Sezonun hitleri

Güncelleme Tarihi:

Sezonun hitleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

Dekorasyonun da giyim gibi sezonları var. Evler her sezon baştan aşağı yenilenmiyor elbette, ama bazen bir sandalye veya bir aydınlatma elemanı yenilik için yeterli oluyor. Şu anda ilkbahar-yaz döneminin popüler formları, renkleri ve malzemelerinin ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. Önde gelen tasarımcılara bu sezon moda olacak 3 objeyi, renkleri ve malzemeleri sorduk.

Verdikleri bilgiye göre, modüler ve çok amaçlı ürünler ön planda. Heykelimsi objeler evlerde iki işlev birden görüyor. Gündemdeki çevre kaygısı geri dönüşümü olan organik formları getiriyor. Ev ve ofis mobilyaları arasındaki ayrım kalkıyor.

Derin Sarıyer (Derin Design)

ÇOK FONKSİYON Metrekareler küçülüyor. Durumu iyi olanlar bile rezidansları tercih ediyor. Farklı fonksiyonlar sunan mobilyalar popüler. Koleksiyonumuzdaki "Tide" sade ve yalın bir örnek. Üç ünitenin farklı konumlandırmasıyla sehpa, masa ve yüksek masa olabiliyor.

SEPARATÖR Yükselişe geçecek bir ürün de, dar mekanlarda tercih edilen, tek bir mekanı transparan paravan görevi görerek ayıran separatörler. Bu ürünler sayesinde stüdyo evlerde iki ayrı mekan yaratılabiliyor. Koleksiyomuzdaki Bülend Özden tasarımı "Rank Shelf" raf fonksiyonunun yanı sıra separasyon görevi görüyor.

EV VE OFİS YAKLAŞIYOR Ev ve ofis mobilyalarındaki ayrım azalıyor. Teknoloji sayesinde bazı günler insanlar evlerinde çalışıyor. Bu yüzden klasik ofis mantığı değişiyor, ofisler de ev sıcaklığına bürünüyor. "Mass" koltuğumuz bir örnek. Salonda da ofiste de kullanılabilir.

ORGANİK Geri dönüşümü olan organik formlardaki malzemelere de bu sene sıkça rastlayacağız.

KOMPOZİT Malzeme olarak kompozit yükselişte. Yeşil, mavi ve sıcak sarı ön planda.

Adnan Serbest (Adnan Serbest Mobilya)

DÜRÜST VE NET Artık insanlar evlerinde daha az zaman geçiriyor. Dışarıda da gözleri çok kirleniyor. Kişi, görsel kirlilikten sıyrılabildiği zaman karşısındaki dürüst tasarımı fark edebiliyor ancak. Bu buluşmanın başarı şansı giderek azalıyor. Bu yüzden bu sene benim tasarımlarım gereksiz detaylardan arınıyor. Örneğin "Bar taburesi", bakış açısına göre odak noktası devamlı değişen, inanılmaz dinamik bir tasarım. Son derece dürüst, az sözle anlatmak istediğini net aktaran bir obje.

ZITLARIN BİRLİĞİ Zıt kavramların birbirini zedelemeden ve rahatsız edici kontrastlar yaratmadan bir harmoni içinde varolabildiği objelerin trendi yükseliyor. Koleksiyonumdaki "Mis Koltuk"ta açıklık-koyuluk, dayanıklılık-konfor, sertlik-yumuşaklık birarada.

ORGANİK Ünlü mimar Calatrava’nın ve organik mimari akımının diğer öncülerinin etkisiyle organik tasarımlar bu sene gündemde.

SİYAH BEYAZ Bu senenin renkleri bence "Her renk" ve "Hiçbir renk"i tasvir eden siyah ve beyaz. Doğal malzemelerin kendi renkleri de tasarımlardaki dürüstlüğün bir parçası.

Raşit Karaaslan (Mobi Mobilya)

AĞACIN YÜKSELİŞİ Günümüzde çevre konusu ön planda. Çevre duyarlılığını simgeleyen ağaç formlarındaki ürünler tercih edilecek. Bunlar üç boyutlu objeler ve rölyefli duvar panelleri olarak evlere girecek.

