Devamı

Pek çok trafik polisi bunun orijinal olduğunu bilmediğinden, araç sahiplerine sürekli ceza kesiyor. Impreza kullanıcıları ise onca haksız cezaya rağmen, fetiş haline getirdikleri otomobillerinden vazgeçmeye niyetli değil. Çünkü meraklısı için bu araba Colin Mcrae mavi Impreza’sıyla dünya ralli şampiyonu olduğundan beri bir efsane. Bunu bilen genç kuşak polisler de var ama yaşlılar kataloglara, broşürlere bile inanmıyor. Mağdur otomobil sahipleri cezalardan yırtmak için www.subaruimpreza.org sitesinde tecrübelerini paylaşıyor. Bir araya geldikleri geçen pazar günü biz de onlarla birlikteydik.

SUBARULU BİLİNÇLİDİR YARIŞA GİRMEZ

Üç yıldır Subaru kullanan 35 yaşındaki mühendis İbrahim Kadıoğlu, “Caddede yarışan arabaların içinde Subarulu kimse göremezsiniz. Çünkü Subarulu arabasını öyle sever ki, arabasına ve canına zarar gelmesin diye başkalarıyla yarışa girmez” diyor. Erkek totemi haline gelen bu otomobil, 0 km.’den 100 km’ye 5,5 saniyede çıkıyor. 100 km. hızla giderken 34 metrede durabiliyor. 2000cc ve 2500cc turbo motor gücüne sahip. 300 beygir gücünde.

Haberin Devamı

Utanmıyor musun bir de doktor olacaksın!

ŞAFAK UYGUR (29) PLASTİK CERRAH Elinden yaralanan bir arkadaşımı tedavi için hastaneye gitmiştim. Dönüşte trafik kontrolünde çevrildim. Aracımı bağlamaya kalktılar. Doktor olduğumu, hastaneden döndüğümü söyledim, “Utanmıyor musun bir de doktor olacaksın” diye aşağılandım. Spor bir araba kullanmak insanı sokak serserisi yapmaz. Yediğim cezalardan daha fazla canımı sıkan bir şey varsa, o da serseri olmadığımı kanıtlamak zorunda kalmam.

Umutla bekliyorum, elbet polisler öğrenecek

ÖZGÜR TORLAK (34) WEB TASARIMCISI Çok macera yaşadım. Bir keresinde, polis beni durdurdu ve “Bir daha bu egzozla seni görürsem bağlarım” dedi. Orijinali bu, diye ısrar ettiğimde, “Fazla konuşma ben Ferrari’yi bile bağlarım” karşılığını verdi. Ehliyetini yeni almış, sonra hemen sanayiye gidip kanat, egzoz takmış yeni yetme muamelesi görmekten sıkıldım. Her trafik polisi gördüğümde sıkıntı basıyor bana. Ama bir umut bekliyoruz, elbet trafik polisleri bir gün bu aracı tanıyacak.

Haberin Devamı

Park halinde bile ceza kesiyorlar

MUHİTTİN FİDAN (40) KUAFÖR Colin Mcrae’nin efsane 555 mavi Impreza’sı dünya ralli şampiyonu olduğu dönem, tüm dünyada bu arabalarla ilgili bir fanatizm başladı. Birkaç yıl önce mendil satan 5-6 yaşlarında bir çocuk koşarak yanıma geldi, “Abi Subaru Impreza’ya bayılıyorum” dedi. Ama trafik polisleri hâlâ bu otomobili tanımıyor. Bu aracın motoru çok güçlüdür, ekzozdan güçlü bir ses çıkar. Ben artık trafik polislerini görünce, vitesi boşa alıp ses çıkmasın diye dua ediyorum.

Taciz etsinler, ben vazgeçmeyeceğim

MURAT TEMEL (37) MAKİNE MÜHENDİSİ Trafik kontrolünde, egzozumun orijinal olmadığı gerekçesiyle durduruldum. Durdurulmakla kalmadım, “Bu arabayı kullanan serseri olur” önyargısı olduğu için bir de egzozuma “Bu mu orijinal” diye tekme atıldı. Ben bir mühendisim ve bence bu otomobil bir mühendislik harikası. O yüzden polisler istediği kadar taciz etsin, kullanmaktan vazgeçmeyeceğim.

Haberin Devamı

Arabadan hoşlanan polisler de var

EMİN COŞKUN (30) TEKSTİLCİ Yunuslar bir gün beni çevirdi. Ehliyet, ruhsat istediler. Otomobili tanıyorlarmış, “Hadi biz motorla, sen arabayla aynı anda gaz verip kalkalım” dediler. Arada böyle polisler de çıkıyor. Bir keresinde de, bir polis “Ben bu arabaların sesine bayılıyorum” deyip arabama atladı, 300 metre kadar gittim, “Bunun keyfi de başkaymış” deyip indi arabadan.

Aile babası bunu kullanır mı!

KADİR GÜMÜŞ (28) YAZILIM MÜHENDİSİ Bu otomobile sahipseniz maalesef serseri, trafik canavarı gibi önyargılara maruz kalıyorsunuz. Kendi çevremden bile, “aile babası bir adam bunu kullanır mı” gibi eleştiriler aldım. Aslında bu otomobilin sahiplerinin çoğu evli, orta yaş ve üstü, araçlarına tutkuyla bağlı ve trafik kurallarına saygılı kişiler...

Haberin Devamı

Pes ettim, arka kanadı söktüm

YUSUF BEYAZPINAR (28) YÖNETİCİ Bir jandarma çevrilmesinde durdurulmuştum. 10 dakika otomobilin orijinal olduğuyla ilgili dil döktüm, inandıramadım. Bir uzman çavuş geldi, “Ben bu arabayı biliyorum komutanım, standart hali bu” dedi de ceza yemekten kurtuldum. Geçenlerde pes ettim ve arabamın arkasındaki kanatı söktüm. Şimdi rahat rahat kullanıyorum.

Yanımda katalog, broşür taşıyorum

BARIŞ BİLİR (34) JEOLOG 16 yıldır bu otomobili kullanıyorum. Her trafik kontrolünde otomobilimin fabrika çıkışının böyle olduğunu, modifiye olmadığını anlatmaktan dilimde tüy bitti. Fabrika kataloğunu ve orijinal broşürlerini yanımda taşıyorum ki polisleri ikna edebileyim.

Haberin Devamı

Bana aracı mı pazarlıyorsun?

ALP ATAK (21) ÖĞRENCİ Bir trafik kontrolünde, aracın tek tek kanat, jant, tampon, ön hava girişi gibi özelliklerinin orijinal olduğunu anlatırken polis bana terslendi: “Bana aracı mı pazarlıyorsun!” Durdurulmaktan bunaldım ama bu otomobilin bana verdiği güven duygusu ve özelliklerinden dolayı hayatımın sonuna kadar kullanacağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!