Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 00:00

Safkan bir gerilim filmi

Flightplan

Yön: Robert Schwentke
/images/100/0x0/55eb5d12f018fbb8f8bc4f8d


Oyn: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean

GERİLİM/DRAMA/AKSİYON

UÇUŞ PLANI

Eşini yeni kaybeden Kyle Pratt (Jodie Foster), Berlin’den New York’a gitmek için yedi yaşındaki kızı Julie ile (Marlene Lawston) birlikte uçağa biner. Uçak tam Atlantik Okyanusu’nu aştığı sırada Kyle, kızının ortalıktan kaybolduğunu fark eder. Uçak mürettebatından yardım ister ancak yolcular da dahil uçakta kimse Kyle’ı kızıyla birlikte görmemiştir. Üstelik Julie’nin ismi yolcu listesinde de yoktur. Bir yanda kızının kaybolduğunu haykıran bir anne, diğer tarafta ‘Bu kadın kafayı oynatmış’ der gibi ona boş boş bakan yolcular... Sürpriz bir finale hazır olun deyip filmin detaylarına geçelim.

Hollywood’un son yabancı transferi, Alman sinemasının gözdesi Robert Schwentke filmin yönetmenliğini üstleniyor. Schwentke’nin yıldızı Tattoo (Dövme) filmiyle parlamıştı. Kayıp Nişanlı’daki küçük rolünü saymazsak Jodie Foster, Panik Odası’ndan üç yıl sonra ilk kez bir başrol ile karşımızda. İki Oscar’lı usta oyuncuya en son İskelet Anahtarı’nda izlediğimiz Peter Sarsgaard ile Yüzüklerin Efendisi serisinin Boromir’i Sean Bean eşlik ediyor.

Klostrofobik bir ortamda anne ve kızın mücadelesini işleyen Uçuş Planı’nı, Panik Odası filminin yerden 11 bin metre yükseklikteki versiyonu olarak da görebiliriz. Kayıp psikolojisinin yıkıcı etkilerinden beslenen filmin her sahnesinde gerilim son noktasına kadar kullanılıyor. Schwentke, izleyiciye sağ gösterip sol vuran sürpriz gelişmelere imza atmış. Filmin asıl önemli noktası ise, 11 Eylül sonrasında Amerika’da başlayan uçak korkusunun da gerilim unsuru olarak kullanılması. Olayların tamamına yakını uçakta geçiyor ama yine de birçok aksiyon ve kovalamaca sahnesi yer alıyor. Yeni nesil jumbo jetleri örnek alan bu ultra hayali uçak seti, tam 16 haftada hazırlanmış. Ancak yerden o kadar yüksekte, -60 derecelik kutup iklimin hüküm sürmesi gereken kargo bölümünde Jodie Foster’ın rahat rahat hareket etmesi gibi bir mantık hatası yenilir yutulur cinsten değil. Vizyona girdiği ilk iki haftada ABD box office’de ilk sırada yer alan Uçuş Planı, haftanın en iyi filmi. Eğer aradığınız safkan bir gerilimse bu filmi kaçırmayın.

Testere kesip biçmeye devam ediyor

Saw 2

Yön: Darren Lynn Bousman

Oyn: Tobin Bell, Lyriq Bent, Tim Burd

KORKU/GERİLİM

TESTERE 2

Testere, zekice kurgusu, unutulmaz finali, slasher ve psikolojik gerilim türlerini başarıyla harmanlayan senaryosuyla büyük ilgi görmüştü. Bir milyon dolar gibi çok küçük bir bütçeyle çekilen film, sadece Amerika’da 55 milyon dolar hasılat elde edince, bir yıl gibi çok kısa bir sürenin ardından devam filmi vizyona girdi. Yalnız bu kez bütçe 1 milyon dolardan 4 milyon dolara çıkarılmış.

Testere 2’de, satranç oynarcasına kurbanlarını ağına düşüren psikopat seri katil Jigsaw geri dönüyor. Jigsaw’un izlerini taşıyan bir cinayetle karşılaşan dedektif Eric Mathews, hemen harekete geçer ve katili yakalar. Ya da Jigsaw kendini yakalatır... En iyisi hayli keskin bir zekaya sahip olan Jigsaw’un ilk filmden daha sinsice planları olduğunu belirtip filmi fazla deşifre etmeyelim...

İlk filmin başarılı yönetmeni James Van ne yazık ki devam filminde yok. Ancak gerilim konusunda en az onun kadar uzman Darren Lynn Bousman kamera arkasına geçmiş. Her devam filmi orijinalini aratır gibi klişe sözlere kanmayın. Testere 2, gerilim meraklılarına istediklerini fazlasıyla veriyor.

