Sırt ağrısını geçirin

Güncelleme Tarihi:

Sırt ağrısını geçirin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırt ağrısını çekenler bilir. Oturup kalkmak, ufak hareketler yapmak ve sağa sola dönmek çok zor olur, acı verir. Sebepleri de çok çeşitlidir. Mesela kambur oturmak kadar aşırı kilo da sırt ağrısına davetiye çıkarmaktır. İşte bu ağrıları çekenler için bir kaç küçük uyarı ve kurtulmak için de ipuçları...

Sağlık sorunları arasında en yaygın olanı sırt ağrıları. Çocuk, kadın, erkek, genç yaşlı demeden herkesi etkiliyor.Ağrı kesici ilaçlar, sırt ağrılarından kurtulmak için bir çözüm değil.

Sırt ağrılarıyla sırta vuran ağrıları birbirinden ayırt etmeliyiz. Sırt ağrıları bilinen ama umursanmayan nedenlerden kaynaklanır. Sırta vuran ağrılar ise vücuttaki başka organlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarının habercisidir.

Sırt ağrılarının pek çok nedeni var.Bunların belli başlıları hatalı oturmak, iyi yatak seçememek,yeterince vücut egzersizi yapmamak, ağır yük taşırken hatalı davranmak gibi nedenlerdir. Araba kazaları, gençlikte yaşanan spor kazaları da sonraki yıllarda sırt ağrılarına neden olabiliyor. Sırt ağrılarını önemsemezseniz, bir süre sonra çok önemli bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sırtınız ağrıdığı zaman ağrı kesici ilaç kullanmanın dışında neler yapabileceğinizi sıralayalım.

Kesin yatak istirahatinin zorunlu olduğu dönemler geride kaldı. Bugün doktorlar 48 saat yatak istirahatini yeterli görüyorlar. Sırt ağrılarının hatalı oturmak gibi çok basit nedenleri olabilir.

Vücut egzersizleri, sırt ve mide kaslarını güçlendirir dolayısıyla sırtta sorunların ortaya çıkması olasılığı ortadan kalkar.Sırt kaslarının güçlü ve esnek olmaları sizi dertlerden uzak tutar.Ancak sürekli sırt ağrılarından yakınanların doktora danışmadan egzersiz yapmaları doğru değildir. Yüzmenin çok yararlı bir spor olduğunu belirtelim. Fazla kiloların sırt kaslarına fazla baskı yaptığı ve bu yüzden şişman kişilerin sırt ağrılarından yakındıkları da biliniyor. Bu nedenle fazla kilo almamaya çalışmalısınız.

Eğer dik durmasını küçük yaşlarda öğrenmiş olsaydık bugün sırt ağrılarından yakınmazdık. Ama durumunuzu düzeltmek için geç kalmış sayılmazsınız. Ayakta dururken sanki başınızın ortasından yukarı çekiliyormuşsunuz gibi durmaya gayret edin. Oturduğunuz zaman sırtınızı dümdüz arkanıza yaslayın. Çalışırken omuzlarınızı öne doğru getirip kambur durmayın.

Yumuşak yataklar, sırt için zararlıdır. Fakat çok acı çektiğiniz zaman fazla sert yatak da sizi rahatsız eder. Bu nedenle orta sertlikte bir yatak seçmelisiniz.

Oturduğunuz sandalye ya da koltuğun da arkalığının düz olması gerekiyor. Sırtınızı iyice arkanıza yaslayarak oturmalısınız. Belinize yakın bölgeye küçük bir yastık yerleştirirseniz daha rahat edersiniz. Koltuğunuz ne kadar rahat olursa olsun, uzun süre kıpırdamadan oturmak sırt sağlığı açısından sakıncalıdır. Yarım saatte bir yerinizden kalkıp biraz gezinmeyi adet edinin.

Yük kaldırırken

Ağır bir torbayı kaldırırken birdenbire sırtınıza bir ağrı saplanır ve olduğunuz yerde kalırsınız. Böyle bir durumla karşılaşmamak için şu hususlara dikkat edin:

Yükü birden kaldırmak yerine öne doğru itin ya da çekin.

Yükü kaldırırken sırtınız dik dursun, dizlerinizi kırın ve ayaklarınızı iki yana açarak dururken yükü kaldırın. elinizdeki yükü bırakırken de aynı yöntemi uygulayın.

Yükü her zaman vücudunuza çok yakın tutun.

Alışveriş dönüşünde torbalarınızı iki elinize eşit olarak taksim edin. İki elinizde taşıdığınız yüklerin ağırlığı aşağı yukarı aynı olsun.

Dikkat dikkat

Sırt ağrılarından başka şu sorunlardan şikayetçiyseniz hemen doktora baş vurmalısınız:

İdrar boşaltmakta zorlanma .

Boşaltım sisteminde uyuşukluk

Bacaklarınızda uyuşukluk, iğne batar gibi bir duygu ve bacaklarda dermansızlık

Bacaklarınıza ağrı saplanması.

Ayaklarınızın sık sık burkulması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!