Spielberg’in Ten Ten’i

Güncelleme Tarihi:

Spielberg’in Ten Ten’i
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2011 01:09

Klasikleşmiş çizgi roman kahramanlarından Ten Ten, sinemanın iki devs ismi Steven Spielberg ve Peter Jackson ortaklığındaki bir projeyle beyazperdede. Tamamı performans yakalama tekniğiyle çekilen film, Ten Ten’in 3 ayrı hikayesini birleşmesinden oluşan bir senaryoya sahip.

Haberin Devamı

Beyazperdede türlü aksiyonlar, numaralar, sürprizler barındıran çizgi kahramanları görmeye alışık olduğumuz bir dönemde yıllarca tozlu raflarda kalan Ten Ten’le karşılaşmış olmak bizi şaşırtmadı değil.
Böylesine modası geçmiş ve aslında Amerika’ya da uzakta duran bir kahramanı sinemaya taşımak ancak büyük bir ismin özel isteği ve çabasıyla olabilirdi.
Öyle de oldu zaten.
SPIELBERG TEN TEN ÇİZİMLERİNE HAYRAN OLMUŞ
Steven Spielberg, Ten Ten’in tüm maceralarının Fransızca baskılarını alıp, özellikle de çizimlerine hayran olduktan sonra Ten Ten’in film haklarını almayı kafasına koymuştu.
Ten Ten’in yaratıcısı Herge, yarattığı karakterin sinema uyarlamasına kesinlikle karşı çıktı. Ten Ten’in film hakları ancak onun ölümünden sonra eşinin verdiği izinle satın alınabildi.
Böyle uzun bir süreçten geçen Ten Ten filmi şimdi hareket yakalama tekniğiyle çekilen 3 boyutlu bir sinema macerasıyla karşımızda. Yapımcı koltuğunda Peter Jackson’ın olduğu filmi Steven Spielberg yönetiyor.
Filmde Ten Ten’e hayat veren isim Jamie Bell olurken, Kaptan Haddock’u Andy Serkis, Ivan Ivanovich Sakharine’i ise Daniel Craig canlandırıyor.
Bu isimlerin içinde hareket yakalama tekniğine en alışık olan daha önce Yüzüklerin Efendisi’nin Gollum’u ve Peter Jackson’ın King Kong’u olarak da izlediğimiz Andy Sarkis kuşkusuz.
Tüm o kaba saba halleri ve alkolikliği dışında koca ve iyi bir kalbe sahip olan Haddock’u severek oynadığı ve ruhunu yakaladığı her halinden belli.
TEN TEN SEKS VE ŞİDDETTEN ARINMIŞ BİR KARAKTER
Ten Ten’in Maceraları, 3 ayrı Ten Ten hikayesini bir araya getirmiş.
Ortaya çıkan senaryoda gazeteci Ten Ten ile sadık köpeği Milu, bir maket gemi buluyorlar ve Sakharine’in hedefi oluyorlar.
Genç muhabir Ten Ten, Terrier cinsi akıllı köpeği Milu, Kaptan Haddock, Dupond ve Dupont’un yardımıyla nefes kesen bir kovalamacayla, korsan gemisi Tekboynuz’un esrarını çözmeye çalışıyorlar.
Kadın unsurunun neredeyse tamamıyla es geçildiği bir film var karşımızda. Filmin sonlarına doğru ortaya çıkan kadın karakter de olabildiğince kötü resmedilmiş zaten.
Bunda Ten Ten’in aseksüel bir karakter olmasının etkisi vardır kuşkusuz.
Ten Ten’in seks ve şiddetten arınmış bir karakter olması onun zamanı için uygundu belki, hatta çocukları zararlı yayınlardan korumak isteyen yasalar için Ten Ten çizgi romanları biçilmiş kaftandı.
Ama 21. yüzyıldayken aynı şeyleri söylemek ne kadar mümkün bilemiyorum.
Kadın karakterden yoksun bir film, izleyiciyi bir çok yönden itecektir.
MODERN VE KLASİK BİR ARADA
Steven Speilberg, aksiyonu ve diyaloğu bol bir uyarlamaya imza atmış.
Ama filmin bir noktadan sonra izleyicinin ilgisini kaybetmesiyle sonuçlanıyor.
Spielberg belli ki bu filmini Hollywood tarzından uzak tutarak, çizgi romanın özüne sadık kalmayı ilke edinerek çekmiş. Hollywood teknolojisiyle çekilse de özünde Avrupa kokan bir film var karşımızda.
Ama belki de bu nedenle midir bilinmez, 3 boyutlu gözlükler ve yeni teknoloji ile klasik, modası geçmiş gibi duran hikayeler yan yana pek de iyi durmuyor.
Ten Ten’in Maceraları’na giderken beklentilerinizi yüksek tutmayın derim.
Eski dostun beyazperde macerasının tadına ancak bu şekilde varabilirsiniz.

Haberin Devamı

THE ADVENTURES OF TIN TIN

Haberin Devamı

TENTEN’İN MACERALARI
Yön: Steven Spielberg
Oyn: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost
Tür: Dram

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!