Sokaklar onlarla güzel

Güncelleme Tarihi:

Sokaklar onlarla güzel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 00:00

Sadece İstanbul’da 150 binden fazla sokak hayvanı yaşıyor. Hayvanları Koruma Yasası’nda yapılacak değişiklikle, ormanlık alanlardaki barınaklara yerleştirilmeleri öngörülüyor. Büyükşehirlerde binlerce hayvansever yeni yasaya karşı yürüyüş yaptı. Yasa geri çekilmedi ama Başbakan dahil herkes hayvanseverlerin sesini duydu, tasarı gözden geçiriliyor

Haberin Devamı

İSTANBUL AHALİSİ
KÖPEĞİNE YİNE SAHİP ÇIKTI

İstanbul köpeklerine ilk sürgün II. Mahmud tarafından düşünülmüş ama uygulamanın uğursuzluk getireceği inancıyla köpekler tekrar İstanbul’a getirilmişti. 1910’da da İttihat ve Terakki 80 bin sokak köpeğini Sivriada’ya (Hayırsızada) sürgün etti. Sıcaktan, açlıktan ölen ve birbirini parçalayan köpeklerin feryadı günlerce İstanbul’da yankılandı. Şehirde büyük bir yangın çıkınca sebebi bu zulme bağlandı. Benzer bir olay 1950’li yıllarda da yaşandı. Son yürüyüşte yine vicdanlar konuştu.

Tekin Tekman emekli fizikçi ve müzisyen 10 aydır Cihangir’de oturuyor. Evde iki kedisi var: Karamel ve Duman. Sokaktaki kedilere de düzenli olarak mama veriyor. Tekman yasayı hiç beğenmiyor: “İstanbul kedisiyle köpeğiyle güzel. Ben bu yasa çerçevesinde bütün hayvanlara rahat edebilecekleri barınakların yapılacağına, yeterli sayıda veteriner olacağına inanmıyorum. Hepsi yalan. Yasa çıkarsa bazı hayvanları alacaklarmış. Şişman, engelli ya da yaramaz diye insanın çocuğunu elinden alabilir misin? ”

Haberin Devamı

Yok etmeyelim, örnek olalım
HAYTAP BAŞKANI AV. AHMET KEMAL ŞENPOLAT

Bizim dünyaya yoğurt, dolmuş gibi kavramlar dışında öğretmemiz gereken çok güzel bir kültürümüz var: Sokak hayvanları. Dünyanın ilk hayvan hastanesini kuran topraklardan, sokaklarında tek bir hayvanın olmadığı taklit bir kültüre doğru gidiyoruz. Bu yasa sokaklarda beraber yaşadığımız, sosyalleşmiş hayvanları hedef alıyor. Yani kırmızı ışıkta duran, yeşil ışıkta geçen, dükkan kapısının önünde duran, ağaca tırmanıp uyuklayan kedinin de alınıp götürülmesi anlamına geliyor. Tasarıdan geri adım atılacağını sanmıyorum ama yeniden gözden geçirme olasılığı var. Eğer toplum bu işe sahip çıkmazsa ve bu tepkiler sadece bir grup süs köpekli hayvanseverin hobisi olarak algılanırsa, başarı şansımız çok az. Eğer biz bu mücadeleyi örgütlenmiş bir sivil toplum hareketi haline getiremezsek aynı yerde saymaya devam edeceğiz.

Simay İnce (27) organizasyon şirketinde çalışıyor Cihangir’de oturuyor. Karma ve Paspas’ın sahibi. Karma 2 yaşında ve Cane Corso İtalyan Mastif cinsi. Paspas ise bir American Cooker’ı ve 11 yaşında. İnce, “Ben de yürüyüşe katıldım. Hayvanları barınaklara tıkmak ve onları öldürmeyi doğru bulmuyorum. Ama hayvan sahiplerine büyük görev düşüyor, bazen tehlikeli olabileceklerini unutmamaları gerek.” diyor.

Haberin Devamı

Uzman Pedagog Nilçin Doyran Bengisu çocukların sosyal gelişimi açısından hayvan sevgisinin çok önemli olduğunu söylüyor: “Çocuğun çevreyle ilişki kurmasını kolaylaştırır ve sorumluluk duygusunu geliştirir. Duygusal açıdan da olgunlaşmasını sağlar, vicdanlı bireyler olmalarına yardım eder.”


Emre Oktar (31) Çukurcuma’da bijuteri mağazası sahibi Sokakta yaşayan köpekleri kendisininmiş gibi benimseyen Oktar onlara gözü gibi bakıyor. “Doğal hayatlarından kopartmamak için özellikle eve almıyorum. Siyah Çiko, kızılsa Herkül. Çiko’yla doğum günlerimiz bile aynı. Sokaklarda elbette hayvan olacak. Buralar onların. Toprağı beton yapan biziz. Onları buradan almaya kalksalar önce beni götürmeleri gerekir. Köpeklerime kötü davrandığı için adam bile vurdum ben.”

