Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00

Sovyetler’e karşı Teksas ittifakı

Charlie Wilson’s War

Yön: Mike Nichols
/images/100/0x0/55ea6d38f018fbb8f87f2a7d


Oyn: Tom Hanks, Julia Roberts, Seymour Hoffman, Amy Adams

DRAM/BİYOĞRAFİ

CHARLIE WILSON’IN SAVAŞI

Charlie Wilson, 1980’li yılların başında, Teksas’tan meclise girmiş bir kongre üyesidir. En yakın dostu, bazen sevgilisi ve bir numaralı koruyucusu Joanne Herring’dir. Herring, Teksas’ın en zengin kadınlarından biri olmasının yanı sıra anti-komünistliğiyle de tanınır. 1980’lerin başında Sovyetler Birliği, Afganistan’ı işgal ettiğinde, Herring Amerika’nın verdiği cevabın yetersiz kaldığına inanır ve ABD’nin Afganistan’daki mücahitlere destek olması için Charlie’yi ikna eder. İkili bundan sonra, mücahitlere gizli fon ve silah sağlayarak, ülkedeki Sovyet işgalini bitirmeye çalışır. Bu çabada, CIA ajanı Gust Avrakotos da onlara yardımcı olur. Pakistan, İsrail, Mısır ile bir ittifak kurabilmek için dünyayı dolaşırlar. Aralarına meclis üyeleri ile bir dansöz de katılır. Sonuçta amaçlarına ulaşırlar; ABD’nin Sovyetler’e karşı düzenlenen gizli operasyonlar için sağladığı fon yılda 5 milyon dolardan, 1 milyar dolara çıkar ve Kızıl Ordu, Afganistan’dan geri çekilmek zorunda kalır.

Ferhan Şensoy bu kez güldürmüyor

Yön: Mustafa Uğur Yağcıoğlu, Iraz Okumuş

Oyn: Ferhan Şensoy, Ece Uslu, Kaan Urgancıoğlu, Durul Bazan

DRAM

SON DERS: AŞK VE ÜNİVERSİTE

Saffet Hoca, yurtdışından Türkiye’ye yeni gelmiş bir öğretim görevlisidir. Üniversitedeki öğrencilere, sadece müfredatta yazanların öğretilmesinin yeterli olmayacağına inanan öğretmen, ilk dersine; "İlk dersimiz, kimsenin buradan alınacak derse ihtiyacı olmadığı" diye başlar. Öğrenciler önce onun diğer hocalardan farkını anlamaz ama sayesinde önlerinde bambaşka bir dünya açılır. Öğrencilerden Ulaş’ın, Saffet Hoca’nın geçmişi ile ilgili bir bilgiyi ortaya çıkarması ise, ikisinin hayatını garip bir şekilde birbirine bağlar. "Son Ders: Aşk ve Üniversite" filminde Ferhan Şensoy, karşımıza komediden ziyade, duygusal öğelerin ağırlıklı olduğu bir rol ile çıkıyor. Film, hem kuşaklar arası ilişkiler üzerine düşündürtüyor, hem de üniversite eğitim sistemini sorguluyor.

Dabbe’den sonra semum

Yön: Hasan Karacadağ

Oyn: Ayça İnci, Burak Hakkı, Nazlı Ceren Argon, Cem Kurtoğlu

KORKU/GERİLİM

Geçtiğimiz sezonun yerli korku filmlerinden Dabbe’nin yönetmeni Hasan Karacadağ, gene Kuran’dan yola çıkarak hazırladığı bir gerilim filmiyle karşımızda. Semum, insan yaratılmadan önce dünyada yaşayan yaratıklara verilen isim. Cehennem alevi ile korkunç bir zehirden oluşan semumlar, insanları kıskanıp onlara kötülük yapmalarıyla ve içine girdikleri kişiye cehennem gibi bir hayat yaşatmalarıyla tanınıyor. Filmin konusu ise şöyle: Canan ve kocası Volkan, yeni aldıkları büyük bir eve taşınırlar. Her şey çok iyi giderken, Canan sebepsiz yere garip davranmaya başlar. Yavaş yavaş başka bir varlığa dönüşen genç kadın, devamlı karabasanlar görür. Semum kendine hedef olarak Canan’ı seçmiştir ve hem onun, hem kocasının hayatı bundan sonra cehenneme dönecektir.

Semum’un canlandırılması için, Türkiye’de hazırlanan üç boyutlu efektler kullanıldı. Hasan Karacadağ, filmin senaryosunu yazarken, İzmirli olan ve paranormal olaylar yaşadığını iddia eden bir izleyicisinin anlattıklarından yola çıktı.

İtalya’dan bir gerilim

La Sconosciuta

Yön: Giuseppe Tornatore

Oyn: Kseniya Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini

DRAM

ESRARENGİZ KADIN

Irena, Ukrayna’dan İtalya’ya yıllar önce gelmiştir. Kendi ülkesinden kaçmak isterken, birçok acıya dayanmak zorunda kalan kadın, yıllar sonra yaşadığı dairenin tam karşısındaki apartmanda temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Asıl amacı bir iş bulmak değil, orada yaşayan Adacher ailesinin yanına girebilmektir. Karı koca Adacher’lar kuyumculuk işindedir ve küçük kızları ile beraber yaşamaktadırlar. Irena, zamanla ailenin sadece güvenini kazanmakla kalmaz, üzerlerinde belirli bir güç oluşturmayı da başarır. Özellikle de evin küçük kızı Irena’ya inanılmaz bağlanmıştır. Bu esnada Irena’ya zamanında çok kötülük ve işkence yapmış olan Muffa’nın, adım adım onu takip etmeye başlaması işleri karıştırır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!