Sakla embriyoyu gelir zamanı

Güncelleme Tarihi:

Sakla embriyoyu gelir zamanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2005 01:33

Embriyo dondurma, üremeye yardımcı tekniklerin uygulanmasına önemli bir avantaj kabul ediliyor. Taze sikluslar başarısız olduğunda ya da çiftler, başarılı bir embriyo transferinden sonra tekrar çocuk istediklerinde, bu yöntem kullanılıyor.

l Dondurma işlemi nasıl yapılır?

Hücre ve dokuları dondurma işlemi sırasında özel sıvılar kullanılır ve bunlar donma esnasında buz kristallerini ve tuz birikimini engeller. Yüksek konsantrasyonda tuzlar ve hatta belki buz kristallerinin kendileri, dondurma ve çözme sırasında hücreleri ölümcül şekilde yaralayabilirler. Embriyolar, özel bir makinede kontrollü olarak dondurulduktan sonra sıvı nitrojende -196 santigrad derecede saklanır. Embriyo dondurma işlemi birkaç saat alırken, eritme işlemi yaklaşık 30-45 dakika sürer. Dünyada şimdiye kadar en fazla 13 yıl saklanmış bir embriyo başarıyla çözdürülmüştür.

l Embriyo dondurma işlemi hangi durumlarda yapılır?

Embriyoların dondurulması tüp bebek programlarında güvenliği ve verimliliği arttırdığı için standart bir uygulama. Tüp Bebek tedavilerinde daha fazla sayıda yumurta üretmek ve toplamak için, hastanın yumurtalıkları hormonal olarak uyarılır. Bazen, toplanan ve başarıyla döllenen yumurtalar, rahime transfer edilecek embriyo sayısından fazla olur. Bu durumda, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere fazla embriyolar dondurulur. Dondurulmuş embriyodan ilk insan gebeliği 1983 yılında Trounson ve Mohr tarafından rapor edildi.

l Embriyo saklamanın avantajları nedir?

Embriyo dondurulması en azından birçok embriyonun hemen transferi için hazır durumda bulunmasını garantiler. Hastayı sonraki tüp bebek denemelerindeki fiziksel sıkıntı, yumurtalık uyarılmasının masrafı ve yumurta toplanması işlemlerinden kurtarmış olur. Genellikle dondurulmuş embriyoların kullanımı problem teşkil etmez. Bununla birlikte embriyoların dondurulmasından sonra etik, hukuksal ve sosyal sorunlar doğabilir. Türkiye’de dondurulmuş embriyonun yasal saklanma süresi 3 yıl.

l Embriyo, hangi şartlarda dondurulmalı?

Tüp bebek tedavisinin önemli stratejilerinden biri, doğal siklustaki gebe kalma denemelerine benzer olarak, tekrar tekrar denemektir. Eğer fazladan dondurulmuş embriyo varsa tüp bebek denemesi, dondurulmuş embriyoların çözülerek transfer edilmesi şeklinde olur.

l Dondurulmuş embriyo bebekleri sağlıklı ve normal midir?

Donmuş embriyo kullanma şansına sahip olan çiftler bu konuda hiçbir endişe duymamalı. Birçok çalışma, donmuş embriyolardan doğmuş çocukları inceledi. Sonuç, doğum defektlerinde ya da gelişim bozukluklarında hiç artış olmadığı yönünde.

l Embriyo dondurma, çoğul gebelikleri azaltır mı?

Fazla embriyoların başarılı şekilde dondurulması, kısırlık tedavileri sonucu ortaya çıkan çoğul gebelik sayısının düşürülmesinde önemli bir seçenek oldu. Dünya çapındaki akım, daha çok embriyo dondurulmasıyla sonuçlanan daha az embriyo transfer etme yönünde.

l Dondurulmuş embriyo ile gebe kalma şansı nedir?

Ç
özünmeden sonra hücrelerinin yüzde 100’ü hiç dondurulmamış embriyolar kadar iyi. Embriyo morfolojisi (hücrelerin görünümleri), embriyonun hayatta kalmasında en fazla etkin olan faktörlerden biridir. İlginçtir ki, mikroenjeksiyon (ICSI) ile üretilen embriyolar, bir şekilde diğer döllenme yöntemlerinden daha iyi hayatta kalıyorlar.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!