Senaryo değil, efektler izlettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Senaryo değil, efektler izlettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2013 01:18

Marvel karakterlerinden Thor, ‘Thor: Karanlık Dünya’ (The Dark World) ile beyazperde macerasına devam ediyor.

Haberin Devamı

Evrende düzeni sağlamaya çalışan Thor, kötücül Malekith tarafından yönetilen eski bir kabileye karşı savaşmak zorunda kalıyor. İlk Thor filminde işe yarayan her şey burada da işliyor. Thor olarak yine Chris Hemsworth’u seyrederken kendisine ilk filmden yine Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Idris Elba ve Stellan Skarsgard eşlik ediyor.

‘Thor: Karanlık Dünya’nın basın gösteriminde aramızda şöyle mırıldanıyorduk: Bu kahramanların devam filmlerinde aydınlığa gidenine rastlayabilecek miyiz?
Muhtemelen hayır.
Bütün kötülükler, savaşlar karanlık dünyalarda oluyor çünkü.
Ve biz bunları izlemeye bayılıyoruz.
O zaman ‘Thor: Karanlık Dünya’ ile bir yenisine daha buyurun.

YAKIŞIKLI THOR’A İADE-İ İTİBAR

Marvel karakterlerinin perdede yer bulanlarının en yakışıklı ve yapılılarından Thor, ilk filmde babası tarafından güçleri elinden alınarak dünyaya sürgün edilmişti.
Ve büyük mücadeleler sonucunda kendisini yenilmez yapan çekicini yeniden kullanmaya ve kendi hükümdarlığı olan Asgard’a geri dönmeye hak kazanmıştı.
O arada kötücül, kıskanç ama bence gayet sevimli olan kardeş Loki ile de tanışmıştık.
Ve tabii dünyalı aşkı, ufak tefek güzel kız Jane Foster ile de.
Ölümsüz Thor, Buz Devleri’yle işbirliği yapan ve hükümdarlığı ele geçirmeye çalışan kardeşi Loki’den sonra şimdi de antik Dark Elves güçleriyle çarpışıyor. Kudretli Malekith tarafından yönetilen bu güçler evreni tekrar karanlığa gömmeye çalışıyorlar.
Dünyayı ve 9 Diyarlar’ı, Odin ve Asgard’ın bile karşı koyamadığı bir düşmandan kurtarmaya çalışan Thor bu yolculukta, dünyalı Jane Foster ile yeniden bir araya geliyor.
Televizyonda ‘Mad Men’, ‘Game of Thrones’, ‘Boardwalk Empire’ gibi dizilerin yönetmeni olarak tanıdığımız Alan Taylor’ın yönetmenliğini üstlendiği devam filminde Thor olarak yine Chris Hemsworth’u seyrederken, kendisine ilk filmden yine Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Idris Elba ve Stellan Skarsgard eşlik ediyor.

Haberin Devamı

LONDRA VE STONEHEDGE SAHNELERİ

‘Thor: Karanlık Dünya’, üç boyutlu olarak vizyona girdi. Ancak üçüncü boyutun filme kattığı bir şey olduğunu söylemek zor.
Olmasa da olurmuş denecek türden.
İlkinde olduğu gibi bu filmde de Thor dünyalar arasında gidip geliyor.
Ama aksiyonun büyük bir kısmı Asgard’da gerçekleşmekte.
Dünyada geçen sahnelerin çekimleri Londra ve Stonehedge’de yapılmış ve buradaki sahnelerde filmin temposu düşüyor.

Haberin Devamı

ÂŞIKLAR ARASI KİMYA SINIFTA KALIR

Bu arada filmin kötü karakteri Malekith rolündeki Christopher Eccleston’ın tanınmaz halde olduğunu da söylemem gerek.
Bu haliyle kötü adama bir kimlik kazandırmıyor ve zayıf kalmasına neden oluyor.
Odin rolündeki Anthony Hopkins, tahtını oğluna devretmeye hazırlanırken başlarına gelenlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Hopkins’in Odin rolünden sıkıldığını görmek zor değil.
Natalie Portman ve Chris Hemsworth her ne kadar tutkulu âşıkları oynasalar da aralarındaki kimyanın pek iç açıcı olduğu söylenemez.
Burada senaryonun da etkisi var tabii, duygusal anlar yaşayacakları sahneler yazılmamış kendilerine.

