Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2006 00:00

Uluslararası ilaç sanayiinin kirli çamaşırları

The Constant Gardener


Yön: Fernando Meirelles

Oyn: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Kounde

Tanrı Kent (City of God) filmiyle sinema dünyasına bomba gibi düşen, aynı yapıtla En İyi Yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilen Fernando Meirelles’in merakla beklenen filmi Arka Bahçe vizyona girdi. Tanrı Kent’te, Rio de Janeiro varoşlarında yaşanan insanlık dramını ve şiddetin doğasını perdeye taşıyan yönetmen, bu kez uluslararası ilaç sanayiinin kirli çamaşırlarını ortaya döküyor.

John le Carre’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmin konusu şöyle: Kuzey Kenya’nın sapa bir bölgesinde, Tessa Quayle (Rachel Weisz) canice öldürülmüş olarak bulunur. Tessa’nın yol arkadaşı olan yerli doktor, olay yerinden kaçmıştır ve tüm kanıtlar bunun bir aşk cinayeti olduğunu göstermektedir. İngiliz Yüksek Komiserliği üyeleri, aynı zamanda Tessa’nın eşi olan meslektaşları, Justin Quayle’dan (Ralph Fiennes) bu olayın takibini kendilerine bırakmasını ister. Ancak diplomat olan Justin, karısının ortaya çıkarmaya çok yaklaştığı ilaç sanayiinin kirli çamaşırlarını araştırmaya başlar ve gerçeğin peşinde iki kıta arasında yolculuklar gerçekleştirir. Kısa süre içinde, büyük ve ölümcül bir komplonun izlerini bulur.

Tessa Quayle karakteri gerçek hayattan alınma. John le Carre, romanını gönüllü kuruluşlar için canla başla çalışan, 1999’da 60 yaşında bir trafik kazasında hayatını kaybeden, tutkulu eylemci Yvette Pierpaoli’ye adamış. Gelelim filmin ilaç şirketleriyle olan büyük hesaplaşmasına. Senaryonun yazılma aşamasında da fikirleri alınan yazar John le Carre, romanında da yer verdiği konuyla ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Bazı ilaç şirketleri, yüksek fiyatları ve patent koruma eğilimini mazur göstermek için sürekli olarak araştırma ve geliştirme maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet ediyor. Ancak ilaç şirketleri nadiren bu masrafları kendileri üstleniyor, bunun yerine araştırma fonlarından yararlanıyor ve sonrasında da sonuçları saklıyorlar... Esas büyük paraların harcandığı yer pazarlama... Eylemciler büyük ilaç şirketlerini, yenilikler ortaya çıkarmak yerine, kendini kanıtlamış ve kárlı ilaçların versiyonlarını çıkarmaya çalışmakla, araştırmalarını zengin Batı pazarına yönelik, kalp hastalığı, kellik ve yaşa bağlı iktidarsızlık gibi ilaçlar için sürdürmekle suçluyor. Bunu yaparken gelişmekte olan ülkelerin kár getirmeyen ama giderek artan hastalıklarını gözardı ediyorlar."

Fernando Meirelles, Tanrı Kent’in aksine bu kez usta oyuncularla sahaya çıkıyor. İki kez Oscar’a aday gösterilen Ralph Fiennes ve bu filmle En İyi Yardımcı Kadın Oscar’ını kazanan Rachel Weisz başrolleri paylaşıyorlar. Film, etkileyici sinemasal dilinden kurgusuna, müziklerinden Afrika’nın doğal güzelliklerinin fon oluşturduğu görselliğine kadar her şeyi ile dört dörtlük. Arka Bahçe aynı zamanda görkemli bir aşkı da konu alıyor. Tessa’nın eşi Justin Quayle ile yaşadığı aşk, geri dönüşlerle anlatılıyor. Kısacası bu filmde her şey var. Tanrı Kent’i izleyenlerin Arka Bahçe’ye gözü kapalı gidecekleri kesin. İzlemeyenler için ise Arka Bahçe, Fernando Meirelles ile tanışmak için büyük bir fırsat.

