Serinlerken hastalanmayın

Güncelleme Tarihi:

Serinlerken hastalanmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Serinlemek için kendini havuza ya da deniz kıyısına atanların mantar ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı dikkatli olması gerekiyor.

Uzmanlar, serinlemek için havuz ya da denize girenleri mantar ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı dikkatli olması için uyarıyor.

Havuz ya da denize girmek bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bunların başında çocukların denizde ya da havuzda boğulma tehlikesi geliyor. Tehlikeye karşı korunmak için yüzme bilmeyenlerin boylarını geçen yerlere gitmemeleri, çocukların ise yüzme biliyor olsalar bile gözetimsiz bırakılmamaları gerekiyor.

Temizliğinden emin olun

Yazın mantar enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskinin yüksek olduğunu kaydeden uzmanlar, havuzların bu konuda daha tehlikeli olduğunu belirtiyor. Havuza girerken öncelikle temizliğinden emin olmak gerekiyor. Ziyaretçilerine yüzmeden önce ayaklarını ilaçlı su havuzunda yıkamayı ve duş almayı şart koşan, bunu denetleyen havuzlar diğerlerinden daha güvenli oluyor. Suyu iyi dezenfekte edilmeyen ve sık sık kontrol edilmeyen havuzlarda başta idrar yolu, göz, kulaklar olmak üzere bütün vücudu etkileyen birçok enfeksiyona yakalanma tehlikesi bulunuyor. Mantardan korunmak için başkalarına ait eşyaları da kesinlikle kullanmamak gerekiyor.

Havuzda klor oranın iyi ayarlanmaması ve yüksek olması da göz ve kulaklarda ciddi problemlere yol açabiliyor. Aşırı klor kulağın dokusunu zedeleyip, zararlı organizmaları yok eden sistemi nötralize edebiliyor. Gözlerde ise tahrişe neden oluyor. Doktorlar kulakların vazelinli pamukla ya da eczanelerde satılan tıkaçlarla korunmasını ve yüzme gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyor.

Havuzda ve denizde ıslak mayoyla oturmak da birçok sorunu beraberinde getiriyor. Islak mayo vücutta tahrişe yol açarken, idrar yolları enfeksiyonlarına da neden olabiliyor.

Denizanası, zehirli balıklar

Denizde en sık denizanasına bağlı yaralanmaların olabileceğini ifade eden uzmanlar, bu durumda şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik görülebileceğini belirti. Bu durumda bölgenin alkol ile yıkanması gerektiğini, daha sonra talk pudrası sürülmesini önerdiler.

Tüm denizlerde bulunan ve özellikle kumluk yerlerde yaşayan trakonya balığının yüzücüler için ciddi tehlike olduğunu hatırlatan uzmanlar bu balığın ya da vatoz, iskorpit gibi diğer tehlikeli balıkların zehirine maruz kalanların en kısa zamanda doktora başvurmasını öneriyor. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!