Şimdi balık zamanı

Güncelleme Tarihi:

Şimdi balık zamanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Güneş AYNACIAV mevsimi başlayınca balık fiyatları da düştü. Bu da soframızda daha sık balık göreceğiz demek. Balık, kırmız et, tavuk, yumurta gibi bir hayvansal protein kaynağı. Özellikle çocuklu ailelerin, düzenli proteinli yiyecek tüketmeleri gerekir. Çünkü protein, büyüme ve gelişme için şart. Hiç olmazsa sofralarımızda 1-2 öğün proteinli yemek olmalı. (Yumurtalı ıspanak, sebzeli tavuk, balık ızgara, kuru fasulye, pilav gibi.) Kısacası sofralarımızda tek bir besin yerine çeşitlilik. BALIK, A,K ve B vitaminleriyle iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengin. Sardalya, hamsi gibi kılçıklarıyla bile yenilebilen küçük balıklar iyi birer kalsiyum kaynağı. Hayvansal kaynaklı olup kolesterol içeren balık, aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliğe de sahip. Çünkü balık, doymamış yağ asitlerinden EPA ve DHA içeriyor. Özellikle EPA'nın, kalp hastalıklarından koruyucu olduğu kabul edilmiş. Haftada birkaç kez balık yiyenlerin veya balık kapsülü alanlarda kalp hastalığı nedeniyle ölümlerin az olduğu bilinmekte. BALIK taze yenilmelidir. Çünkü çok çabuk bozulur. O nedenle balık, sudan çıkarıldıktan kısa süre sonra tüketilmeli, ya da yenilene kadar buzda bekletilmeli. Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaçları kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumdadır. Kokusu yoktur. Kaslara basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelir. Balığının cinsine göre pişirme yöntemi belirlenir. Örneğin yağlı balıklar ızgarada, fırında, ya da suyla buğulama olarak pişirilirken, yağsızlar kızartılır. Tabii ki balığın yanında bol limonlu bir salata ve üzerine tatlı. İşte balık keyfi...Balığın 100 gramının enerji ve besin öğeleri değerleri:Enerji (kkal)ProteinYağKalsiyumFosforAlabalık16818.310-238Levrek9319.21.221180Palamut168247.333215Sardalye16019.28.633215Uskumru15921.97.38274
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!