Yeşil, Kırmızı Ve Sarı Mercimek Yemeği Gaz Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Yeşil, Kırmızı Ve Sarı Mercimek Yemeği Gaz Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 20:50

Mercimek yemeği, Türk kültüründe en sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Ancak gaz yapıcı ve şişirtici özellikleri nedeniyle, dikkat edilmesi gerekmektedir. Sizler için mercimek yemeği gaz yapar mı? Mercimek yemeği gaz yapmaması için ne yapılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Mercimek yemeğinin birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek protein içeriği sebebi ile harika bir protein kaynağı olarak görülmektedir. Sindirim sorunu yaşayanlar, mercimek yemeklerinde gazı giderici veya azaltıcı yöntemleri denemektedir. Mercimek tüketiminde aşırıya kaçılmasında, gaz ve şişkinlik belirtileri görülmektedir. 

 Mercimek Yemeği Gaz Yapar mı? (Yetişkinlerde) 

 Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir. En sağlıklı bakliyatlar arasında yer alan mercimek, karbonhidrat ve potasyum içermektedir. Mercimeğin gaz yapmaması için özel pişirme yöntemleri ile hazırlanması gerekmektedir. Yetişkinler mercimek gibi yaz yapan yiyecekleri, aynı gün içerisinde tüketmemektedir. 

Haberin Devamı

 Mercimek Yemeği Midede Şişkinlik Yapar mı? 

 Her ne kadar mercimek yemeği bünyeden bünyeye farklı etkiler gösterse de şişkinlik hissiyatı vermektedir. Yeşil, kırmızı ve sarı mercimekte fitik asit bulunduğundan, şişkinliğe sebep olmaktadır. Gece boyunca sirkeli ve limonlu suda bekletilen mercimek için fitik asit oranı düşürülmektedir. Fitik asit oranı düşürülen mercimekse, karın şişliği ihtimalini azaltmaktadır. Mercimeği pişirmeden önce bol su ile mutlaka yıkanması ve iyice pişirilmesi gerekmektedir. 

 Mercimek Yemeği Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? 

 Emziren bir annenin beslenmesine dikkat etmesi önem arz etmektedir. Annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünü olmaktadır. Özellikle doğumdan sonraki ilk günlerde mercimek tüketimi, bebekte gaz sıkıntılarının oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek, emziren annenin beslenmesine bir süre dahil edilmemesi gerekmektedir. Süt verimliliği açısından, emziren anne mercimek tüketiminden uzak durmaktadır. Her ne kadar mercimek sütü artıran bir besin olsa da gaz yaptığı göz önüne alınmaktadır. 

 Mercimek Yemeği Hamilelikte Gaz Yapar mı? 

Haberin Devamı

 Hamilelikte sindirimi zor besinler arasında mercimek de yer almaktadır. Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek her ne kadar çok fazla seviliyorsa da uzak durulması gerekmektedir. Uzak durulmaması durumunda gaz gibi olumsuzluklar yaşanmamaktadır. Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir. Hamilelerin canı mercimek yemeği çekmesi durumunda, özel yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!