Haberin Devamı

Galata meydanının maskotu Uzun burun ve Kısa burun... İkizler. Onlara meydandaki kadın giyim ve hediyelik eşya dükkanının sahibi Hasan Kurnaz bakıyor. Kurnaz, köpeklerini kesinlikle hiçbir belediye yetkilisine vermeyeceğini, barınağa göndermeyeceğini söylüyor: “Almaya kalkarlarsa dükkana alırım onları. Yıllardır ben bakıyorum. Yasayı ana hatlarıyla biliyorum ve kesinlikle karşıyım. İstanbul sokak hayvanlarıyla bir bütün.”

Başbakan da konuya karşı hassas
AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ AYŞENUR BAHÇEKAPILI

Tasarı Meclis’e geldi. Komisyonlara dağıtıldı. Gündem açıldı ve bundan sonra tartışılacak. Hiçbir tasarı eksiksiz ve mükemmel değildir. Derneklerle, hayvan hakları kuruluşlarıyla ve hayvanseverlerle irtibat halindeyim. Bu süreçte pek çok eleştiri ve öneri geldi. Bu doğrultuda da iyileştirme yapılıyor. Geri adım atılmadı ama tepkiye kulak verildi. Başbakan da bu konuya karşı çok hassas. Zaten onun talimatı üzerine hazırlanmıştı tasarı, tepkileri de göz önüne alıyor.

Haberin Devamı

MOSKOVA’NIN METROYA BİNEN SOKAK KÖPEKLERİ

Rusya’da da köpekler insanlarla iç içe. O kadar ki başkent Moskova’da banliyölerde yaşayan köpekler, çöplerde yiyecek bulmak için metroya binip şehir merkezine gidiyor. Akşam saatlerinde de yine metroyla banliyölere geri dönüyor. Konuyu araştıran Moskova Ekoloji ve Evrim Merkezi’nden Dr. Andrei Poiarkov, “Köpekler doğru metro durağında inmek için alıştırma yapıyor. Birbirlerine metroda ne kadar kalmaları gerektiğini öğretiyor. Uyuyakaldıklarındaysa duraklarını kaçırıyorlar” diyor.

KAMPANYALARLA HAYVANLARA DESTEK

Hepsiburada.com, Hayvanları Koruma Haftası için iki farklı kampanya yaptı. Ekim boyunca Hepsiburada.com’dan alınan evcil hayvan ürünlerinden elde edilecek gelirin bir kısmı Yedikule Hayvan Barınağı’na bağışlanacak. İkinci kampanya çerçevesindeyse sitedeki tişörtlerin satışından elde edilecek gelirin bir kısmı HAYTAP’a bağışlanacak.

Haberin Devamı

YENİ YASA TASARISININ GETİRDİKLERİ

* Sahipsiz hayvanlar barınaklarda kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra sahiplendirilinceye kadar ormanlık alanlarda kurulacak ‘doğal hayat parklarına’ yerleştirilecek.
* Hayvan sahiplerine hayvanın barınma koşulları, ihtiyaçları, sağlığı ve çevreye verebileceği zararlar konusunda eğitim verilecek. 
* Ev ve bahçedeki evcil hayvan sayısına sınır getiriliyor.
* Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar, mevcut 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda öngörülen durumlarda öldürülebilecek. 
* Mevcut yasada hayvanların deneylerde kullanılmasının önünü açan 9. maddeye, bu deneylerin ‘denek hayvanı kullanım sertifikası’ alan araştırmacılar tarafından yapılabileceği ifadesi ekleniyor.
* ‘Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak’ ifadesi ‘Hayvanlara işkence yapmak’ olarak değiştiriliyor. İyi huylu hayvana işkence edene iki seneye kadar hapis cezası, kötü huylu hayvana işkence edeneyse para cezası öngörülüyor. Ama hangi hayvanın kötü huylu olduğu gibi konular yasada çok muğlak ifadelerle anlatılıyor.
* ‘Tehlike arz eden hayvanlar’ olarak tanımlanan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa cinsi köpeklere, yeni tasarıyla Dogo Argentino ve Fila Brasileiro cinsi köpekler de ekleniyor.Bu köpeklerin sahipleri hayvanlarını üç ay içinde barınaklara teslim etmek zorunda kalacak.
* Hayvanları başıboş bırakmak, ev hayvanı satışı yapılan yerlerde yırtıcı, saldırgan ve zehirli hayvan satmak yasaklar arasına giriyor.x


GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DURUM:

* AB’nin Akdeniz ülkelerinde sokak hayvanları var, iklim ve kültürleri gereği kuzey ülkelerinde sokakta hayvan görülmüyor. Onlarda özellikle kedi ve köpekler evlerde yaşıyor.
* Latin Amerika kültüründe hayvanların sokaklarda insanlarla beraber yaşaması doğal karşılanıyor. 
* ABD’de ve çoğu Avrupa ülkesinde sokaklarda hayvanların yaşaması ve ticaretleri yasak. Yasalar hayvanlara yönelik şiddeti engelleme ve koruma altına alarak onlara daha iyi şartlar sunuyor. Bazı gelişmiş ülkelerde hayvanın sadece beden değil ruh sağlığı da önemseniyor. Mesela İsviçre hayvanın ruh sağlığı açısından evde tek kediye izin vermiyor. Ya iki, ya hiç diyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!