Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 00:00

Seslendirme kadrosunda Schumacher var

Cars
/images/100/0x0/55ea5e2cf018fbb8f87b5c75


Yön: John

Lasseter

ANİMASYON/KOMEDİ

Arabalar

Lightning McQueen, başarıya koşullanmış bir yarış arabasıdır. Beklenmedik bir anda kendisini Route 66 otoyolu üzerindeki sessiz sakin Radiator Springs kasabasında bulur. O zaman hayatın sadece bir finiş çizgisinden ibaret olmadığını, hayatın kendisinin başlı başına bir yolculuk olduğunu keşfeder. Piston Kupası Şampiyonası için ülkeyi baştan başa geçen Lightning McQueen, sıra dışı karakterleri yakından tanıma fırsatı bulur. Bunlar arasında esrarengiz maziye sahip 1951 model bir Hudson Hornet olan Doc Hudson, 2002 model şık ve zarif Porsche Sally Carrera ve paslı ama güvenilir eski kamyonet Mater vardır. Kasabada edindiği yeni dostlarının yardımıyla hayatta zafer, şöhret ve sponsorluklardan daha önemli şeyler olduğunun farkına varacaktır.

Arabalar; İnanılmaz Aile, Nemo: Kayıp Balık gibi son dönemin en kayda değer animasyonların yaratıcısı Pixar Animasyon Stüdyoları’nın elinden çıkma. Yönetmeni, Oyuncak Hikayesi serisi ve A Bug’s Life’ın Oscar ödüllü yönetmeni John Lasseter. Hız tutkusunu masumane boyutlarda ele alan hayli eğlenceli bir animasyon.

Filmin en büyük sürprizi seslendirme kadrosunda kendini gösteriyor. Animasyon çalışmalarında, genelde Hollywood’un tanınmış oyuncularını dineme fırsatı buluruz. Arabalar’da da Owen Wilson, Paul Newman, Michel Keaton gibi usta oyuncular yer alıyor ancak yapımcılar bununla yetinmeyip, filmin ana temasına çok uygun isimleri kadroya dahil etmişler. Formula 1’in yaşayan efsanesi Michael Schumacher, yine yarış dünyasından Richard Petty ve Amerika’nın doğusuyla batısını birbirine bağlayan efsanevi otoyolu konu alan "Route 66: The Mother Road" kitabının yazarı Michael Wallis, bu sevimli animasyona sesleriyle renk katıyorlar.

Sheryl Crow, James Taylor, Brad Paisley gibi popüler şarkıcıların ve Oscar ödüllü besteci Randy Newman’ın imzasını taşıyan şarkıları da hayli eğlenceli.

Amerikan ulusunun aynası kabul edilen efsanevi Route 66’da geçen Arabalar, seslendirme kadrosundaki sürpriz isimleri, teknoloji harikası animasyon efektleriyle küçükleri sinema salonlarına toplayacağa benziyor.

Night Shyamalan’dan masallar

Lady in the Water


Yön: M. Night Shyamalan

Oyn: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright

FANTASTİK GERİLİM

Sudaki Kız

6. His filmiyle sinema dünyasına bomba gibi düşen, Hollywood’un asi Hint asıllı yönetmeni M. Night Shyamalan, daha önce Ölümsüz, İşaretler ve Köy çalışmalarında fazlasıyla yer verdiği fantastik öğelerde bu kez doruğa çıkıyor. Yetenekli yönetmen, Sudaki Kız’da sinemaseverleri tam anlamıyla masalsı bir dünyaya götürüyor.

Filmin konusu şöyle: Cleveland Heep (Paul Giamatti), Cove apartmanının yanmış ampullerinden ve bozuk aletlerinden sessiz sedasız uzaklaşmaya çalışmaktadır. Ama hayatını bir daha eski háline dönmeyecek şekilde değiştiren o gecede, apartmanın günlük rutini içinde saklanmaya çalışan bir başkasını bulur: Story (Bryce Dallas Howard) adındaki gizemli genç kadın, binanın yüzme havuzunun altındaki koridorlarda yaşamaktadır. Genç adam, Story’nin aslında bir tür "su perisi" olduğunu keşfeder; masallarda sözü geçen bu su perileri, efsaneye göre, bizim dünyamızdan kendi dünyalarına yapmaları gereken tehlikeli yolculukta kötü niyetli yaratıklar tarafından takip edilmektedir. Story’nin benzersiz algı gücü, Cleveland ve diğer apartman sakinlerinin geleceğini görmesini sağlar...

Filmin en ilginç özelliği, Night Shyamalan’ın küçük kızlarına gece yatmadan önce okuduğu masalı senaryolaştırıp, beyazperdeye aktarmış olması. Shyamalan, bu masalı o kadar çok filme çekmek istemiş ki, projeyi hayata geçirmek istemeyen Disney ile anlaşmasını bile sona erdirmek zorunda kalmış. Kariyerinde önemli bir yere sahip olan Disney’den ayrılan yönetmene Warner Bros’un sahip çıkmasıyla Sudaki Kız, filme çekilme şansını elde etmiş.

Shyamalan’ın filme ilgili yorumu da hayli ilginç: "Sudaki Kız’da apartmanın dışında yaşayan koca bir yaratıklar ekosistemi var. Ama apartman sakinlerinin öncelikle düşüncelerinde asırlar öncesine gidip, tekrar çocuklar gibi olmaları ve her şeyin mümkün olduğuna inanmaları gerekiyor ki, kendi dünyalarıyla beraber var olan diğer dünyayla bağlantı kurabilsinler."

Filmlerinde küçük rollerde hayranlarının karşısına çıkan Shyamalan’ı bu kez uzun ve önemli bir rolde izleme fırsatı bulacağız. Pennsylvania’daki eski bir fabrikanın devasa sete dönüştürülmesiyle çekilen film, bir anlamda Shyamalan’ın iç dünyasını deşifre ediyor. Çünkü perdeye yansıyanlar, yönetmenin kızları için kendi hayal gücünü kullanarak yarattığı masalı konu alıyor. Tabii her Shyamalan filminde olduğu gibi gerilimden taviz vermeden.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!