Somonlu kazandibi ve somonlu çiğköfte

Güncelleme Tarihi:

Somonlu kazandibi ve somonlu çiğköfte
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2012 00:00

Norveç’in Türkiye Büyükelçisi Janıs Bjorn Kanavin, sekiz aydır Ankara’da. Bu süre içinde mutfağımıza tutkun olmuş ve milli yemeği somonun Türk yemekleri ile birlikteliğine kafasını takmış. Norveç Milli Günü için Ankara’da verilen resepsiyonda somonlu çiğ köfte ve kazandibi yaptırdı.

Haberin Devamı

Janıs Bjorn Kanavin (61) Oslo doğumlu. Norveç’in Ankara Büyükelçisi. Üniversite diploması sosyal antropoloji üzerine. Bunun üzerine pedagoji de okumuş. Siyasal bilgiler kökenli olmamasının kendisi için büyük avantaj olduğu görüşünde: “Benim işimde siyaset, diplomasi ve hukuk konularını çok iyi bilmek gerekiyor ama ben tüm olayların insanlardan kaynaklandığından yola çıkarak olayları yaratan insanlala alakalı bilgi sahibiyim. Bu nedenle de kendimi daha bir ayrıcalıklı hissediyorum” diyecek kadar da açık sözlü.
Daha önce de Pekin, Kopenhag, New York’ta Hong Kong, Pakistan ve Afganistan’da, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği konferanslarının organizasyonlarında, Norveç Dışişleri Genel Sekreterliği’nde, İnsan Hakları Komisyonlarında ve büyükelçi olarak çalışmış. Elçilik görevlisi olarak Türkiye’ye ilk gelişi ama daha önce birçok kez Ankara’ya gelip gitmişliği var. Geçen yılın eylül ayında ülkemize büyükelçi olarak tayini çıkan Kanavin’in ilk gelişi 1991. Çok kısa bir süre kalmış ama 21 yıl öncesindeki Ankara ile şimdikini kıyaslarken cümlesine uzun bir “Ooooo” ile başlıyor ve  devam ediyor:
“Öyle büyük bir fark ki, Ankara çok değişmiş, İstanbul ise uçmuş adeta. Ama ben sizin şair Yahya Kemal Beyatlı’nın Ankara-İstanbul arasındaki sevgisini anlatmak için söylediği ‘Ankara’nın en güzel yanı İstanbul dönüşleridir’ deyişini değiştirerek söylüyorum: ‘İstanbul’un en güzel yanı Ankara’ya dönüşleri’... Çünkü iş hayatı için Ankara, İstanbul’dan çok daha düzenli. Trafik Ankara’da da var ama İstanbul ile kıyaslanamaz bile. İstanbul trafiğinde insanlar nasıl yaşıyor şaşıyorum. Günlerinin üç-dört saatini trafikte, araç içinde geçiriyorlar. Herkes bu trafikten şikâyet ediyor ama yaşamaya devam ediyor. Bana göre değil. Ben Ankara’nın daha düzenli olduğunu düşünüyorum çünkü zamanımın büyük bölümünü yollarda harcamıyorum.”

Haberin Devamı

BEKÂR HAYATI YAŞIYOR

Büyükelninin eşi Marianna işi nedeniyle Norveç’te yaşıyor. Ankara’daki  rezidanslarında yemek yapan görevlileri elbette var ama Janıs Bjorn Kanavin
kendi başına mutfağa girmeyi de, seyahat etmeyi de çok seviyor.
Kanavin’in ülkemizdeki diğer gözde illeri Konya ve Gaziantep. Diyarbakır’a da birkaç kez gitmiş. Güneydoğu seyahatleri sırasında çiğköfte tattırmışlar. Çok beğenmemiş ve, “Bunun somonlu olması lazım” demiş. Aynı şekilde Ankara’da ilk kez yediği kazandibi tatlısına da “Somonlu daha güzel olurdu” diyecek kadar da cüretkâr bir fikir atmış ortaya.
Kanavin bu fikrini Norveç’in Milli Günü resepsiyonunda hayata geçirdi. Ankara Sheraton Oteli’nin mutfağına giden Büyükelçi somon konusundaki Türkiye’deki partnerleri Alarko Leroy’un Türkiye Genel Müdürü Bülent Işık ve otelin şef aşçısı Zeki Açıkgöz ile birlikte somonlu çiğköfte ve somonlu kazandibi yaptı. Büyükelçi yorumlu çiğköfte ve kazandibi daha sonra konuklara servis edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!