Şişko köpekler

Güncelleme Tarihi:

Şişko köpekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kiloyla mücadelede köpeğinizin yanında olun. Fazla kilolar kalp hastalıklarından solunum güçlüğüne kadar birçok sağlık sorunu yaratabilir.

Köpek sahipleri, köpeklerinin kilo problemi olduğunu kabul etmekte çoğunlukla gecikirler. Birlikte çıktıkları yürüyüşlerde köpeğin geride kalmaya başlaması ile ilk kaygılanmaları başlar. Cüsseli köpeklerini veterinere götürdüklerinde, problemin aşırı kilolar olduğunu anlarlar.

Şimdi yapılması gereken, kilolarla mücadelede köpeklerinin yanında olmaları. Fazla kilolar köpekte kalp hastalıklarından tutun da, solunum güçlüğüne kadar bir çok rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle ciddiye alınmasında yarar var.

Köpeğinizin kilo problemi olduğunu öğrendiniz. Peki çok sevgili hayvanınızın midesine söz geçirmesine, incinmeden kalori harcamasını nasıl sağlayacaksınız.

Cevap, daha çok disiplin (Onun büyük kahverengi gözleri zaman zaman dayanılmaz olur. Bu nedenle otokontrolü de elden bırakmayın), daha çok kontrollü egzersiz, aşama aşama verilen kaloriler, veteriner kontrolü ve ilk altı ayda yapılacak kalori kontrolü.

Kalori kaybı, enerji alımı bile köpekten köpeğe değişir.

Beden: Küçük köpekler, büyük köpeklerden daha çok kalori yakarlar.

Yaş: Yaşlı köpekler için kalori kaybında daha az aktivite yeterlidir.

Metabolizma: Kısırlaştırılmış köpeklerin metabolizması, dokunulmamış olan köpeklerden daha yavaş çalışır.

Aktivite sınıfı: Köpeklerin cinsi, ne köpeği oldukları da önemlidir. Bir sokak köpeği ya da yarışçı bir köpek, ev köpeklerinden daha çok kalori yakarlar.

Köpeğinizin kilo problemi olduğunu kabul edip, kalori savaşına başladığınızda yardım istemekten çekinmeyin. Bu yardım ailenin tüm fertlerinden ve komşulardan gelecektir. Onlarla iyi geçinin! Ve siz olmadığınızda da, programı devam ettirmelerini isteyin. Unutmayın, köpekler o dayanılmaz bakışlarını sadece size değil, gerektiğinde yardım görebilecekleri herkese yöneltebilirler.

Uygun bir diyet ve egzersizle, köpeğiniz her geçen gün daha çok kalori yakmaya başlayacaktır. Fazla kalorilerini yakmaya başladığınızda, bilmeniz gereken en önemli şey, köpeğinizin kilolu olduğu dönemde sahip olduğu hayat düzeni ile ilgili detaylar olacaktır. Daha önce günde ne kadar, ne sıklıkla yerdi, şimdi ne kadar yiyor? Daha önce günde ne kadar süre egzersiz yapardı, şimdi ne kadar yapıyor?

Tüm ayrıntıları hatırlamanız, onun biraz daha kalori kaybetmesini sağlamanıza yarayacaktır. Sizlere önerilen çeşitli diyet tipleri mutlaka olacaktır. Ama en iyisi, diyet kararını verirken hekiminize danışmanız. Köpeğinize en uygun diyete ancak birlikte karar verirsiniz.

Kilo kaybında in’ler ve out’lar

Basit bir eşitlik işimizi kolaylaştırabilir.

Kayıp kilolar= Az kalori al + Çok kalori ver

Out

Veterinere check-up'a götürmeden önce egzersizlere yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Eğer yeşil bir ışık görürseniz, ağır adımlarla egzersizlere devam edin.

Eğer köpeğiniz kalori kaybetmek yerine tabanları yağlamayı tercih ediyorsa, onu koridor boyunca yürütmeyi deneyin.

Egzersizler sonrası kaybettiği kalorileri, günlük ödül listenize ekleyerek arada bir almasına göz yumabilirsiniz.

İn

Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel enerjisini sarfetmesi için ona yardımcı olun. İnteraktif bulmacalar ve oyuncaklar ile kalori harcamasını sağlayabilirsiniz.

Dietteki köpekler aç kurtlar gibi yemeklere saldırdıklarında onlara gözdağı vermelisiniz. Yemeklerine etsuyu ya da normal su ekleyin. Yalayarak içeceği sıvılar, yemek zamanı onlara iyi gelecektir.

Hesapları iyi tutun. Köpeğe günde ne kadar yiyecek veriyorsunuz? Ne kadar süreyle egzersiz yaptırıyorsunuz? Hepsini bilmelisiniz.

Senay ORDU

Şişman mı?

İdeal köpek

Kaburgaları hissedilebilir durumdadır. Ama görünür değildir. Köpeğe üstten bakıldığında bel, kaburganın gerisinde görülür. Karnın alt kısmı yandan bakıldığında arkaya doğru sıvanmış görünür.

Tombul köpek

Kaburgaları hissedilebilir derecededir. Ama vücudu tamamiyle çevreleyen etler nedeniyle kaburgalar derinde kalmıştır. Bel yukarıdan bakıldığında farkedilir durumdadır. Karın içine bir şeyler tıkılmış gibi görüntü verir.

Şişman köpek

Köpeğin kalın gövdesi altındaki kaburgaları hissetmekte zorlanılır.

Bel zar zor görünür durumdadır.

Karnın alt kısmı şişirilmiş gibi görünür haldedir.

Büyük kahverengi gözlerle mücadele

Dietteki köpekler bazen sahiplerine öyle yalvaran gözlerle bakarlar ki, çoğunlukla bu gözler dietin bozulmasına neden olur. Bu sızlanmaları engellemek, görmezden gelmek zorundasınız. Bu amaçla hareket ederek uygulamanız gereken bir kaç nokta var:

Köpeğinizin günlük yiyeceklerini bir çok küçük parçaya bölün.

Ona yürüyüşte eşlik edin. Oynayın, bir şeyleri gidip getirmesini isteyin. Bu poposu yerde birşeyler yiyip durmasından çok daha iyidir.

Eğer aile üyelerinin yemek saatiyse, köpek ya önce beslenmeli ya da yemek bitene kadar ayrı bir odada kalması sağlanmalı.

Ona verdiğiniz emirlerde daha otoriter olmaya çalışmalısınız. Bu sayede rejimi kararlılıkla sürdürmeniz kolaylaşacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!