Susanna Tamaro yönetmen oldu

Nel Mio Amore

Yön: Susanna Tamaro

Oyn: Urbano Barberini, Sergio Fiorentini, Sara Franchetti

DRAMA

CEVAP VER

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git adlı romanıyla ülkemizde de büyük ilgi gören ünlü İtalyan yazar Susanna Tamaro ilk yönetmenlik denemesiyle karşımızda. Aslında Tamoro’nun sinemayla flörtü çok eskilere dayanıyor. Deneysel sinema bölümünden mezun olan Tamaro, 1979 yapımı Ernesto adlı filmde yönetmen asistanlığı yapmış, fakat bu filmden sonra hiç sinemanın içinde olmamıştı. Ünlü yazar bu kez kararlı. Gelecek 10 yıl içerisinde yazarlık yapmayacağını ve sadece sinemayla uğraşacağını açıkladı. Tamaro’nun Cehennem Yoktur adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan filmin konusu şöyle:

Stella büyük bir tutkuyla bağlandığı Fausto ile evlenir. Cicim ayları geçer ve Fausto eşini aşırı derecede kıskanmaya başlar. Psikopat kocasının baskısına karşı çocuklarıyla birlikte varolma savaşı veren Stella’nın cehenneme dönen hayatına bir de trafik kazası eklenir... Tamoro’nun ‘Bu ruhunu yitirmiş Batı dünyasına ait bir filmdir... Dünya kendini nefret, toleranssızlık ve fanatizm ile yok ediyor. Aynı fikirleri paylaşmayan insanlar birbirlerini yok etmek için mükemmel yollar bulmuşlar. Film buna karşı bir bakış açısı getiriyor’ sözleriyle özetlediği Cevap Ver, söyleyecek sözü olan nitelikli bir drama. Usta bir yazarın yönetmenlik macerasını gözlemleme açısından da iyi bir fırsat olabilir.

Savaşta aşk başkadır

Strayed

Yön: Andre Techine

Oyn: Emmanuelle Beart, Gaspard Ulliel, Gregoire Leprince-Ringuet

DRAM/ROMANTİK

YOLDAN ÇIKANLAR

Güzeller güzeli ünlü Fransız oyuncu Emmanuelle Beart, II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan tutkulu bir aşk öyküsüyle karşımızda... Almanya’nın işgal ettiği Fransa’da büyük bir panik yaşanmaktadır. Paris halkı Almanlar’dan kaçmak için Fransa’nın güneyine göç etmektedir. Dul bir kadın olan Odile de (Emmanuelle Beart) iki çocuğuyla güneye kaçmaktadır. Yolda arabası düşen bombalar yüzünden hasar görür. Her şeyini yitiren Odile’e Yvan (Gaspard Ulliel) adında, 17 yaşında yetenekli ve aynı zamanda yakışıklı bir genç yardım eder. Aralarında kısa zamanda tutkulu bir aşk başlar... Cannes’da Altın Palmiye ödülüne aday gösterilen 2003 yapımı Yoldan Çıkanlar, romantik bir dönem filmi. Emmanuelle Beart’in cüretkár sahneleri bulunduğunu ünlü oyuncunun hayranlarına hatırlatalım.

Kedi-fare oyunu gibi polisiye

Anthony Zimmer

Yön: Jerome Salle

Oyn: Yvan Attal, Sophie Marceau, Sami Frey

POLİSİYE/MACERA

ANTHONY ZIMMER

Anthony Zimmer, tüm dünyada polis tarafından aranan, finans dünyasının altını üstüne getiren dahi bir suçludur. Polis kayıtlarında Zimmer’in hiçbir görüntüsü yoktur. Ancak dedektif Akerman’ın, diğer meslektaşlarına göre büyük bir avantajı vardır. Çünkü Zimmer’in Chiara’ya (Sophie Marceau) olan büyük tutkusunu bilmektedir. Akerman, Zimmer’in tekrar görmek isteyeceğinden emin olduğu Chiara’yı yem olarak kullanır. Trouble (Gizemli Geçmiş) filminin senarist Jerome Salle’in ilk yönetmenlik denemesi Anthony Zimmer, sürekli kılık değiştiren bir suçlunun polisle giriştiği kedi-fare oyunu üzerine kurulu. Fransa’nın güney sahillerinin etkileyici manzarası filme fon oluşturuyor. Eski hırsız-polis filmleri tadında bir gerilim-macera.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!