Sıcaklarda beslenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklarda beslenmeye dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 00:00

Uzmanlar aşırı sıcaklar nedeniyle sulu ve hafif gıdalar tüketilmesi gerektiÄŸini belirterek özellikle kalp ve damar hastalığı bulunanların beslenmelerine dikkat etmesi uyarısında bulundu.Beykent Tıp Merkezi Obezite KliniÄŸi Sorumlusu beslenme uzmanı Dr. Osman Bulutlar bazı yaz meyvelerinin kan ÅŸekerini yükselttiÄŸini vurgulayarak, ''Karpuz, kavun, kiraz ve bununla birlikte muz, patates ile piÅŸmiÅŸ havucun fazla yenmemesine dikkat edilmeli'' dedi. Özellikle çocuklar, kalp ve damar rahatsızlığı bulunanlar ile katı diyet uygulayan kadınların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiÄŸini belirten Dr. Bulutlar, et ve ÅŸarküteri ürünlerindeki bozulmaların da zehirlenmelere yol açtığını vurguladı. BOL BOL SU İÇİNDr. Bulutlar, yaz döneminde saÄŸlıklı beslenmeye iliÅŸkin, ÅŸu önerilerde bulundu: Kahvaltı, günün enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çok önemli. Bu nedenle karbonhidrat ağırlıklı olmalı. Åžekerli ürünler yerine, ÅŸekersiz marmelatlar ve yaÄŸsız peynirler tercih edilmeli. Maya kullanılmadan hazırlanan ekmekler ve yaÄŸ oranı azaltılmış sütler tüketilmeli. Günün en aktif zamanı olan öğle saatlerinde protein ve yaÄŸ karışımları alınmalı. AkÅŸam yemeÄŸi de sebze ve karbonhidrat ağırlıklı olmalı. Meyveler daha çok aç karnına ya da yemeklerden 1-1.5 saat sonra yenilmeli. Sıcaklar nedeniyle meydana gelen sıvı kaybını telafi etmek için, gün boyunca bol su içilmeli.Kalp-damar hastalarının kırmızı etten uzak durmaları gerektiÄŸini belirten Dr. Bulutlar, böyle kiÅŸilere öğünlerinde bol sebzeye yer vermelerini, ayrıca balık yemelerini önerdi. Dr. Bulutlar, tatillerde içki tüketiminin arttığına da dikkati çekerek, aşırı sıcaklarda alkol alınmaması, ancak alkolden vazgeçemeyenlerin antioksidan etkisi bulunan ÅŸarabı tercih etmeleri gerektiÄŸini kaydetti. ÖĞLE SAATLERÄ°NDE DIÅžARI ÇIKMAYINÄ°stanbul Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Osman Karaaslan, sıcaklık artışları nedeniyle ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara dikkati çekerek, özellikle çocuk ve yaÅŸlılar ile kalp ve ÅŸeker gibi kronik hastalığı bulunanların, riskli saatler olan 11.00-15.00 arasında dışarı çıkmamaları gerektiÄŸini bildirdi. Aşırı sıvı kaybına baÄŸlı yorgunluk, halsizlik, iç sıkıntısı, aşırı terleme, nabız zayıflığı ve dolaşım bozukluÄŸunun oluÅŸabileceÄŸine iÅŸaret eden Dr. Karaaslan, bu durumdaki kiÅŸiye tıbbi müdahale yapılması ve hemen sıcak ortamdan uzaklaÅŸtırılmasının önemini vurguladı. Dr. Karaaslan, ardından hastanın uzanmasının saÄŸlanması ve bilinci yerindeyse 1 litreye yakın su içirilmesi, ayrıca, vücudundaki sıkı giysilerin çıkarılarak baÅŸ ve vücudunun ıslatılması gerektiÄŸini anlatarak, ÅŸunları kaydetti: ''Özellikle çocuk ve yaÅŸlılar ile kalp ve ÅŸeker gibi kronik hastalığı bulunanların, riskli saatler olan 11.00-15.00 arasında dışarı çıkmamaları, serin yerleri tercih edip bol sıvı almaları gerekir. Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda ÅŸapkayla korunulmalıdır. Çocukların güneÅŸe doÄŸrudan maruz kalmamalarına özen gösterilmelidir. Açık alanda, korunmasız ÅŸartlarda uzun süre kalınmamalı ve çalışılmamalıdır. GüneÅŸin ultraviyole ışınlarından korunmak için koruyucu kremler kullanılmalı ya da güneÅŸ ışınları dolaylı alınmalıdır. Bol, ince, rahat ve açık renk giysiler giyilmelidir. Sulu ve hafif gıdalar alınmalı, haÅŸlanmış sebze ile meyve tercih edilmeli, yaÄŸlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır.'' Özellikle yaÅŸlı ve kronik hastalara sıcak günlerde aşırı efor harcamaktan kaçınmalarını öneren Dr. Osman Karaaslan, sık sık ılık duÅŸ almakta yarar olduÄŸunu sözlerine ekledi. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!