Sorular ve cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2004 02:03

3 ay önce doğum yaptım. Şu anda tekrar hamile kaldığımı düşünüyorum. 1 aylık bebeği aldırabilir miyim?

Aydan/İZMİR

Hamile kalmamak için önlem almak dinimizce caizdir. Kürtaj, eğer bir zorunluluk yoksa caiz görülmemiştir. Annenin sağlık durumu söz konusuysa kürtaj yapılmasında bir sakınca yoktur.

İçki içen kimseye zekát verilir mi? Kuşluk namazına nasıl niyet etmeliyim, kaç rekat kılmalıyım? Teravih namazı kaç rekattır? Ramazanda Kuran’ı hatmetmek şart mıdır?

Ramazan/İSTANBUL

Zekát parasını içkiye verip ailesine faydalı olmayacaksa zekát vermemek gerekir. Kuşluk namazı, 4 veya 8 rekat olarak kılınır. Nafile bir namazdır. ‘Niyet ettim kuşluk namazını kılmaya’ şeklinde niyet edilir. Teravih namazı, azami 20 rekat olarak kılınır. Ya 2 rekat, ya da 4 rekatta bir selam verilir. Ramazanda Kuran’ı hatmetmek şart değildir. Tabii ki Kuran’ı hatmetmek sevaptır.

Ádetli iken oruç tutup tutmama konusunda ayet veya hadis var mı? Bir dileğimizin olması için hangi duayı önerirsiniz? Örneğin, salat-ı tefriciye gibi?

H.H/İSTANBUL

Kadınların ay hali döneminde sadece cinsi ilişkide bulunmaları Kuran-ı Kerim’de yasaklanmıştır (Bakara 222). Namaz, oruç ve Kábe’yi tavaf, hadislerde bu yasak kapsamına alınmıştır. Bu hadislerdeki yasaklama, kadınlar için bir kolaylık sağlamak içindir. Tutamadıkları oruçlarını sonradan kaza etmeleri gerekir, namazlar için ise kaza etmeleri gerekmez. Bu hususta İslam müçtehid ve fakihleri arasında icma (konsensüs) vardır. Dileğinizin olması için yüce Allah’a içinizden geldiği gibi dua ve yakarışta bulunmalısınız. Bunun için herhangi bir özel dua yoktur ve duanın Arapça ifadelerle yapılması gerekmez. Çünkü yüce Allah her dili bilir.

Gayrimüslim komşumuza zekátımızı verebilir miyiz?

Berrin Arıkan/İSTANBUL

Zekát, Müslüman’dan alınıp Müslüman’a verilir. Dolayısıyla gayrimüslime zekát verilmez. Zekát dışında fakir olan gayrimüslim komşunuza bağışta bulunup sadaka verebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!