Serinleyeceğim diye hasta olmayın

Güncelleme Tarihi:

Serinleyeceğim diye hasta olmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Sıcak ve nemli günler başladı bile... Çekilmez yaz günlerini daha kolay atlatmada klimanın rolü tartışmasız. Ancak yanlış kullanırsanız sağlığınızdan olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Son yıllarda üretilen klimalar çok fonksiyonlu. Serinletmekle kalmıyor, bakteri, toz, mantar ve mikropları da filtre edebiliyor. Hatta bulunduğunuz ortamı daha da sağlıklı hale getirebiliyor. Tam da bu nedenle astım gibi bazı solunum yolu hastalıkları, zatürree (lejyoner zatürreesi) riskini dahi azaltabiliyor.
Ancak bu kadar becerikli aletleri iyi yönetmek şart. Zira klimanıza doğru ayarlarlar yapmazsanız, o sizin sağlık ayarlarınızı bozabiliyor.
Dışarıyla, klimalı ortam arasında yüksek sıcaklık farkı olmamasına dikkat edin. İnsan organizması ani sıcaklık değişikliklerine kolayca uyum sağlayamayabilir. Fazla soğutulan ortam vücut direncini düşürerek, fırsat bekleyen bakterilerin aktif hale geçmesine yol açabiliyor.

DÃœZENLÄ° BAKIM ÅžART

Klimaların düzenli bakım ve temizliğinin yapılması sadece daha verimli çalışması değil, hasta etmemesi için de önem taşıyor. Özellikle oteller gibi kalabalık ortamlardaki klimalar iyi temizlenmezse lejyoner zatürreesi denen ve ağır seyredebilen bir enfeksiyona neden olabiliyor.
Gribal enfeksiyonlar, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, yüz felci de klimaların yanlış kullanımının sonuçlarından. Kronik sinüzit ve bronÅŸitten mustarip olanlar klimaya karşı daha hassas. Â
Üfledikleri soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikâyetlerini ve krizlerini tetikleyerek astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olabiliyor. Alerjik bünyesi olanlar ani ısı değişiklikleri ve çok soğuk ortamlardan kaçınmalı.

Haberin Devamı

SIRTINIZI KORUYUN

Ağrılar, sıcak ortamda terleyen boyun, sırt ve bazen bel bölgesinin, aniden soğukla karşılaşması sonucunda meydana geliyor. Böyle bir durumda, kas kasılı kalıyor. Zaten kas spazmı tek başına ağrılı. Ama eğer bu spazma, bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor.
Menopozlu hastaların, terleme sonrası ani serinleme ihtiyacı da benzer bir şekilde, boyun ve sırt ağrılarına sebep oluyor. Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrısı yapıyor. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını tetikliyor. Atağın daha uzun, şiddetli geçmesine yol açıyor. Eğer ortamın derecesini değiştirme şansınız yoksa, boyun ve sırt bölgenizi, soğuktan koruyun. Çantanızda, omzunuzda taşıyacağınız ince bir şal, kazak bile işinizi görür.

Haberin Devamı

25 derecede sabitleyin

Klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine, derecenin belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş düşürülmesiyle vücudun ısı değişikliğine adaptasyonu daha kolay oluyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 35 dereceyse klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığı, aralıklarla beşer derece düşürün. En son 25 derecede sabitleyin.

Bunlara dikkat

Klimayı doğru yere yerleştirin. Direkt oturduğunuz yere üflemesin. Göğüse ya da sırtınıza doğru değil, havaya veya duvara doğru çevirin.
Klimaların filtrelerini belli aralıklarla temizleyin veya değiştirin.
Bakteri filtresi kullanın.
Sıcak ve klimalı ortam arasındaki ısı farkı dengeli olsun. Klimayı en düşük ısı ayarında değil, olması gerekende kullanın.
25 derece civarı sıcaklık, en ideali. Ortamı aşırı soğutmaya gerek yok. Unutmayın serinlerken, üşümek zorunda değilsiniz.
Çok sıcak bir ortamdan klimalı ortama aniden girmeyin.
Terliyseniz klimanın karşısına geçmeyin.
Ateş, öksürük, göğüs yanması, nefes darlığı gibi şikâyetiniz varsa mutlaka hekiminize başvurun.
Klimalı ortamlarda sigara içmeyin.

Haberin Devamı

Yaz günü ateş, öksürük ve halsizliğinizi önemseyin

Klimaların sık kullanılmaya başlandığı günlerde, ateş, öksürük, halsizlik şikâyeti olanlar bu belirtilerinin basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürree başlangıcı olabileceğini akılda bulundurmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!