Şiddetin önüne müzikle geçelim

Güncelleme Tarihi:

Şiddetin önüne müzikle geçelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 00:00

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, 2 Haziran'da İstanbul'da vereceği konserin ardından Anadolu'nun çeşitli illerini kapsayan bir turneye çıkacak. Son dönemde okullarda artan şiddete dikkat çeken orkestra şefi Rengin Gökmen, "Müzikle okullardaki şiddetin önüne geçebiliriz" diyor.

Haberin Devamı

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın 2 Haziran’da İstanbul’da, daha sonra Anadolu’da vereceği konserlerden elde edilecek gelir Anadolu’daki liselere bağışlanacak. Okullarda artan şiddete dikkat çeken şef Rengin Gökmen, "Müzikle şiddetin önüne geçebiliriz" diyor.

Doğuş Grubu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin katkılarıyla hayata geçirilen proje kapsamında 11-15 yaş arası 65 yetenekli çocuktan oluşan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, 2 Haziran’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 3 Haziran’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahneye çıkacak. Konserlerde dünyaca ünlü keman virtüözü Alexander Markov solist olarak yer alacak. Önümüzdeki aylarda Anadolu’nun farklı illerine gidecek olan orkestranın konserlerinden elde edilecek gelir ise Anadolu’daki  güzel sanatlar liselerinin çeşitli müzik enstrüman ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın şefi Rengin Gökmen ve Çağdaş

/images/100/0x0/55eaad89f018fbb8f88fb823
Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan konserlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundular.

Haberin Devamı

PİYANOSUZ OKULLAR VAR

Orkestranın oluşumu aşamasında uzun süreli bir hazırlık dönemi geçirdiklerini açıklayan Şef Rengin Gökmen, "Çocukların birçoğunun orkestra deneyimi yoktu. Onların hem çalabileceği hem de çalarken keyif alacakları eserler seçmeye özen gösterdik. Bu konserlerle çocuklara, çocuklar vasıtasıyla klasik müzik sevgisini aşılayacağız" dedi.

Müziğin gelişme çağındaki çocuklar üzerindeki pozitif etkisi olduğunu hatırlatan Gökmen "Okullarımızda müziğin ikinci plana itildiğini görüyoruz. Halbuki, müzik sayesinde okullardaki şiddetin de önüne geçebiliriz. Klasik müzik insan ruhunu disipline eden bir müzik türü. Bu müzik türünü seven gençlerimizin kötü alışkanlıklar elde edeceklerini ve birbirlerine silah çekeceklerini düşünmüyorum" diye konuştu.

Türkiye’deki toplam 51 güzel sanatlar lisesinde araştırma yaptıklarını da belirten Türkan Saylan, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Piyanosu olmayan ya da birkaç sazla müzik eğitimi yapılan okullarla karşılaştık. Her okul tek tek incelenip bir ihtiyaçlar listesi çıkarıldı. Doğuş Çocuk Orkestrası ile güzel bir birliktelik oluşturduk. Konserlerin bir amacı çocuklara klasik müzik sevgisini kazandırmak... Bir diğer amacımız da Anadolu’daki yetenekli öğrencilerin bulunup Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na katılmalarının sağlanması. Bu konserler sadece birkaç çocuğu mutlu etmek için yapılmıyor. Amaç klasik müziği Türkiye’de herkese ulaştırmak."

Okullara yapılacak her türlü yardıma açık olduklarını açıklayan Türkan Saylan, "Evlerde üzerine vazo konup çürümeye terk edilen kim bilir kaç tane piyano var. Vatandaşlarımız kullanılmayan müzik aletlerini bizim aracılığımızla ihtiyacı olan okullara gönderebilirler" dedi.

Haberin Devamı

Önyargıyı yıkmalıyız

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda okuyan Feyzi Çokgez, "Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na üç ay önce sınavla girdim. Çok yoğun bir kamp dönemi yaşadık. Klasik müzik, Türkiye’de popüler değil. Bu konserlerle arkadaşlarımızı klasik müzikle tanıştıracağız" diyor. Feyzi Çokgez ile aynı sınıfta okuyan Burce Sokullu ise "Anadolu’daki arkadaşlarımızın birçoğunun müzik enstrümanı yok. Bu konserlerle onlara yardım edecek olmaktan çok mutluyum. Türkiye’de klasik müziğe olan önyargıyı yıkmalıyız" diyerek hedeflerini açıklıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!