Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 00:00

93 sefer sayılı uçakta ne oldu

United 93

Yön: Paul Greengrass

Oyn: Opal Alladin, Erich Redman, Ben Sliney

11 Eylül’ü konu alan filmler yavaş yavaş vizyona girmeye başladı. Sinema açısından en büyük merak konusu, tüm dünyayı derinden etkileyen bu olayın nasıl işleneceği. Bu sorunun yanıtını öğrenmek için Oliver Stone’un yönettiği World Trade Center filminin vizyona girmesini bekleyeceğiz.

Peki Hollywood’un dışındaki sinemacılar bu konuyu nasıl işleyecek? Bu sorunun yanıtını bu hafta vizyona giren Uçuş 93 filminde bulabilirsiniz. Avrupa’nın önde gelen film prodüksiyon şirketi Working Title Films’in ortak başkanları Tim Bevan ile Eric Fellner’ın yapımcılığını üstlendiği Uçuş 93, 11 Eylül saldırısına olabildiğince tarafsız yaklaşmaya çalışıyor.

Bloody Sunday’da (Kanlı Pazar) Kuzey İrlanda’daki devlet terörünü, The Murder of Stephen Lawrence’da İngiltere’deki ırkçı şiddeti ele alan yazar ve yönetmen Paul Greengrass, bu defa terörizmi Uçuş 93’te objektif bir dille ele almaya çabalıyor.

Film, 11 Eylül 2001’de kaçırılan dördüncü uçak olan United Airlines’a ait 93 sefer sayılı uçakta, yolcuların, mürettebatın ve uçuş kontrolörlerinin yaşadığı korku dolu saatleri konu alıyor. Paul Greengrass kamerasını San Francisco’ya gitmek üzere havalanan Boeing 757 uçağında işadamları, öğrenciler, büyükanne ve büyükbabalar, evli çiftler ve mürettebattan oluşan sıradan insanların 90 dakikada yaşadıklarına odaklıyor.

Paul Greengrass, uçaktaki olayları en gerçekçi şekilde anlatmak için, 40 yolcu ve mürettebatın aileleriyle, 11 Eylül komisyonunun üyeleriyle, uçuş kontrolörleriyle, o gün görev almış personelle yüz yüze görüşmeler yapmış. Uçuş kayıtları ve halka açık kayıtları da tek tek incelemiş.

İnsanların yaşadıklarının en sade şekilde anlatılması için filmde ismi duyulmamış oyuncular oynatılmış. Paul Greengrass film için şöyle diyor: "Son beş yıldır global terörizmle yüz yüzeyiz. Uçaktaki 40 yolcu bu gerçekle 30 dakika karşı karşıya kaldı. Korkunç bir karar vermek zorunda olduklarının farkındaydılar."

Paraya mizahi bir bakış

The Big White

Yön: Mark Mylod

Oyn: Robin Williams, Holly Hunter, Woody Harrelson

Seyahat acentesi batmak üzere olan Paul Barnell ve karısı Margaret, Alaska’da çok yoksul bir hayat sürmektedir. Çift ayrılmanın eşiğine gelmiştir. Bu sefillikten kurtulmak için Paul’ün karşısına bir fırsat çıkar. Uzun zamandır kayıp olan kardeşi Raymond’un ölü bedenini bulursa hayat sigortasından gelecek parayı alacaktır. Olaylara şüpheci sigorta eksperi ve iki katilin de katılmasıyla ilginç bir macera başlar.

Film, Bang, Bang, It’s Reeves and Mortimer, Shameless gibi TV dizileriyle adını duyuran Mark Mylod’ın ikinci uzun metraj çalışması. Mylod filmin senaryosundaki ana temaları şöyle özetliyor: "Elime senaryo geldiğinde karakterleri çok sevdim. Hikáyede, şaşırtıcı bir insanlık, acıma ve sevecenlik vardı. Sadece kara mizah ya da komedi değil, Coen Kardeşler tarzı ama kendi ruhu olan eşsiz, iyi yazılmış bir senaryoydu."

İnsan doğasına dair ince esprilerle dolu bir öyküye sahip olan Arapsaçı, durum komedisinden de yararlanan güzel bir kara mizah örneği. Robin Williams, Holly Hunter, Woody Harrelson gibi iyi oyuncuların performansıyla öne çıkan film, materyalist dünya anlayışıyla insani değerlerin çatışmasından sağlam espriler çıkartıyor. Imdb kullanıcılarından 10 üzerinden 6.6 alan Arapsaçı, haftanın en kayda değer komedilerinden biri.

