Sanat eserini çaldınız diyelim Peki ya sonra?

Güncelleme Tarihi:

Sanat eserini çaldınız diyelim Peki ya sonra
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

16 Ekim gecesi herkes evinde mışıl mışıl uyurken, Rotterdam’da birtakım hırsızlar Kunsthal Müzesi’nde kol geziyordu.

Haberin Devamı

Amaçlarını ertesi gün çıkan haberlerde öğrendik...
Peşlerinde oldukları şey; Pablo Picasso, Claude Monet, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan ve Lucian Freud’a ait tam yedi sanat eseriydi.
Müze Müdürü Emily Ansenk’in tepkisiyse çok net oldu: “Bu bir kabus.”
Evet gerçekten de bu bir kabustu.
Çoğuna değer bile biçilemeyen tam yedi önemli sanat eseri ortadan yok olmuştu.
Aynı kabusu son yıllarda Hannover’deki Sprengel Müzesi Müdürü Ulrich Krempel de yaşamıştı.
Olay bu kez müzede değil, müzenin İsviçre’ye geçici bir süre sergi için eser verdiği sırada olmuştu. İki Picasso eseri toz olup gitmişti.
Bu tür eser hırsızlıkları üzerine pek çok varsayım sürülüyor ortaya.
Mesela bazı kaynaklar Rotterdam’daki eserleri bir milyarderin çaldırdığını söylüyor.
Ama bu gerçekten de bir Hollywood senaryosunu andırıyor gibi...
Peki, diyelim ki bu eserleri her şeyi göze alıp, en iyi planları yapıp çaldılar. Peki ya sonra ne olacak?
Hırsızların bu başyapıtları resmi yerlerde satmaları tabii ki mümkün değil. Çünkü durumdan herkes haberdar.
Hepsi, www.artloss.com sitesinde net bir şekilde sıralanmış. Bu siteye girmiş işler ne satılabiliyor ne de herhangi bir yer de sergilenebiliyor.
The Atlantic’e röportaj veren bir FBI ajanı, eserleri çalan hırsızlar hakkında bakın ne söylüyor:
“20 yıldır FBI’da bu işleri araştırıyorum. Ama hâlâ, hırsızların neden gidip de değerli eserleri çaldıklarını anlayamadım. Kesinlikle çok yetenekli ve zeki hırsızlar. Çünkü o güvenliği aşmak çok zor. Ama çok kötü birer finansçı oldukları apaçık ortada.”
Peki, hırsızlar yıllardır satamayacakları işleri çalmaya devam ederken müzeler ne yapıyor?
Güvenliği artırmak onlar için fazladan masraf.
Bunu yapabilmek için müze giriş ücretlerini artırmaları gerekiyor ki, buna tüm ziyaretçiler doğal olarak karşı çıkıyor.
Artık müzelik eser hırsızlıklarına karşı tüm müzelerin bir araya gelip ortak bir ‘güvenlik’ kararı almalarının vakti geldi belki de...

Haberin Devamı

Müzede bir gün

Galeri

Fransa Kralı XIV. Louis, İspanyol Prensi Francisco de Paula, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan ya da Galler prensleri VI. Edward ve I. Charles’ın çocuklukları hakkında bir fikriniz var mı? Varsa da hepsinin portrelerini ayrı ayrı deneyimlemişsinizdir. 16.-19. yüzyıllar arasında yaşamış önemli kişilerin çocukluk portreleri, Pera Müzesi’nde açılan ‘Altın Çocuklar 16.-19. Yüzyıl Avrupası’ndan Portreler’ sergisiyle bir arada. Eserleri inceleyince bir yandan dönemin Avrupa resminin portre geleneğini görmek, bir yandan da Avrupa siyasi tarihinin dört yüzyılına, Avrupa’nın aristokrasi geleneklerine, inançlarına ve moda akımlarına ait çok önemli ipuçlarını anlamak mümkün.

Mağaza

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden ‘Monet’nin Bahçesi’ adlı sergiyi çoktan gezmiş olabilirsiniz. Peki, çıkmadan müze mağazasına uğradınız mı? Yeni serginin şerefine bir sürü  yeni ürün geldi mağazaya. Monet’nin eserlerinden esinlenilen bardak altlıkları (15 lira), ayraçlar (10 lira) ve fularlar (80 lira) var. Hepsi, tasarımcı Bige Ökten’in ellerinden çıkma. (212) 277 22 00.

Mönü

Muhteşem Boğaz manzaralı İstanbul Modern’in ikinci katındaki restoranda şu sıralar etli karalahana sarması (20 lira), köfteli kesme makarna (28 lira), sebzeli pizza (24 lira) ve pideli köfte (31 lira) en çok tercih edilenler arasında. Geçen haftalarda açılan İstanbul Tasarım Bienali’ni gezdikten sonra keyif yapmak için ideal. (212) 334 73 00.

Tiyatro

Haberin Devamı

Genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı, Ankara’daki CerModern’in sahne sanatları programı olan ‘StüdyoCer’in ilk oyunu ‘Hayvan Çiftliği’, 30 Ekim Salı saat 20.30’da izlenebilir. George Orwell’in çağdaş klasikleri arasına girmiş dünya edebiyatındaki yergi türünün başyapıtlarından biri olan eserde SSCB’nin kuruluşundan itibaren Stalin döneminde gerçekleşen önemli olaylar, bir hayvan çiftliğinde geçen olaylar şeklinde yergisel bir dille anlatılıyor. Biletler 15-30 lira. (312) 310 00 00.

DÜNYADA NELER OLUYOR?

LONDRA

Hem küratör hem aktivist
Londra’daki ‘White Cube’ Galeri’de 11 Kasım’a kadar genç sanatçı Theaster Gates’in işleri ‘My Labor Is My Protest’ adlı sergide görülebilir. Gates, sanatçılığının yanı sıra bir küratör ve aktivist. http://whitecube.com

PARİS

Haberin Devamı

Louvre’da konser
Mezo soprano Cecilia Bartoli konseri 13 Kasım’da ‘Champs-Elysees / Louvre’da. Kendisine Basel Chamber Orkestrası eşlik edecek. www.sallepleyel.fr

NEW YORK

Bazı kadınlar
New York’taki Zieher Smith Galerisi 10 Kasım’a kadar Jason Brinkerhoff’un işlerine ‘Some Women’ adlı sergide yer veriyor. www.ziehersmith.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!