Şu 2 hesabımızı kapayalım

Güncelleme Tarihi:

Şu 2 hesabımızı kapayalım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2003 18:44

Açık kalan iki hesabımız var, kapayalım. Birincisi “Ödülsüz bilmece: 1 $ nereye gitti?” yazısı, ikincisi “Kavanoz dipli reklam.”

Haberin Devamı

ÖNCE “PİZZA SORUNSALI”

Bir ödülsüz bilmece sordum size, şöyleydi:

Üç arkadaş gece yarısı bir pizza sipariş etmişler. Pizzacı 30 $ demiş, üç arkadaşın her biri 10’ar dolar vermiş çıkarıp.

Pizzacı evden çıkarken uyanmış, “Getirdiğim pizza 30 $’lık değil, 25 dolarlıktı...” Merdivenleri yeniden tırmanırken, bu sefer de “Gecenin bu saatinde çıkarıp yarım dolar bile bahşiş vermediler” diye düşünmüş.

Kendine 2 $ bahşiş ayırmış, 3 $’ı da iade etmiş. Üç arkadaş 1’er dolar geri almışlar.

Şimdi, bir hesap yapalım:

3 arkadaştan her biri 10’ar dolar verip, 1’er dolar geri aldılar. Yani 9’ar dolar ödemiş oldular. Pizzacı da kendine 2 dolar bahşiş kesti :

3 x 9 = 27 + 2 = 29

30 dolardan kalan 1 $ kimin cebine gitti?

Zaten yorum yapanlar cevabı verdi. Sorunun şekli kafa karıştırıyor, o kadar. Yani 27 dolara 2 dolar bahşişi EKLEMEK değil, 27 dolardan 2 doları ÇIKARMAK gerekiyor. Çünkü 27 dolara zaten 2 dolar bahşiş dahil, 29 dolar diye bir rakam yok ortada.

Yorumda bulunup cevap veren, özellikle de bana geri zekâlı muamelesi yapanlara teşekkürler!

*

KAVANOZA DİPLİ BİR İTİRAF

Yorumları okudunuz, erotik sıvılardan tutun da Fuzulî’nin Su Kasidesi’ne kadar çeşitli fikirler ve teklifler gelmiş. Benim de gerçeği söyleme vaktim geldi:

Salı günü, bu kavanoz hikayesini yazdım. Fransa’dan bir arkadaşım göndermiş, Fransızca olarak, nasılsa Türkiye’de bilen yoktur, diye düşünüyordum. Tam o sırada Şenay bir röportajdan döndü, ekranda bu hikayeyi görünce : “Aaa ben bunu biliyorum, epey oldu okuyalı. İnternette geziyordu bu hikaye bir aralar!..” demez mi!

Dışarıda araç bekliyor, acele bir görüşmeye gitmem lazım: Ben de, yazının sonuna “Peki, söyleyin bakalım, siz bundan nasıl bir ders çıkarıyorsunuz?” diye bir cümle ekleyip gönderdim sayfayı. “Yarına Allah kerim, uygun bir cevap buluruz nasılsa...”

Siz tartışmayı, sağ olun, o kadar güzel (ve büyük konulara) götürdünüz ki, şimdi (bana gelen yazının dibindeki gibi)  “Bundan çıkarılacak ders, ‘Hayatın ne kadar dolu olsa da, bir bardak soğuk biraya daima yer vardır’ şeklindeydi” desem ayıp olacak.

Özetle, esprili bir şey bulurum dedim, şimdi lafı nasıl kıvıracağımı bilemiyorum! Bu arada bir biracı sponsor filan da ayarlayamadım...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!