Sessiz sakin çocuk alarm demek

Güncelleme Tarihi:

Sessiz sakin çocuk alarm demek
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 15:42

Uzmanlar uyarıyor: Hareketsiz, sessiz, durağan çocuklar alarm veriyor demektir. Aileler dikkat!

Haberin Devamı

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Doktoru Semra Baripoğlu okula giden çocuklarda performans kaygısı konusunda ailelere önemli mesajlar verdi.

ÇocuÄŸun duraÄŸanlıktan ziyade, hareketli, cıvıl cıvıl olması gerektiÄŸine vurgu yapan Dr. Semra BaripoÄŸlu, hareketsiz, sesiz, duraÄŸan çocukların alarm demek olduÄŸunu söyledi.  Â

Okula giden çocukta yaşanan performans kaygısının nedenleri, bunda ailelerin etkisi ve ebeveynlerin çocuklara yaklaşımı gibi konuların üzerinde konuşulduğu programda Baripoğlu önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikli olarak okul çağındaki çocukta; çocuğun yaş dönemi, öğrenmeyle ilgili bir rahatsızlığı var mı yok mu, çevresel faktörlerin çocuk üzerinde ne gibi etkisi var gibi konuların araştırılması gerektiğinin altını çizen Dr. Baripoğlu okuldaki nota, puana bakılarak sağlıklı müdahalede bulunulamayacağını söyledi.

Dr. Semra BaripoÄŸlu;

Haberin Devamı

ÇOCUK PRES OLUYOR

Anne babaların bu çağdaki çocuklarına ilişkin yaklaşımları çok önemli. İlköğretim kademesi çocuklar için özellikle çocuk kesinlikle sisteme kurban edilmemeli. Anne, baba çocuğunun ruh sağlığını her şeyden önce tutması gerekir. Devletin de bunu gözetmesi gerekir. Bakıyorsunuz bu noktada devletin de yetersiz kaldığını gözlemliyoruz.

MUTLU ÇOCUK BAŞARILI OLUR

Çocuğun sıcak bir aile ortamında büyütülmesi çok önemli. İlkokul dönemindeki çocuğumuzun sağlık problemi var mı buna dikkat edilmeli. Örneğin özel öğrenme güçlüğü çekiyor mu, matematiksel beceri ne düzeyde, soysal ilişikleri ne düzeyde? Bunlar gözlenmeli.

Eğer böyle bir şey dahi olsa çocuk suçlanmamalı. Tembelsin sen, neden ders çalışmıyorsun gibi yaklaşımlardan ebeveyn olarak kaçınmak gerekiyor. Çocuk mutluysa başarılı olacaktır.Velilerin çocuğunun öğretmeniyle devamlı diyalog halinde olması gerekir.

ÇOCUĞUNUZ SESSİZ, SAKİN İSE DİKKAT!

Çocuk canlı, konuşkan, hayata bağlı olmalı bir çocuk için bu çok önemli. Sessiz, sakin durgun çocuk alarm demektir. Çocuk kendi ve hayatıyla barışık olduğu zaman derslerine dikkat ediyor zaten çünkü başarısızlığı kabul edemiyor. Bugünün çocuklarına bakıyoruz daha da iyiler. Her dersten yüksek not almayı hedeflemiyorlar. Kendilerine güvenleri daha iyi. Öyle ki  notla ölçmüyorlar benlik saygılarını.

Haberin Devamı

İLKOKUL ÇAĞI OYUN ÇAĞI

Çocuğun ilkokul çağında oyun çocuğu olduğunu kabul etmek lazım. Adaptasyon sorunu çekebilirler. Ailelere bakıyoruz çocuğuna ödev yaptırma konusunda bir panik yaşıyorlar. Çocukla birlikte derse oturmak doğru değil. Dinlenmesine müsaade etmeli. Program oluşturmasına yardımcı olmak gerekiyor. Çocuğu sadece uyarmak gerekir ödev konusunda o da yumuşak şekilde olmalı.

Ödev yapmıyorsa çocuk onun nedenini anlatması sağlanmalı, gerekiyorsa bırakmalı çocuk kötü not alsın. Sorumluluğunu görsün. Her yaşta bunu yapmak zorundayız. Çocukların hata yapmasına fırsat vermek zorundayız. Hata yapıp sonucunu görmesine izin vermek gerekir.

Çocuğu örselemeden ara formül bulmak önemli. Dört dörtlük bir başarı beklemek yanlış. Önemli olan keyifle gitsin, arkadaş ilişkileri iyi mi ona baksınlar. Evde çalışmıyorsa öğretmeniyle paylaşmak gerekiyor. Çocuk belki okulda alıyordur alacağını. Bu dönem alışma dönemi. Onun hızında kendisini yumuşak bir şekilde yönlendirmek gerekiyor." Dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!