Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 00:00

Maya’ya söylüyorum ABD sen anla

Apocalypto

Yön:
Mel Gibson

Oyn: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead


600 sene öncesi... Maya Uygarlığı İspanyol işgali altındadır. Bu büyük uygarlığın yöneticileri çöküşü engelleyebilmek için daha fazla tapınak yaptırıp, Tanrılara daha fazla kurban vererek sorunları engellemeye çalışmaktadırlar. Kurban olarak seçilen Jaguar Paw hayatından vazgeçmek istemez. Bu duruma karşı çıkar ve kaderiyle yüzleşir...

Alkol problemi, Yahudi karşıtı açıklamaları ve şiddeti yücelten sinema diliyle her zaman tartışma yaratan Mel Gibson, yine çok konuşulacak bir filmle karşımızda. Gibson bu kez, kamerasını 600 yıl öncesine çevirip Maya uygarlığının çöküşünü perdeye taşıyor. Cesur Yürek’te olduğu gibi yine öyküsünü bir kahramanın; Jaguar Paw’ın ekseninde anlatıyor. Ancak filmin asıl tartışma konusu günümüze, yani Amerika’ya yaptığı göndermeler. Gibson şu yorumda bulunuyor: "Amerika ve Maya uygarlığı arasındaki benzerliklere bakınca dehşete kapılıyorsunuz. Tüketim çılgınlığı, doğayı olabildiğince sömürmek, güç tutkusu ve korkunun bir sindirme aracı olarak kullanılması. Ne kaldı ki, insan kurban etmek mi?"

Apocalypto, şiddet sahneleriyle de tartışma yaratacağa benziyor. Tutku’daki Hz. İsa’nın kamçılandığı sahnelerde bazı izleyicilerin bayılmasına neden olan şiddetin dozunu bu kez daha da artırıyor. Kurban edilme bölümlerindeki sökülen kalpler, kesilen kafalar ve bebeklerin öldürüldüğü sahneler her izleyicinin kaldıracağı cinsten değil. Gibson açıkçası bu kez şiddetin pornografisini sunuyor. Filmin diğer ilginç ayrıntıları ise tamamen amatör oyuncularla, Maya dilinde çekilmiş olması.

Ninja’ların dönüşü

(TMNT)

Yön: Kevin Munroe


1990’lı yılların fenomen çizgi karakterleri Ninja Kaplumbağalar, 14 yıl aradan sonra tekrar karşımızda. Kötülerin korkulu rüyası, ançüezli pizza düşmanı kaplumbağaların yeni macerası, önceki filmlerin aksine tamamen animasyon tekniğiyle çekilmiş. Aradan 14 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen hikaye baştan anlatılmıyor, macera kaldığı yerden devam ediyor: Son maceralarında düşmanları Shredder’ı öldürdükten sonra birbirlerinden kopan Ninja Kaplumbağalar, hayatlarını kazanmak için ayrı ayrı yollara sapmışlardır. Leonardo dünya turuna çıkmıştır. Raphael gece olduğunda adi suçluların peşine düşen başına buyruk, maskeli bir kahramana dönüşmüştür. Michaelangelo partilerde çocukları eğlendirmeye başlamıştır. Donatello ise bir teknik destek hattında çalışmaktadır. Bu arada zengin işadamı Max Winters, antik çağlardan kalmış bir orduyu tekrar hayata geçirip tüm dünyayı ele geçirmeyi hedeflemektedir. Macera bu kez sadece çocuklara değil yetişkinlere de sesleniyor. Haftanın en eğlenceli yapımlarından biri.

Entrikası bol bir aksiyon şöleni

Curse of the Golden Flower

Yön: Yimou Zhang

Oyn: Jay Chou, Yun-Fat Chow, Li Gong, Qin Junjie


Kahraman (Hero), Parlayan Hançerler(House of Flying Daggers) gibi görkemli epik aksiyonlarla Uzakdoğu Sineması’nda saygın bir yer edinen usta yönetmen Yimou Zhang’ın son filmi Altın Çiçeğin Laneti, 10. yüzyılda Çin’deki Tang hanedanlığı döneminde geçiyor. Kral, Kraliçe ve üç oğlunun hikáyesinin anlatıldığı filmde, güç dengelerinin nasıl kolayca altüst olabileceği gözler önüne seriliyor. İhanet, yalanlar ve tutku, Kral’ı Kraliçe’ye, babayı oğullarına düşürüyor... Film Tang hanedanlığındaki aşk, ihtiras ve ihanet dolu entrikalar üzerinde yoğunlaşırken, aksiyon şölenini ise son yarım saate saklıyor. Ancak buaksiyon sahnelerinde Zhang’in bilgisayar teknolojisinden fazlasıyla destek aldığını belirtelim. Müzikleri ve dekorlarıyla da dikkat çeken Altın Çiçeğin Laneti, etkileyici bir aksiyon-drama.

Tipik bir Hugh Grant filmi

Music and Lyrics

Yön: Marc Lawrence

Oyn: Hugh Grant, Drew Barrymore , Scott Porter, Zak Orth


Alex Fletcher 80’lerin pop starıyken bugün, eğlence parklarının nostalji standlarında şarkı söylemek zorunda kalan, işi bitmiş bir müzisyendir. Pop divası Cora Corman ondan bir şarkı yazıp kendisiyle düet yapmasını isteyince piyasaya geri dönme şansı elde eder. Söz ve Müzik’te romantik komedilerin gedikli oyuncusu Hugh Grant’a "Charlie’nin Melekleri" serisinden sonra karakter ağırlıklı yapımlarda fırsat arayan Drew Barrymore eşlik ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!