ALIŞILMAMIŞ FORMLAR Alışılmışın dışında formlara sahip ürünler de bu sene çok gözde. Benim koleksiyonumda da kare formlara sahip böyle bir kitaplık var.

ÇOK AMAÇLI Yaşadığımız mekanlar küçülmeye başladı. Bu yüzden fonksiyonellik ön planda. Mesela, parçalara ayrılıp birçok amaç için kullanılabilen sehpalar. Merkeze toplanan ve modüler özelliğiyle açılıp büyüyebilen spiral formlar da yükselişte.

LAKE VE GÜMÜŞ RENGİ Lake sezonun popüler malzemelerinden. Mobilya ayakları ve objelerde gümüş renk de bu sezon çok moda.

Seyhan Özdemir / Sefer Çağlar (Autoban 212)

AZ YER KAPLAYAN ÜRÜNLER Bu sene evlerde ve ofislerde birarada kullanılabilecek az yer kaplayan ürünler tercih edilecek. Koleksiyonumuzdaki "Woody" isimli koltuk ev ve ofislerde çok yer kaplamayan, rahat ve esprili bir ürün. Tasarımına kuşun ayakları ilham verdi.

PİRİNCİN MODERN YORUMU Tasarımlarda pirinç malzemenin modern olarak yorumlanmasını da seviyoruz. "Tulip Family", pirinç çubuklardan yapılmış bir lamba ailesi. Sade ama aynı zamanda göz alıcı ürünler de bu sezon evler için ideal. "Ring sehpa" da buna bir örnek.

AHŞAP Bu sezon ahşabı en doğal formuyla kullanıyoruz. Koleksiyonumuzda sıcak renkler de ön planda.

Yılmaz Zenger (Zenger)

HEYKELİMSİ MOBİLYA Bu tasarımlar için heykelle mobilya arasında kalan çift işlevli ürünler diyebiliriz. Evlerin iki gereksinimini birden karşılıyorlar.

EVDE BAR TABURESİ Evler küçülüyor. İnsanlarla mekanlar arasındaki ilişki de yeniden yorumlanıyor. Bu yüzden bar tabureleri bu sene ön plana çıkıyor. Artık bu tabureler evlerde hem sandalye, hem yemek masası gibi işlevlerle kullanılıyor. Ben de koleksiyonumda bu tür tasarımlara yer veriyorum.

MODÜLER MOBİLYA Mekanın kullanıcılar tarafından sürekli değiştirilmesine imkan veren modüler mobilyalar da ön planda. Mesela bir oturma köşesi yemek masasının iskemlelerine dönüşebiliyor.

KOMPOZİT YİNE GÖZDE Altmışlarda akışkan formlu pek çok tasarıma fırsat veren kompozit malzemeler (iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesiyle imal edilen malzeme) günümüzde de yükselişte. Renklere gelince, evleri çok alacalı bulacalı hale getirmeden, gri gibi yumuşak tonların içinde az da olsa canlı renkler kullanılacak.

Alp Nuhoğlu (B&T Design)

KİŞİYE ÖZEL Bu sezon evlerde sadece sahibi olan kişinin kullanabileceği ürünlere ilgi artıyor. Koleksiyonumdaki bu akıma yakın ürün "Daydream" isimli koltuk. Malzemesi metal strüktür üzerine poliüretan baskı ve kumaş kaplama. En büyük özelliği rahatlığı ve kişiye özel olması.

YENİLİKÇİ MALZEME Yenilikçi malzemelerin kullanıldığı ürünler ön plana çıkacak. Buna örnek olarak "Sarmal" isimli kıvrılarak şekil verilmiş sehpamı gösterebilirim.

YATAK ODASINDA TASARIM Şimdiye kadar tasarım süs eşyası gibiydi. Fakat artık kullanımı yayılıyor. Öyle ki bu sezon tasarım objeleri hayatımızın her alanında olacak. Yatak odalarında da artacak, örnek olarak "Dorian" isimli yatağımı gösterebilirim.

ALÜMİNYUM LEVHA ÜZERİ KAPLAMA Bu senenin malzemesi, alüminyum levha üzeri soft touch isimli kaplamalar. Kumaşlarda metalik siyahlar, grinin tonları ve parlak renklerin yanı sıra turuncu, kavuniçi gibi doğal renkler trend olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!