Emeklilik günlerinde yeni hayat

Peindre Ou Faire L’amour

Yön: Arnaud ve Jean-Marie Larrieu

Oyn: Daniel Auteuil, Amira Casar, Sabine Azema, Sergi Lopez

Emeklilik günlerinin ilk şaşkınlığını yaşayan William (Daniel Auteuil) ve işi dışında hayatına resimle anlam katmaya çalışan Madeleine (Sabine Azema), monoton bir evliliğin iki orta yaşlı kahramanıdır. Çift, bir kır evini yaşam tarzlarını değiştirmek adına satın alırlar. Ama asıl değişikliği komşularıyla yaşayacaklardır. Hem de çiftlerin eş değiştirmeye yönelik cinsel fanteziler gerçekleştirdiği, radikal bir değişiklik.

Evlilik kurumuna sıradışı bir bakış açısıyla yaklaşan filmin temel argümanı id, ego ve süper ego’nun sonsuz savaşımı. Toplumsal normlarla bireysel isteklerin çatışmasında, insan doğasının temel arzularını samimi bir dille perdeye taşıyan film, cinsel fantezilere dair ince esprileriyle göz dolduruyor. Larrieu Kardeşler, erotik sahnelerde oldukça cesur davranmışlar. Daniel Auteuil, Amira Casar gibi Fransız sinemasının kalburüstü oyuncularını, aynı yatakta fazlasıyla cüretkár sahnelerde izleyeceksiniz. Geçtiğimiz yıl Altın Palmiye için yarıştığı Cannes’da adından söz ettiren, Fransa’da hatırı sayılır bir gişe hasılatı yakalayan Mutluluğun Resmi, 25. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de büyük ilgi görmüştü.

İşkolik baba köpeğe dönüşürse

The Shaggy Dog


Yön: Brian Robbins

Oyn: Tim Allen, Robert Downey Jr., Kristin Davis

Animasyonlarıyla tanınan Disney’in, kanlı canlı insan oyuncularla çektiği ilk ’live action’ film olan The Shaggy Dog’un (1959) yeniden çevrimi. Bak Şu Köpeğe, laboratuvarda geçirdiği kaza sonucu köpeğe dönüşen Dave Douglas’ın komik maceralarını konu alıyor. Dave Douglas, işinde son derece başarılı bir yardımcı bölge savcısıdır. Tam bir işkolik olan Dave, ailesine gerekli ilgiyi göstermemektedir. Bir laboratuvarda yapılan çalışmaları araştırırken, çok gizli genetik mutasyon serumunun enfeksiyonuna maruz kalır. Çok geçmeden Dave’in vücudunda değişimler başlar ve bir köpeğe dönüşür.. Film, her Disney yapımında olduğu gibi aile bağlarını yücelten mesajlarla dolu. Disney’in klasik aile komedisi geleneğinin modern bir takipçisi olan yapıt, öncelikle çocuklara sesleniyor.

Homofobi komedisi

C.R.A.Z.Y.

Yön: Jean-Marc Vallee

Oyn: Michel Coto, Marc-Andro Grondin, Danielle Proulx

Haftanın, 25. İstanbul Film Festivali’nden vizyona transfer olan ikinci filmi Çılgın, bir gencin cinsel kimlik arayışını perdeye taşıyor. Beaulieu Ailesi’nin beş oğlundan biri olan Zac’in arası, diğer dört kardeşiyle pek de iyi değildir. Ancak Zac’in asıl sorunu babasıyla birlikte yaşamaktır. Maço baba, Zac’in yeterince erkeksi olmadığını düşünmektedir.

Zac’in babasıyla girdiği cinsel tercih çatışmasını, çocukluktan yetişkinlik dönemine kadar geniş bir zaman dilinde ele alan Çılgın, ailelerdeki homofobi korkusunu zeki esprilerle, kıyasıya eleştiriyor. Komedi ve drama arasında gidip gelen filmin en keyifli yanı ise Pink Floyd’dan The Rolling Stones’a, David Bowie’den The Cure’a birçok sağlam ismin şarkılarına yer veriyor olması. Kanada’nın Oscarları sayılan Genie Ödülleri’ni, 10 dalda kazanan Çılgın, haftanın en kayda değer yapımlarından birisi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!