Sahne gençlerin ve genç kalanların

Güncelleme Tarihi:

Sahne gençlerin ve genç kalanların
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 11:56

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Genç Tiyatro Birimi, bu aydan itibaren Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde.

Haberin Devamı

Deniz İNCEOĞLU

Mayıs sonuna kadar hem Genç Tiyatro eserleri sahnelenecek, hem de çağdaş dans gösterimleri, dinleti-konserler, öykü ve oyun okumaları, paneller, liselere tiyatro kursu, sokak tiyatroları yapılacak. Sonunda da mayıs ayında 26. Genç Günler başlayacak.
Genç tiyatronun bireye yoğunlaştığını söyleyen Genç Tiyatro Sorumlusu Arif Akkaya farklarını şöyle anlatıyor: “Genç düşünen, dinamik, biraz daha sözü olan herkes Genç Tiyatrocudur. Genele yönelik sorunlarla mesaj verme kaygısı güden oyunlardan çok, bireye yönelik sorunlar işleniyor. Kuralların değişmesi, kimlik karmaşası, siyasi patlamalar, sıkıştırılmış insan gibi başlıklar buna örnek olabilir.”
Genç düşünceye çok önem veren Genç Tiyatro Birimi eğitimlere liselerden başlıyor. 18 Ocak’tan itibaren mayısa kadar şimdilik pilot bölge seçtikleri Üsküdar’daki lise öğrencilerine haftanın dört günü ders verecekler. Bunun dışındaki bir diğer yenilik de fuayede karşılaşacağınız kürsü olacak. Şubat ayında kurulması beklenen kürsüde herkes istediği konuda konuşabilecek.
İşte Genç Tiyatro’nun bu ay sahneleyeceği üç oyun..

Haberin Devamı

BEKLEME SALONU

Bol ödüllü sanatçı Yiğit Sertdemir’in yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği Bekleme Salonu, hayatta insanın insana yaptığı, kurguladığı oyunlar üzerine kurulu. Cengiz Tangör, Ertuğrul Postoğlu ve Zeynep Özyağcılar’ın sahnelediği eserde üç kişi aynı amaçla geldikleri bekleme salonunda, küçük bir “engel”le karşılaşır. “Yapmaları gereken beklemek mi yahut beklemekten vazgeçip, içine sürüklendikleri şifreleri çözmek mi” diye düşünürler. Her şifre sadece akıl yürüterek değil aynı zamanda onlara verilen oyunun kurallarıyla çözülmelidir. Hatta kazanmak uğruna, birbirlerini yok etmeyi göze almaları da gerekebilir. Fakat kaybettikleri kazandıklarına göre ne kadar önemli olduğuna onlar karar verecektir. Sonuçta herkesin bir gün, bir yerde karşısına çıkabilecek bir “bekleme salonunun” neden, nasıl, ne zaman, yaşanacağını merak ediyorsanız beklemeye gerek yok. Oyun 9, 10, 20, 21, 22, 23, 24 Ocak’ta izlenebilir

Haberin Devamı

SINIF ÇATIŞMASI VE YER DEĞİŞTİREN KİMLİKLER

Jean Genet’in yazdığı, Salah Birsel’in dilimize çevirdiği Hizmetçiler, bir ortak reji çalışması. Oyun, Claire ile Solange adlı iki kız kardeşin, hanımlarını öldürme planlarını, o evde yokken kurdukları düşsel dünyanın içinde oynadıkları oyunlarla gerçekleştirmeye çalışmalarını anlatıyor. Selin Türkmen, Berna Adıgüzel ve Özge O’Neill Sarımola’nın rolleri paylaştığı oyunda sahnede kimliklerarası rol değişiklikleri kendini gösteriyor. Efendi-köle, hanımefendi-hizmetçi, ezen-ezilen ilişkilerinin yaşattığı sömürü kavramı oyunda üst sınıfın kullandığı bir araçken, alt sınıfın elinde kendilerine döndürdüğü bir silaha dönüşüyor. Bu sebepten sınıf çatışması, kimlikler arasında yer değiştiren bir olgu olarak, ilginç, deneysel bir çalışma içerisinde yer alıyor.
Oyun 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31 Ocak tarihlerinde izlenebilir.

Haberin Devamı

KAFES YOZLAŞAN AİLE

Mario Fratti’nin yazdığı Özcan Özer’in dilimize çevirdiği Kafes’i Ali Gökmen Altuğ yönetti. Oyunun başkahramanı Christiano, dünyadaki olumsuz gelişmeleri, yaşamın ve bireylerin yozlaşmasını, her şeyin çıkar üzerinde biçimlenmesini protesto etmek için kendini evindeki bir kafese kapatıyor. Bir yandan da Anton Çehov’un yapıtlarından yola çıkarak, yaşamı anlamaya, kavramaya ve değerlendirmeye çalışıyor. Kadından, gündelik sorunlardan, aile içi ya da dünyasal çatışmalardan uzak kalmaya çalışan Christiano, aynı evde yaşayan ağabeyi Pietro’nun mutsuz evlilik sürdüğü Chiara’ya ilgi duymaya başlar.
Oyun 27, 28, 29, 30, 31 Ocak’ta izlenebilir.

Haberin Devamı

SÖYLEŞİLER VE ATÖLYELER ÜSKÜDAR’DA

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde tiyatro gösterimlerinin yanı sıra pek çok etkinlik daha yapılacak. Rezervasyon için tel: 0216 492 90 84.
15 Ocak Saat 17.00 “Boş Sayfadan Sahneye” isimli söyleşiye Civan Canova, Macit Koper, Mahperi Mertoğlu, Celile Toyon, Mert Turak ve Leon Vasilyadis katılacak.
18 Ocak Saat 20.30 “Öğüt” adlı Okuma Tiyatrosu’nda Cem Uslu’nun yazdığı Enes Mazak’ın yönettiği eserde Alev Oraloğlu, İbrahim Gündoğan, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Özgür Atkın ve Sanem Oluz sahnede olacak.
18-24 Ocak Saat 11.00-14.00 arasında Yiğit Sertdemir’le “Yazarlık Atölyesi” yapılacak.
22 Ocak Saat 17.00’de “Bir Zamanlar” adlı söyleyişiyi Nedret Güvenç, Ülkü Erakalın  ve Toron Karacaoğlu yapacak.
25 Ocak Saat 20.30’da Okuma Tiyatrosu “Öğüt”
25-26 Ocak 11.00-14.00 saatleri arasında “HOP” atölyesi Berkun Oya ile yapılacak.
29 Ocak Saat 17.00 “Genç Yazar Yönetmen Gözünden” söyleşisini Serkan Öz ve Göktay Tosun yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!