Soya şifa kaynağı

Güncelleme Tarihi:

Soya şifa kaynağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar, soyanın zengin bir bitkisel östrojen kaynağı olduğunu ve kadın sağlığı için önem taşıdığını ileri sürüyorlar.

Kadınlar için bir milat sayılan menopoz dönemi öncesinde karşılaşılan sorunlar soya ürünleri sayesinde giderilebiliyor. Ayrıca olgunluk çağındaki kadınları kemik erimesi, kalp hastalıkları ve meme kanserine karşı da koruyor. Bitkisel östrojenler, vücudun östrojen hormonlarını taklit eden doğal kaynaklar. Bunlar herhangi bir yan etki yaratmadan östrojen takviyesini sağlıyorlar. Aslında başka bitkilerde de bitkisel östrojen vardır, ama soya en zengin bitkisel östrojen kaynağı olarak öne çıkıyor.

Östrojeni arttırıyor

İsofloven adıyla bilinen bu madde, kadın vücudunda üretilen dişilik hormonu östrojen ile aynı yapıya sahip. Vücutta östrojen oranı çok az olduğu zaman isoflovenler sayesinde östrojen yetersizliği giderilir.

Aynı zamanda eğer vücuttaki östrojen miktarı normalden fazla ise bitkisel östrojenler bu fazlalığı giderir ve östrojenin vücuda zarar vermesini önler. İşte bu nedenle isoflovenlere hormon dengeleyiciler adı da veriliyor. Soya bakımından çok zengin olan besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği Japonya’da kadınların menopozdan çok daha az etkilendikleri kanıtlandı. Meme kanseri, kalp hastalıkları ve kemik erimesi de Batı’ya oranla Japonya’da çok daha az görülen hastalıklar. Japonların besinlerinde bitkiler yoluyla alınan çok değişik kimyasal maddeler var. Bu nedenle, mucizenin doğrudan soya ürünlerine ait olup olmadığını kestirmek güç. Uzmanlar günde 50 mg isofloven almanın yeterli olabileceğini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!