Sağlıklı ve enerjik bir tatil için bol sebze ve meyve yiyin

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı ve enerjik bir tatil için bol sebze ve meyve yiyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2004 22:15

Mevsim itibarıyla soğuk algınlığı, grip gibi kolay bulaşan hastalıklar kol geziyor.

Özellikle sık seyahat edenler ve toplu taşıma aracı kullananlarda bulaşma olasılığı daha yüksek olan bu hastalıklardan korunmak için sebze ve meyve yiyerek direncinizi artırabilirsiniz. Hapşırık, tıksırık, yüksek ateş, halsizlik gibi can sıkıcı sorunlarla uğraşmak yerine sağlam, enerjik bir bünyeyle yola çıkmak tartışılmaz bir tercih.

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Beslenme Uzmanı Dr. Zeynep Koç, enfeksiyondan korunmak için günde beş porsiyon sebze ve meyve yenmesini öneriyor.

İşte size sebze ve meyve tüketmek için birkaç iyi neden:

C vitamini açısından son derece zengindirler. C vitamini antioksidan özelliği yani vücutta serbest radikallerin oluşmasını engellemesi nedeniyle enfeksiyonlardan koruyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Derideki epitel dokuyu koruduğu için cilt üzerinde de yararlı etkileri bulunuyor.

İçerdiği doğal su nedeniyle sıvı ihtiyacınızı karşılamada yardımcı.

Sebze ve meyve karoten yani A vitamini açısından da zengin. Göz sağlığı, büyüme ve gelişme için önemli olan A vitamini, turuncu sarı renkli havuç, kayısı, şeftali, balkabağı, lahanada bolca var.

İçerdikleri folik asit hücre yenilenmesinde, kanın alyuvarlarının üretiminde rol alıyorlar.

Sebze ve meyveler kalsiyum açısından da iyi kaynaklar. Süt ve sütlü ürünlerden sonra en çok kalsiyum içeren gıdalar.

Vücutta enerji metabolizmasının düzgün çalışmasını sağlayan magnezyum minerali yönünden iyi kaynaklar.

Midede tokluk hissi verirler. İçerdikleri kalori miktarının düşük olması nedeniyle, öğün aralarında açlığı gidermek için tercih edilmeliler.

Besin lifleri yönünden zenginler. Lifler bağırsakları çalıştırarak kabızlığı ve şişmanlığı önlemede önemli görev alırlar.

Yorgunluğu, kansızlığı içerdikleri demir minerali sayesinde önler ve halsizliği giderirler.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Sebze ve meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bol vitamin içerdiklerinden ve vitaminler de yüksek ısıda kolay kaybolabileceklerinden mümkün olduğunca buhar ya da buğulama yöntemiyle pişirilmeliler. Ayrıca:

n Yüksek ısıdan kaçının. Yenilebilecek kadarını ısıtıp tüketin.

n
Çiğ sebzeleri hazırlayıp hemen tüketmeye özen gösterin.

n Meyvelerin kabuklarıyla yenilenlerini soymadan yiyin.

n
Mümkünse elle büyük parçalar halinde doğrayın.

n Akan suyun altında bol suyla yıkayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!