Başkanın korumaları

The Sentinel

Yön:
Clark Johnson

Oyn: Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria, Martin Donovan, Ritchie Coster, Kim Basinger

Michael Douglas’ın yapımcılığı ve başrolünü üstlendiği Fedai, Amerikan Başkanı ve First Lady için hayatlarını ortaya koyan Gizli Servis ajanlarının bilinmeyen yönlerini deşifre eden bir politik gerilim. 20 yıl önce ABD Başkanı’nın hayatını kurtaran Gizli Servis ajanı Pete Garrison, kariyerini First Lady’nin korumalığını üstlenerek devam ettirmektedir. Ajan Charlie Merriweather, meslektaşı Pete Garrison ile gizli bir bilgiyi paylaşmak ister ancak bu arzusuna ulaşamadan öldürülür. Pete Garrison’ın iş hayatı tamamen değişir. Öte yandan Başkan’a düzenlenmesi beklenen suikast girişiminde şüpheliler listesinde Pete’in de adı geçmektedir. Gerçeklikten kopmak istemeyen yapımcı Michael Douglas, eski Gizli Servis ajanı, George Bush’un seçim kampanyalarında çalışan, Atina Olimpiyatları’nda Bush’u korumakla görevlendirilen Gerald A. Cavis’in tecrübesinden yararlanmış. Film sadece Gizli Servis üzerine yoğunlaşmıyor, politik entrikalar da öyküyle iç içe. Fedai, 24’ten tanıdığımız Kiefer Sutherland, Desperate Housewives dizisinin seksi oyuncusu Eva Longoria başta olmak üzere zengin bir oyuncu kadrosuna sahip.

Gizemli korku filmi

Ils

Yön: David Moreau-Xavier Palud

Oyn: Michael Cohen, Olivia Bonamy

Dönüş Yok, Kurtların Kardeşliği filmlerinin yapımcısı Richard Granpierre’den Blair Cadısı ve Japon korku sinemasının son dönem filmlerinden esinlenen bir gerilim. Reklam dünyasından sinemaya transfer olan David Moreau ile Xavier Palud ikilisinin yönetmen olarak ilk uzun metraj denemesi olan filmin konusu şöyle: Lucas ile Clementine, Bükreş’e yeni taşınan bir Fransız çifttir. Fransızca öğretmeni olan Clementine ve yazar kocası yeni alışmaya başladıkları bu yabancı şehirde, iki katlı bahçeli bir evde oturmaktadır. Normal akışında giden hayatları bir gece çalan telefonla değişir. Telefondan gelen anlamsız sesler evin içinde de devam eder. Artık çok geçtir: "Onlar" evin içindedir... Filmin oyuncuları pek tanınmış değil. Michael Cohen, Fransa’da Le Dernier Seigneur des Balkans dizisinde rol aldı. Bu mini dizi Necati Cumalı’nın eserinden uyarlanmıştı. Fransız TV filmlerinin tanınmış ismi Olivia Bonamy’yi de Türk sinemaseverler Tunç Başaran’ın yönettiği 1995 yapımı Sen de Gitme adlı filmden hatırlayabilir. Karanlık bir ormanı baş korku malzemesi yapan Onlar, gizemli öykülerden hoşlananların tercihi olabilir.

Adrenalin manyağı tetikçi

Crank

Yön: Mark Neveldine-Brian Taylor

Oyn: Jason Statham, Amy Smart, Efren Ramirez

Snatch, The Transporter filmleriyle yıldızı parlayan Jason Statham, yakında aksiyon sinemasının vazgeçilmez oyuncularından biri olabilir. Profesyonel kiralık katil Chev (Jason Statham) kirli geçmişinden kurtulup sevgilisi Eve’le hayatında yeni bir sayfa açmanın hesaplarını yapmaktadır. Ancak uykusunda Chev’in vücuduna zehir enjekte edilir. Zehrin kalbini durdurmasını önlemek için sürekli adrenalin salgılaması gerekmektedir. Chev, Los Angeles’ın altını üstüne getirir. Hayatta kalabilmesi ve sevgilisini kurtarabilmesi için panzehiri bulmak zorundadır. Tetikçi, Mark Neveldine ve Brian Taylor’ın ilk uzun metrajlı sinema deneyimleri. Bilgisayar oyunlarının tanınmış ikilisi, farklı senaryosu ve hızlı kurgusuyla öne çıkan bir aksiyon kotarmışlar. Brian Taylor’ın "Tam anlamıyla video oyununa benzeyen bir film yapmak istedik. ’Crank/Tetikçi’ tam hiperaktiflere göre" sözleri sinemaseverlere yeterli ipucu sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!