Usta senarist Safa Önal, 92 yaşında yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Usta senarist Safa Önal, 92 yaşında yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2023 20:09

‘Vesikalı Yarim’, ‘Ah Güzel İstanbul’, ‘Tatar Ramazan’ filmlerinin senaryo yazarı Safa Önal hayatını kaybetti. Usta senarist, yarın son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberin Devamı

Yeşilçam’ın önemli senaristlerinden Safa Önal, 92 yaşında hayatını kaybetti. Usta senaristin vefat haberini Senarist Birliği şu açıklamayla duyurdu: “Türkiye sinemasının duayenlerinden değerli senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere hepimizin başı sağ olsun.”

GUINNESS’E GİRDİ

Önal, yarın öğle namazından sonra Teşvikiye Camisi’nde son yolculuğuna uğurlanacak.

Safa Önal, filme çekilmiş 395 senaryosu ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Söz yazarı Sezen Cumhur Önal’ın da kardeşi olan Safa Önal’ın filmleri arasında ‘Vesikalı Yarim’, ‘Ah Güzel İstanbul’, ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’, ‘Ah Müjgan Ah’ ve ‘Tatar Ramazan’ da yer alıyor. Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği geçen nisan ayında Önal için onur gecesi düzenlemişti.

Haberin Devamı

Usta senarist Safa Önal, 92 yaşında yaşamını yitirdi

SİNEMAMIZ İÇİN BİR HAZİNEYDİ

Hülya Koçyiğit: “Türk sineması için bir hazinesin sen Safa Abi, telefonda heyecanla yeni projelerini anlattığın o sesin kulaklarımda şu an.”

Binnaz Avcı: “Öyle büyük bir değeri kaybettik ki. Türk sineması denince akla ilk gelenlerden. Babamın dostu, benim amca dediğim.”

Kerem Alışık: “Baba yarım. Kirvem. Sinemamızın asırlık çınarı, yaşamını hep yazarak geçiren, yazdığı tüm filmleri ezberden bildiğimiz… Artık ağır yaralı sevinçlerimiz. Mekânın cennet olsun.”

Can Yılmaz: “Gerçek bir efsaneyi kaybettik. Safa Önal, hikâyelerin hayatımızın bir parçası oldu; mirasın ise sinemaya olan sevgimiz.”

Usta senarist Safa Önal, 92 yaşında yaşamını yitirdi


SEFA ÖNAL KİMDİR?

Safa Önal 17 Aralık 1930'da İstanbul'da dünyaya geldi. Haydarpaşa Lisesi mezunu olan Safa Önal, 1945 yılında kısa öykülerle başladığı yazarlığını geliştirmeye çalışırken, bir yandan da çeşitli dergilerde çalıştı. Öykülerini Dünyanın En Güzel Gemisi adlı bir kitapta topladı.

Önal, 1973 yılından itibaren yönetmenliğe başlayarak 40'a yakın film yönetti. Önal, çok sayıda fotoroman senaryosu da yazmıştır. Bunlardan en çok bilineni olan Beyaz Şemsiye adlı fotoromanda Türkan Şoray ve Cihan Ünal da rol almıştır. Televizyon kanallarına dizi senaryoları da yazarak, meslek yaşamını sürdüren Önal, 2007 yılında yaptığı son filmle yönetmenliği bıraktı. Söz yazarı, sunucu Sezen Cumhur Önal, Safa Önal'ın kardeşidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!