Sokak köpeklerine İngiliz yaklaşımı

Güncelleme Tarihi:

Sokak köpeklerine İngiliz yaklaşımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00



Haberin Devamı

İngiltere'de 110 yıldır köpeklerin haklarını savunan en büyük köpek koruma derneği National Canine Defense League (NCDL), bir el ilanı hazırlamış. Basit, sevgi ve bilgi dolu. Ülkemizde, 'En iyi sokak köpeği ölü olanıdır' görüşü egemenliğini sürdürürken, İngiltere'de insanlar, köpekleri bu küçücük broşürden tanıyıp seviyorlar. Sokak köpeği sorununu, nasıl çözüleceğini, kısırlaştırmanın önemini anlayabiliyorlar.

Romantik kaçamaklar sonrası size döndüğünde ya diğer erkek köpekler tarafından dövülmüş olur ya da bir trafik kazasından zar zor kurtulmuştur. Ya da bir daha dönmez. Kaybolmuştur ve sonsuza kadar birbirinizi göremezsiniz.

Dünyadaki tüm yavru köpekler, yaşayabilmek için uygun bir ev ve onlarla ilgilenecek, onları sevgiyle büyütecek sahipler isterler.

Ne yazık ki, yavru köpeklerin çoğu için bu sadece bir hayal olarak kalır. Her yıl binlerce yavru köpek terkedilir. Binlercesi de, kötü yaşam koşulları yüzünden ölür veya öldürülür.

Dişi köpeğinizin uygun zaman geldiğinde içgüdülerine uyarak kaçmasını hiçbir kuvvet önleyemez. Ve avare avare dolaşan pek çok erkek köpek de bu anı bekliyordur. Bu kaza anını!

Köpeğiniz birden fazla yavru doğurduğunda, beraberinde size bir dolu sorumluluk getirir. Herbir yavrunun bakımı, yemekleri, veteriner hizmetleri ve tüm bunların peşisıra gelen yüklü faturalar. Sorumluluk sahibi bir sahip olmak hiç kolay değil.

İstenmeyen hamilelikler ve plansız doğan yavrular mutluluk getirmez. Ne köpeklere, ne sahiplerine. Terkedilmek çoğunlukla kaçınılmaz son olur. Sefil ve kalbi kırık köpeklerin yaşamı da kısadır.

Kısırlaştırma, günümüzde rutin bir operasyon. Köpeğinize genel anestezi uygulanacak. Aşağı yukarı üç hafta içinde de normal aktivitelerini sürdürebilir bir hale gelecek. İlk doğumundan sonraki zaman dilimini beklemeniz için hiçbir sebep yok.

Eğer onu bahçeye hapsederseniz, çevredeki erkek köpekleri ondan uzak tutmak çok zor olacaktır. Bu durum, sizi de onların sahipleri arasında pek popüler yapmayacaktır, uyaralım.

Kısırlaştırma sonrası köpeğiniz sıcak anlar geldiğinde yaşadığı sıkıntıları yaşamayacak. Hamilelik kabusları görmeyecek. Ve ilerki yaşamında potansiyel kanser riski de azalmış olacak. Sahibi olan sizler de birçok endişeden kurtulmuş olacaksınız.

Operasyon sonrası birden kilo alacağını düşünmeyin. Dikkatli beslenir ve egzersizlerine devam ederse, böyle bir sorun yaşamaz.

Köpeğiniz erkek diye sevinmeyin. Sıcak mevsimde erkek köpeklerin davranışları da değişir. Fırsat buldukları ilk anda kaçabilir ve çeşitli uğraşlardan sonra dişi köpeğin izini bulabilirler. Bu uğurda onlara hiçbir şey engel olamaz.

Dişi köpek senede iki kez sıcak anlar yaşar. Bu aylardan bir ay önce veya ilk sıcak gelişmeleri hissettiğinizde onu erkek köpeklerden uzak tutsanız iyi edersiniz.

Eğer bu sıcak mevsimde! erkek köpeğinizi içeride tutabilirseniz, hazırlıklı olun. Sinirlilik, ilginç işaretler, agresif tavırlarla başa çıkmak sandığınızdan zor olacaktır. Duyguları o kadar kuvvetlidir ki, pencereden atlamayı bile başarır.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılması da diğer açık ameliyatlardan biridir. Onun agresifliğine son verir. Uygun bir diyet ve ona göre bir egzersiz sayesinde kilo da almaz. Ve operasyon sonrasında beklenmedik hızda kendini toparlar.

Kısırlaştırma operasyonları düşündüğünüz kadar pahalı değildir. Kesinlikle, plansız hamileliğin ve istenmeyen yavruların getirdiği bakım ve masraflardan daha hesaplıdır. Birçok hayvansever dernek, bu konuda çalışan yetkililer kısırlaştırmanın faydalarına inanırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!