Saray yıkanıyor

Güncelleme Tarihi:

Saray yıkanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı Müzesi, restorasyon ve bakım için özel sektörden destek buldu. 1997-98 dönemi için saraya devletin ayırdığı kaynak 400 milyar lira. Ancak saraya bu tahsisat yetmiyor.

Topkapı Sarayı'na destek olan şirketlerden Lever, ‘‘Cif’’ markalı temizlik ürünü adına sarayın dış taş ve mermer yüzeylerinin temizliği ve konservasyonu çalışmalarını üstlendi. Projede Bab-ı Hümayun, Bab-üs Selam, Bab-üs Saade, mutfaklar, arz odası, Fatih Köşkü, Mukaddes Emanetler Bölümü, Mustafa Paşa Köşkü, Mecidiye, Revan ve Bağdat köşklerinin temizlenmesi yer alıyor.

16 Nisan'da başlayan çalışma, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü denetiminde başladı. Üniversitelerin restorasyon ve konservasyon bölümü mezunlarından genç bir ekip kuruldu. Ekip her gün 00.08-16.30 arasında çalışıyor.

Taş hastalığı

Şu ana kadar Revam Köşkü, Kutsal Emanetler Bölümü'nün bir yüzeyi temizlendi, Bağdat Köşkü'nde çalışmalar başladı. Yıl sonuna kadar 2. avluda bulunan sütun ve revakların temizliği tamamlanacak. Hava koşulları gereği bir ara verilecek. Gelecek yıl nisanda yeniden çalışmalar başlayacak.

Temizlik çeşitli yöntemlerle yapılıyor: Kağıt hamuru yöntemi, selüloz hamurunun kirli yüzeye sıvanıp bir süre bekletilmesi, sonra saf suyla fırçalanması. Daha zor kirler için kimyasal pasta yöntemi, bunlarla da temizlenemeyen bölümlerde aletlerin yardımıyla mekanik temizlik yöntemi uygulanıyor.

Taşlar da sağlamlaştırılıyor. 1999’da Mecidiye Köşkü ve etrafındaki kulelerin dış yüzeyinde bakteri üremesiyle oluşan ‘‘taş hastalığı’’ tedavi edilecek. Sonra da taşlar bütünleştirilecek. Dökülen taşlar, doldurma yöntemiyle bütünlenecek.

Elginkan Grubu'na bağlı ECA Isı Grubu da, sarayın ısıtma sorununu çözümledi. Saraydaki eski ve verimsiz dört ısıtma kazanı tesisatı tarihsel yapıya zarar vermeden söküldü, yeni kazanlar ve brülörler monte edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!