Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2006 00:00

Haneke’den yine huzursuz edici bir film

Cache

Yön: Michael Haneke
/images/100/0x0/55ea86cdf018fbb8f885c1a3

Oyn: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Benichou

DRAM/GERİLİM

Saklı

Sinemanın yaşayan efsanesi, burjuvazinin azılı düşmanı Michael Haneke, Cannes’ta kendisine En İyi Yönetmen ödülü kazandıran filmi Saklı ile karşımızda. İzleyicilerine yine "huzursuz seyirler" sunuyor. Haneke’nin bu seferki avı, sisteme dair en sert eleştirileri yapıp vicdanını temizlemeyi pek seven, edebiyat düşkünü Fransız burjuvası bir aile.

Televizyonda edebiyat programı hazırlayan Georges, göndereni belirsiz paketler almaya başlar. Paketlerde kendisinin ve ailesinin sokaktan gizlice çekilmiş görüntülerinin yer aldığı kasetler ve ürkütücü çizimler bulunmaktadır. Zamanla, gönderenin Georges’u tanıdığı izlenimini uyandıracak kadar kişisel görüntüler yer almaya başlar. Ancak tehdidin kimden geldiği belli olmadığı için polis, Georges’a yardımcı olmaz...

Haneke yine statik kamerasını, sıcak yuvalarımıza sokmak istemediğimiz toplumsal trajedilere ve insanoğlunun temel varoluş sorunlarına çeviriyor. Her filminde olduğu gibi, durağan görüntüler, sessiz ve derinden ilerleyip yavaş yavaş tüm vücudunuzu kaplayan derin bir gerilime dönüşüyor. Yönetmen, daha önce Yedinci Kıta, Ölümcül Oyun, Benny’nin Videosu filmlerinde olduğu gibi, insanoğlunun trajediler karşısında gösterdiği tepkisizliği eleştiriyor. Uyarı: Filmde kasetleri kimin yolladığına fazla kafa yormayın, çünkü birçok cevapsız soru ve ucu açık bir final sizleri bekliyor. Asıl izleme kriteriniz Haneke’nin eleştirel anlayışı olsun. Daniel Auteuil ve Juliette Binoche gibi Fransız sinemasının en önemli oyuncularının etkileyici performanslarıyla daha da değer kazanan Saklı, insanın yüzünde tokat gibi patlayan cinsten bir başyapıt.

Bu aile çok uçuk

The Squid and the Whale

Yön:
Noah Baumbach

Oyn: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg

KOMEDİ/DRAM

Mürekkep Balığı ve Balina

2005 yılı Sundance Film Festivali’nde En İyi Dramatik Yönetim ve Waldo Salt Senaryo ödüllerini kazanan, 5. !F Bağımsız Film Festivali’nin açılışında gösterilen Mürekkep Balığı ve Balina, her şeyiyle sıra dışı bir çalışma ve sıradışı bir aileyi anlatıyor:

Evin 16 yaşındaki büyük oğlu Walt, Pink Floyd’un Hey You şarkısını kendi bestesiymiş gibi hocalarına yutturup müzik yarışmasına katılma cesareti gösteriyor. Kütüphanede mastürbasyon yapıp spermlerini kitaplara sürme konusunda uzman Frank ise daha 12 yaşında alkolik olma yolunda hızla ilerliyor. Baba Bernard, büyük oğlunun platonik aşkıyla ilişkiye girmekten çekinmeyen ve bu davranışını oğluyla felsefi çerçevede tartışan bir edebiyat profesörü. Ailenin en normal bireyi anne Joan ise yazarlık kariyerinde kocasını geçince yeni aşklara yelken açmayı ihmal etmiyor.

Brooklyn’de 1986’da bohem bir hayat sürdüren Berkman Ailesi’nin parçalanma sürecini ele alan Mürekkep Balığı ve Balina, çok farklı bir espri anlayışına sahip. Yönetmen Noah Baumbach’in yaşamından otobiyografik öğeler taşıyor. Aslında izleyicileri gözyaşlarına boğacak trajik bir öyküyü, komedi şölenine dönüştürmek gibi garip bir meziyeti var. Bencil bireylerden oluşan Berkman Ailesi’nin izleyicilerin sempatisini kazanması ise filmin en büyük başarısı. Evlilik ve kutsal aile kurumlarını darmadağın eden absürd bir komedi izlemek isteyenlere hararetle tavsiye edilir.

Hollywood eski filmlerden medet umuyor

Fun with Dick and Jane

Yön:
Dean Parisot

Oyn: Jim Carrey, Téa Leoni, Richard Jenkins

KOMEDİ

Dick ve Jane İşbaşında

Dick Harper (Jim Carrey) yıllar süren büyük uğraşlar sonucunda şirketinde terfi eder. Ancak mutluluğu, kriz sonucu işten çıkartılmasıyla trajediye dönüşür. Dick ve karısı Jane (Tea Leoni), önce banliyödeki evlerini, ardından da lüks arabalarını kaybeder. Ancak pes etmeye niyetleri yoktur. Çift, hırsızlık yapmaya başlayınca komik olaylar birbirini izler...

Konu sıkıntısı çeken Hollywood, son dönemde eski filmleri yeniden çekmek konusunda ipin ucunu kaçıyor gibi. Eskiden, klasikleşmiş çok önemli filmlerin yeniden çevrimleri vizyona girerdi. Ancak artık vasat filmleri de yeniden çekiyorlar. Bu duruma en taze örnek ise Dick ve Jane İşbaşında. Ted Kotcheff’in yönetmenliğini üstlendiği, George Segal ve Jane Fonda’nın başrollerini paylaştıkları 1977 yapımı ilk film, gösterimde olduğu dönemde de vasatı aşamamıştı. Bu yeni çevrim de yurtdışında umduğunu bulamadı.

Fas asıllı Fransız yönetmenden hoşgörü filmi

Le Grand Voyage

Yön:
Ismaël Ferroukhi

Oyn: Nicolas Cazalé, Mohamed Majd, Jacky Nercessian

DRAM

Büyük Yolculuk

Büyük Yolculuk, Fas asıllı Fransız yönetmen İsmael Ferroukhi’nin ilk sinema filmi. Müslüman bir ailenin oğlu olan Reda, ailesiyle birlikte yıllardır Fransa’nın güneyinde yaşamaktadır. Reda’nın Arapça’dan başka bir dil konuşmayan tutucu babası, ölmeden önce hacca gitmek ister... Film, hayata bakışları birbirine tamamen zıt olan bir baba ve oğlun, Avrupa’da başlayıp Arabistan’da biten 5 bin kilometrelik yolculuğunu anlatıyor. Seyahat boyunca dinler ve kültürler arası bir yolculuğa çıkıyorsunuz.

Not: Film En İyi Yabancı Film dalında BAFTA’ya aday gösterildi.

Bambi 64 yıl sonra ergenliğe adım atıyor

Bambi 2

Yön:
Brian Pimental

ANİMASYON

Bambi

Bambi, ikinci sinema filmiyle karşımızda... 1942 yılında çekilen ilk filmin sonunda Bambi’nin annesi hayatını kaybediyor ve küçük ceylan, büyük acılara gömülüyordu. Dört yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan Bambi 2, ilk filmin kaldığı yerden devam ediyor. Ergenlik çağının bunalımlarıyla boğuşan Bambi, babasının otoriter tavrı karşısında önce bocalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!