Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 00:00

Barda

Yön: Serdar Akar

Oyn: Nejat İşler, Doğu Alpan, Melis Birkan, Burak Altay

Türkiye’de şiddetin anatomisi

Nail, Nil, TGG, Aynur, Aliş, Sevgi, Pelin ve Cenk, yaşları 18 ile 25 arasında değişen genç bir arkadaş grubudur. Arkadaşlarının işlettiği barda son biralarını içip eve dönecekken, geceyarısı içeri giren beş kişilik bir grup tarafından silahla alıkonulurlar. Elleri, ayakları, ağızları bağlanan gençler sabaha kadar dayak, işkence ve tecavüze maruz kalır. Kendilerini alıkoyan grubun görünürde hiçbir amacı yoktur.

Trajik bir öykü değil mi? Daha da trajik olan, filmde anlatılanların gerçek olması. 1997’de Ankara’nın göbeğindeki bir apartman dairesinde, bir grup genç, kapılarını kırıp zorla eve giren şehir eşkıyaları tarafından 17 saat işkence ve tecavüze maruz bırakıldı. Bu gençlerin yaşadığı dehşetten yola çıkılarak çekilen Barda, 18 yaş üstü sınırıyla vizyona girecek kadar sert. Yönetmen Serdar Akar (Kurtlar Vadisi serüvenini bir tarafa koyarsak), Gemide, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Maruf gibi sinemamızın yüz akı yapımlarına imza atmış bir isim. Kötü adamları yine sarsıcı bir gerçeklikle perdeye taşıyor.

Kural tanımayan, topluma saygısı kalmamış, vahşi insanların başrolünü oynadığı kapkaç, tecavüz, adam öldürme, işkence ve şiddet olaylarının tavan yaptığı şu günlerde filmden çıkarılacak çok ders var. Serdar Akar, izleyiciyi "Hoşgörü toplumuyuz" yalanını bir tarafa bırakarak gerçeklerle yüzleşmeye çağırıyor.

An Inconvenient Truth

Yön: Davis Guggenheim

Küresel ısınmayı Al Gore’dan dinleyin

İnsanoğlu adeta bir saatli bombanın üzerinde oturuyor. Eğer bilim adamları haklıysa, iklim sistemini zincirleme şekilde yok olmaya götürecek büyük felaket öncesinde sadece 10 yılımız var. Sel, kuraklık, salgın hastalık ve öldürücü hava dalgalarıyla gelecek bu felaketi kendi ellerimizle yarattık. Uygunsuz Gerçek, küresel ısınma problemini çevreleyen yanlış anlama ve söylenceleri gözler önüne sermeye çalışıyor. Üstelik ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore’un ağzından. Küresel ısınmanın dehşet verici olası sonuçlarını ve yapılması gerekenleri detaylı istatistik bilgilerle anlatan Gore, filmde kendi portresini de çiziyor. Uygunsuz Gerçek, Al Gore’un "gezginci küresel uyarı şovu" adını verdiği bir multimedya gösterisi.

Blood Diamond

Yön: Edward Zwick

Oyn: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Kagiso Kuypers

Bir avuç elmas için

1990’larda Sierra Leone’yi kuşatan karmaşa ve iç savaşın oluşturduğu arka planda geçen Kanlı Elmas, Zimbabweli eski kiralık asker Danny Archer (Leonardo DiCaprio) ile Mendeli balıkçı Solomon Vandy’nin (Djimon Hounsou) öyküsünü anlatıyor. İki adam da Afrikalı’dır ama geçmişleri ve tarihleri olabildiğince farklıdır. Kaderleri onları, nadir bulunan pembe bir elması geri almak için ortak bir görevde biraraya getirir...

Film, birçokları için cazibenin, aşkın, güzelliğin sembolü olan elmasın, çıkartıldığı ülkeler için nasıl trajik bir anlam ifade ettiğini anlatıyor. Kanlı Elmas, Leonardo DiCaprio’ya En İyi Erkek Oyuncu, Djimon Hounsou’ya ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında Oscar adaylığı getirdi.

The Mistress of Spices

Yön:
Paul Mayeda Berges

Oyn: Aishwarya Rai, Dylan McDermott, Nitin Ganatra

Baharatın sihirli dünyasına davetiye

Tilo, San Francisco’da Spice Bazaar (Baharat Çarşısı) adında küçük bir mağazada çalışmaktadır. Kendisini, baharatların yardımıyla insanların sorunlarına çare bulmaya adamıştır. Kapısını çalan kimseyi geri çevirmez. Fakat güçlerinin işe yaraması için mutlaka uyması gereken üç kural vardır: Baharatları sadece başkalarına yardım etmek için kullanmalıdır, başka bir insanın tenine dokunmamalıdır ve dükkanından asla çıkmamalıdır. Yakışıklı ve gizemli mimar Doug, motosikletiyle Tilo’nun mağazasının önünde kaza yapar. Tilo, Doug’un yaralarını iyileştirir ve o andan itibaren hayatı değişmeye başlar. Hayatında ilk defa arzuları harekete geçmiştir... Aşk İksiri, gelenek ve arzuların çelişkisini romantik bir hikayeyle harmanlıyor.

La Passione di Giosue L’Ebreo

Yön: Pasquale Scimeca

Oyn: Leonardo Cesare Abude, Vincenzo Albanese, Toni Bertorelli

İspanya’dan sürülen Yahudilerin hikáyesi

Binlerce Yahudi 1492’de İspanya’dan göçe zorlandı. Bir kısmı Sultan II. Bayezid’in daveti üzerine Osmanlı İmparatorluğu’na sığındı. Bir kısmı da Avrupa’daki başka ülkelere yerleşmeyi denediler. Çile, genç bir Yahudi olan Joshua’nın, bu zorunlu göç sırasında İspanya’dan Sicilya’ya uzanan hikayesini anlatıyor. İspanya-İtalya ortak yapımı Çile’nin oyuncu kadrosu ve yönetmeni fazla tanınmış isimler değil. Tarihi dramalardan hoşlananların ilgisini çekebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!