FİLMİN GİZLİ KAHRAMANI KISKANÇ KARDEŞ LOKI

Haberin Devamı

Chris Hemsworth’ün kuzeyli görüntüsü, sarı saçları, mavi gözleri ve yapılı vücudu ile -ki ne yazık ki o vücudu sadece tek bir sahnede görebiliyoruz- aklını başından almayacağı kadın yoktur sanırım.
Ama bence filmin yıldızı güce tapan, hain, kıskanç ve tüm bu kötülüklerini gizleme gereği bile duymayan Loki.
Tom Hiddleston’un mükemmel oynadığı Loki, Marvel takipçilerinin bildiği bir karakter, ancak en fazla göründüğü yer bu film diyebiliriz.
Alaycı tavrıyla ne kendi ne de Asgard’ın kaderini ciddiye alıyor gibi. Kendisi ve Thor arasındaki husumet, Malekith’i yenmek için güçlerini birleştirmeleri gerektiğinde sarkastik sahnelere gebe.
Bu gelişme, karakterlerin derinine inmemize de olanak sağlıyor.
Filmin bu komik ve eğlenceli tavrı, yapımı kurtaran özellik de aslında.
Böylelikle aksiyonun ve eldeki malzemenin nasıl da kendini taklit ettiğinin farkına varmayabiliyorsunuz.
‘Thor: Karanlık Dünya’, ilkinin formülünü aynen ve başarıyla uygulayan, senaryo ve konusu ahım şahım olmasa da bilgisayar efekti destekli aksiyon sahneleriyle kendini izlettiren bir film.
Film bitti deyip salondan çıkmayın uyarısını iki kez yapmak istiyorum, çünkü jenerik sonrası bir değil, aralıklarla birden fazla sürpriz sahne var.

Haberin Devamı

Kağıt toplayan transın gerçek hikâyesi

Türk-Fransız ortak yapımı olan ve gerçek yaşam öyküsünden sinemaya uyarlanan Aziz Ayşe, bu hafta vizyona girenler arasında. Kağıt toplayıcısı bir transın hayatını anlatan filmin başrollerini Feride Çetin ve Engin Altan Düzyatan paylaşıyor.
Geçen yıl Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ve Uluslararası Ankara Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışan, Londra Türk Film Festivali, Frankfurt Türk Film Festivali, Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali gibi bir çok festivalde gösterilen ‘Aziz Ayşe’, Melikşah Yardımcı’nın yaşam öyküsünden sinemaya uyarlandı.Yönetmen Elfe Uluç’un ilk uzun metraj filmi Aziz Ayşe’nin oyuncu kadrosunda Feride Çetin, Engin Altan Düzyatan, Şenol Küçükyıldırım, Orhan Edip Ertürk gibi isimler var. Filmin ana karakteri Ayşe’yi ise gerçek hayatta da kağıt toplayıcılığı yapan Melikşah Yardımcı canlandırıyor.
Ajda Pekkan, Nil Karaibrahimgil, Hande Yener, Mercan Dede, Zeki Müren, İncesaz gibi sanatçıların müziklerinin kullanıldığı filmin afişi ise Frida, Soğuk Dağ, ‘Kill Bill’ gibi filmlerin de afişini tasarlayan Emrah Yücel imzası taşıyor. Topladığı çöpleri paraya değil, maneviyata dönüştüren bir modern çağ peygamberini konu alan film gerçek bir karakter olan Ayşe’nin (Melikşah Yardımcı) yaşamından uyarlandı. Çöplerden kazandığını aç kalma pahasına hayır kurumlarına, vakıflara, camilere bağışlayan trans bir kâğıt toplayıcısının etrafında gelişen olayları konu alan film, steril hayatlar sürenlerin ‘köpükleriyle’, sistemin mağdur ettiklerinin ‘çöplüklerini’ yanyana getiriyor.
Film, Kadıköy Atlantis Sineması, Cine Majestik Sineması ve Kızılırmak Sineması’nda izlenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!