Saros’un mercanı, mezgiti kayıt altına alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Saros’un mercanı, mezgiti kayıt altına alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2008 00:00

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nün başlattığı projeyle, Saros Körfezi’ndeki dip balıkları stokunu belirleme çalışmaları sürüyor.

TÜBİTAK desteğiyle iki yıl önce başlatılan çalışma kapsamında dip balıklarının türleri belirlenip, hayat döngüleri araştırılıyor. Çalışma kapsamında her ay Saros Körfezi’nde sekiz ayrı istasyonda ve 500 metreye kadar ulaşan dört ayrı derinlik noktasında çekilen trolle avlanan türler, laboratuvar ortamında incelenerek yaşları, cinsiyetleri, boyları, hangi mevsimde ne kadar üredikleri, göç edip etmedikleri belirleniyor. Dip balıkları konusunda ayrıntılı veri toplanmasını sağlayacak proje aynı zamanda, av yasağı düzenlemelerine de ışık tutacak. Çalışma ekibinden Prof. Dr. Ali İşmen, projenin bir yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Araştırmalar, Saros Körfezi’nde en çok görülen balık türlerinin mavi mezgit, derinsu mezgiti, barbun, fener balığı, sinagrit, yabani mercan, kırma mercan, mandagöz mercan, bakalyaro (mezgit), kırlangıç, benekli pisi balığı ve dil balığı olduğunu gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!