Sivas’ta zafer pozu

Güncelleme Tarihi:

Sivas’ta zafer pozu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 00:00

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Av ve Yaban Hayatı Dairesi’ne bağlı ekipleri, Türkiye’de de "Nesli Tehlikedeki Türler" listesinde olan vaşaklardan 2 tanesini Sivas’ta görüntülemeyi başardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, vaşakların koruma altına alındığı ifade edildi.

NESLİ Tehlikedeki Türler listesinde olan ve gece avlandığı için Türkiye’de bu güne kadar yakından görüntülemeyen vaşaklar, Sivas’ın Taşlıdere İlçesi’nde Çevre ve Orman Bakanlığı ekiplerinin objektiflerine yansıdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Av ve Yaban Hayatı Dairesi’ne bağlı ekipler, Sivas’ın Taşlıdere İlçesi’nde yürüttüğü çalışmalar sırasında 29 Aralık 2006’da sabah 06.30 sıralarında iki vaşak gördü. Ekiplerin vaşakları görüntülemeyi başardığı belirtilen açıklamada, vaşağın "Nesli Tehlikedeki Türler" arasında bulunduğu anımsatılarak, hayvanın Türkiye’de de koruma altına alındığı ifade edildi.

KARAKULAK DERLER

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil ve yabanıl hayvan türlerinin ortak adı. Kulaklarındaki siyah sivri tüy tutamlarıyla kolayca tanınır. Anadolu ’da bu yüzden vaşaklara "karakulak" da denir . Daha çok Avrasya ve Kuzey Amerika ormanlarında yaşar. Genelde boz renk üzerine kahverengi benekli tüylerle kaplı bir postu ve geniş pençeli uzun bacakları vardır. Ağaçlara çok iyi tırmanır. Gününü ağaç tepelerinde ve kayalık yerlerde geçirir. Gözleri çok iyi gördüğünden geceleri avlanır. Gündüzleri ortalarda pek görünmez. Her çeşit kuş ve memeli hayvanı avlar. 20 cm’lik kuyruğuyla birlikte yaklaşık 130 cm. boyundadır. Avrupa Vaşağı, İspanya Vaşağı, Kanada Vaşağı, Asya Vaşağı gibi türleri vardır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!