Sefarad şarkılarının çoğu Türkiye kaynaklı

Güncelleme Tarihi:

Sefarad şarkılarının çoğu Türkiye kaynaklı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

İspanya’da yaşayan Kudüslü Mor Karbasi The Guardian’a göre müziğin muhteşem genç divalarından. Ladino ve Sefarad müziklerini Kudüs ezgileriyle birleştiren genç yetenekle İstanbul konserinden önce konuştuk. “Mor, Türkçe’de bir renk değil mi?” diye başladı sohbete

Haberin Devamı

Müzik konusunda kimleri örnek aldınız? İdolleriniz kim?
- Fado kraliçesi Amalia Rodriguez, flâmenkocu Pepe Marchena, rembetikacı Roza Ashkenazi, Michael Jackson, Marilyn Monroe ve en önemlisi annem.
Peki ya babanız? Bütün aile müziğe meraklıydı anladığım kadarıyla...
- Babam Grek müziğe hayrandı. Ben büyürken hep onları dinledim. Fas kökenli annemse Fas Yahudileri’nin şiir ve şarkılarını oluşturan ‘Piyutim’e meraklıydı. Bir de evde sürekli Umm Kulthum ve Arapça müzik dinlerdik.
Şarkı söylemeye nasıl başladınız?
- Annemin hep şarkı söylerdi. 17 yaşımda çok iyi bir müzik öğretmenim vardı. Farklı müziklerin farkında olduğumu anlayıp bani fado dinlemeye teşvik etti ve fadoya âşık olmuştum. Gerçek müzik neredeyse peşinde oldum. Çünkü bence iyi müziğin insanların ruhunu yaklaştırmada büyük rolü vardı.
Hala aynı şeyi mi düşünüyorsunuz?
- Yaşadığımız dünya çok hızlı. Bazen anlamıyorum. Müzik, şiir ve yaratıcılık bir iPad’in getiremeyeceği gerçek mutluluğu sağlayabilir.
Şarkı söylemeye başladığınızda bugün geldiğiniz noktayı öngörüyor muydunuz?
- Aslında tutkularım benden hep kilometrelerce ötede oldu. Ama şanslıyım ki, geçmişte çok doğru kararlar vermişim. Kısa zamanda çok şeyi hem hırsım hem de etrafımdaki şahane insanlar sayesinde kazandım. Bu isimlerin en önemlisi hem hayatımı paylaştığım adam, hem de grubumun gitarist Joe Taylor.
Bu, İstanbul’a ilk gelişiniz mi olacak? Buralar hakkında ne biliyorsunuz?
- Aslında ikinci. İlkinde 5 yaşındaydım. Bir pazar hatırlıyorum. Boyum çok kısa olduğu için göz hizamda komik, puantiyeli deri ayakkabılar vardı. Türk hayranlarımdan çok fazla mail aldığım için ülkenizi çok merak ediyordum. Müziğimi sevenlerle paylaşmak çok güzel olacak. Sefarad şarkılarının çoğunun Türkiye kaynaklı ve hem Türkçe hem de İspanyolca sözlerle olması beni çok heyecanlandırıyor. Ayrıca şehri gezip hamama gitmeyi de merakla bekliyorum.
Müziğiniz insanlara pozitif dalgalar yayıyor. Sırrınız nedir?
- Bu duyabileceğim en güzel şey. Sırrım çocukken gördüğüm sevgi, duyduğum müzikler. Babaannemin kurabiye yaparken dinlediği Fas şarkıları, tarçın kokusu, gül suyu ve tatlılar yansıyor olabilir. Aileme ve Joe’ya olan aşkım da bu etkiyi yaratıyordur.
İngiliz gazetesi The Guardian sizin için ‘Müziğin en muhteşem genç divalarından’ dediğinde ne hissetmiştiniz?
- Büyük gurur duymuştum. İlerisi için beni tetikleyen şeyler bunlar. Hakkımda konuşulduğunda çok mutlu oluyorum.

Haberin Devamı

BAHARIN KIZI DEĞİLİM

Haberin Devamı

Kudüs’te doğdunuz. Sesiniz ve müziğinizde İran, Fas, İspanyol ve İsrail ezgilerini duymak mümkün. Bunca kültür nasıl etkiledi sizi?
- Neden bilmiyorum ama İspanya hep aklımdaydı. Özellikle Endülüs çok tutkulu bir yer. Böyle düşünmemde flâmenkonun aşk, şehvet, sinir, acı ve ihtirası ruhunuza işlemesi de önemli bir etken. Kudüs’te doğdum; pek çok kültür, renk ve tadı bir arada yakalayabileceğiniz bir yer. Oranın özelliğini anlatabilmem için kelime yok. Kutsal bir yer her şeyden önce. Şabat zamanı da pek güzel olur. Arabalar geçmediğinde şiirlerdeki gelinlere benzetilir.
Son albümünüz ‘La Hija de la Primavera’. Anlamı, ‘Baharın Kızı’... Baharın kızı siz misiniz?
- Evet benim. 19’umda aile evinden çıkıp İngiltere’ye taşındım. Annemle hep çok yakın olmuştuk haliyle taşınınca üzülmüştü. Fakat bazen insan sevdiği yerden uzaklaşmalı kendi yolunu ararken. Bu şarkıyı, annem benim için yokluğumda yazmıştı. Anneme göre ben baharın kızıyım, evim de İsrail. Ama sadece baharın kızı değilim.
Türk etnik müziğine yakınlığınızı biliyorum. Bizim müzikler için ne düşünüyorsunuz?
- Türk müziği, Musica Mizrahit adlı modern İsrail müziğini fazlasıyla etkiledi. Armoni, tür ve söylenişi çok benzer. Ben de Türk müziğinden çok etkilendim. Ne kadar etkilendiğimi konserde göreceksiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!