Sansür neÅŸeli gençliÄŸi gerdi

Güncelleme Tarihi:

Sansür neşeli gençliği gerdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 00:00

Genç oyuncu kadrosunun rol oldığı "Neşeli Gençlik" filmini, Kültür ve Turizm bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Eserleri Müdürlüğü tarafından 18 yaş sınırı getirilince, filmin başrol oyuncuları isyan etti. Film, gençlerin cinsellikle tanışmalarını konu alıyor.

Haberin Devamı

18 yaş sınırına takılan Neşeli Gençlik filminin oyuncu kadrosu Kelebek’e konuştu. 9 Şubat’ta vizyona girecek olan filmin lise çağındaki bir grup gencin ilk kez milli olmalarıyla ilgili başlarından geçen komik olayları anlattığını ve cinsel öğe içermediğini belirten oyuncular, filme uygulanan yasak dolayısıyla üzgün olduklarını dile getirdiler.

Bu filmle milli oldum

Boran Etili (18)

Neşeli Gençlik’in baş karakteri Şakir’i canlandıran Boran Etili, üç ayrı cast ajansı ve 3 bin kişi arasından seçildi. İlk oyunculuk deneyimini, sekiz yaşındayken "Ah Bir Zengin Olsam" adlı yapımda Hülya Avşar’ın oğlunu oynayarak

/images/100/0x0/55eb0204f018fbb8f8a4ffca
yaşayan Etili, iyi bir oyuncu olmayı hedefliyor. Filmde ’milli olmaya çalışan’ bir genci canlandıran Etili, gerçek hayatında da filmin çekimlerinin başlamasından sonra milli olmuş. Genç oyuncu, filmin 18 yaş altı sansürü içinse şunları söylüyor: "Biz filmde el ele bile tutuşmadan milli olma konusunu, cinselliği anlatıyoruz. 18 yaş sansürü üzücü. Film sonuçta 15-17 yaş arasındaki gençlerin deneyimlerini anlatıyor".

Haberin Devamı

Sansür saçma

Çağatay Çabuk (18)

Filmin önemli karakterlerinden biri olan Nuri’yi Maltepe Üniversitesi’nde oyunculuk eğitimi alan Çağatay Çabuk canlandırıyor. Ailesiyle sorunlar yaşayan bir genç olan Nuri’yi canlandırırken çok eğlendiğini belirten Çubuk da filmin sansüre uğramasından şikayetçi: "Filmi 7’den 70’e herkes izlemeli. İnsanlar bunları yaşıyor ve bunlar çok doğal. İnsanların metabolizmasının ihtiyacı olan bir şey. Bu sansür bence saçmalık."

Seks hayatın bir parçası

Selim Yakar (24)

Lise mezunu Selim Yakar, filmde çok havalı ve kendini beğenmiş Sarıkafa karakterini canlandırıyor. Filmdeki gibi kendisinin de ilk cinsel deneyimini çok genç yaşta yaşadığını belirten Yakar, "Cinsellik yemek yemek, su içmek gibi bir ihtiyaç" derken, filmdeki 18 yaş sansürü için de şunları söylüyor: "Normal yaşantımızdaki seks öğelerinin rahatsız bile etmediği halde yasaklanması bana saçma geliyor. Aileler, şiddet içeren filmlere giderken böyle doğal olan bir şeye yasak koymaları anlamsız."

Haberin Devamı

Bu bir popcorn film

/images/100/0x0/55eb0204f018fbb8f8a4ffcc

CantuÄŸ Candar (27)

Sansüre tepkili olan bir başka oyuncu da filmde Cemil karakterini canlandıran Cantuğ Candar. Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi Oyunculuk bölümlerinden mezun olan Candar: "+18’lik bir film kesinlikle değil filmimiz. Günlük hayatta şovmenlerin milyonlarca insanın gözü önünde yaptığı espriler sansürlenmiyor ama bizim eğlencelik, popcorn filmimiz sansüre takılıyor. Çok saçma." diyor.

Rolü utandırdı

Aras Ferahyan

Filmin ezik oÄŸlanı Osman karakteriyle kamera karşısına geçen Aras Ferahyan, filmdeki lakabının ’Tosun Osman’ olduÄŸunu belirtiyor ve bunun sebebinin cinsel organının büyüklüğünden kaynaklandığını gülerek ve biraz da utanarak anlatıyor. Bu durumu yakın çevresinin öğrenmesi kendisini bayağı rahatsız etmiÅŸ. Ferahyan, "Ne yapalım sanat için her ÅŸey. Ama asıl +18 sınırının konması tuhaf geldi bana. Hatta tanımadığımız birkaç kiÅŸiyle konuÅŸtuk sinemanın önünde. 16 yaÅŸlarında olduklarını ve kendilerinin bile bunu saçma bulduklarını söylediler. Sigara ve içkiye bazı yerlerde yasak getirilmesini uygun buluyorum, ama bu bir film" sözleriyle sansürle ilgili yaÅŸadığı üzüntüyü dile getiriyor.Â

Haberin Devamı

Cinsellik okullarda ders olmalı

Eylem Åženkal

/images/100/0x0/55eb0204f018fbb8f8a4ffce

Manken Eylem Şenkal, Neşeli Gençlik’in Amazonlar Kraliçesi... Gençlerin rüyalarındaki kadını canlandıran ve çekimlerde çok eğlendiğini belirten Şenkal, "Gençler çok iyi oynadılar. Ben konuk oyuncu olarak filmde sadece bir sos olarak yer aldım. Filme 18 yaş sınırının konması bence izleyiciyi daha çok meraklandıracak. Aslında filmde insanların hiç gözüne batmayacak bir konu işleniyor. Konu ilk cinsel deneyimler ama bunu işleme şekli çok komik." diyor. Şenkal, cinsellikle ilgili ise şunları söylüyor: "İlk cinsel deneyimler aslında çok küçük yaşlarda başlıyor. Çocuklar, daha bebeklikten yeni çıktığı anda kendi kendileriyle keşif oyununa çıkıyorlar. Bu tamamen yemek yeme güdüsüyle aynı doğallıkta. Cinsellik güdüsü bastırıldıkça patlamalar yaşanıyor. Toplumun ve dinin bunun üzerindeki baskılarını da biliyorum. Ama günümüzde eğitim alan insanların bunun korkup kaçılmayacak, kendi bedeninle ve bu durumla barışık olabileceğini anladıklarını gün geçtikçe daha çok algılıyorum. Ama bunun yanı sıra değerlerini yitiren, dejenerasyona uğrayan, cinsel kimliklerini bulmadan ilişkiler yaşayan gençlerin de karşısındayım. Parayla cinselliğe dayalı bir yaşam tarzı olan gençler de var gözlemlediğim. Tabii ki cinsel devrim boyutu olsun ama bilinçli olsun! Bunun hastalık boyutu da var, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda. Bu okullarda bir ders konusu olmalı. Bir de maalesef sahalarda taraftarın ettiği küfürlerin içindeki gibi algılanıyor cinsellik. Çünkü bilinçlenilmiyor ve bastırılıyor. Cinselliğin özel olduğunu öğretmemiz gerek."

Filmin Barbie’siyim

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb0205f018fbb8f8a4ffd0
Hazal Atasever (18)

Neşeli Gençlik’te rol aldıktan sonra üniversitedeki endüstriyel tasarım bölümünden ayrılıp Yeditepe Üniversitesi’nde tiyatro eğitimine başlayan Hazel Atasever, filmde okulun popüler kızı Pelin’i canlandırıyor. Rolünü; "Okulun Barbie’lerinden biriyim. Biraz aşifte, şımarık bir kız. Şakir’i bana ayarlamaya çalışıyorlar ama beceremiyorlar. Duygusal ve cinselliğe dayalı gelgitler oluyor ikisinin arasında." sözleriyle özetleyen Atasever, gerçek hayatının filmdeki gibi olmadığını da belirtiyor: "İlk deneyimimi henüz gerçekleştirmedim. Filmde aşifteyim ama normalde bakireyim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!