Yeşil, Kırmızı Ve Pişmiş Elma Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Yeşil, Kırmızı Ve Pişmiş Elma Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 19:53

Elma, sevilerek yenen meyvelerden biridir. Ayrıca sağlığa faydalı birçok özelliği bulunmaktadır. Faydalı bir besin olan elma, insanlarda gaz problemine de yol açmaktadır. Birçok insan elma yedikten sonra şişkinlik yaşamakta, günlük hayatları olumsuz etkilenmektedir. Elmanın, nasıl şekilde gaza sebebiyet verdiğini öğrenip, doğru şekilde tüketebilirsiniz. Elmanın şişkinlik oluşturmaması için nelere dikkat etmeniz gerektiğini detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Elma karbonhidratlı bir yapıya sahip, lifli bir meyvedir. Yapısında bulunan pektin ve sorbitol nedeniyle gaza, şişkinliğe ve özellikle bebeklerde ishale neden olabiliyor. Bu nedenle yemeklerle birlikte yenmemesi, öğün veya ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

 Elma Gaz, Şişkinlik Yapar mı? 

 Birçok insan elma yedikten sonra gaz ve şişkinlik yaşamaktadır. Elma da gaz yapan besinler arasında yer alıyor. Yüksek lif oranına sahip bu meyve, sindirim sistemine yardımcı olsa da yanlış yeme sonucunda gaz ve şişkinliğe sebebiyet veriyor. 

 Elmanın yeşil veya kırmızı olması fark etmiyor. Hangi renk elmayı yerseniz yiyin, gaz problemi yaşayabiliyorsunuz. Bu sizin metabolizmanıza da bağlı bir durumdur. Elmada yüksek oranda sorbitol (şeker alkolü) bulunduğundan bazı insanların metabolizmaları bunu hızlı şekilde ememiyor. Bu da midede gaz oluşmasına yol açıyor. 

Haberin Devamı

 Elmada doğal şeker (fruktoz) bulunuyor. Bazı insanların vücutları fruktoz emilimi düşüktür. Elmayı haşlayıp, pişirerek yeseniz bile gaza ve şişkinliğe sebebiyet verebiliyor. 

 Elmanın Şişkinlik Yapmaması İçin Neler Yapılabilir? 

 1- Elmayı yemeklerden sonra tüketmiyorsunuz. Tek başına öğün veya ara öğün olarak tüketiyorsunuz. Çünkü ana öğünden sonra elma yediğinizde, mideniz öncelikle yediğiniz yemeği eritiyor. Bu işlem de ortalama 2-3 saat sürdüğünden, bu süre zarfında elma midede mayalanarak, gaza sebebiyet veriyor. Bu nedenle elmayı yemeklerden iki saat önce veya sonra tüketmeye dikkat etmelisiniz. 

 2- Elmayı küçük lokmalar halinde iyice çiğneyerek yemelisiniz. Lifli yapıya sahip olduğundan, iyice çiğnenmeden yutulduğunda, midede gaza sebebiyet verecektir. Gaz ve şişkinlik oluşmasını istemiyorsanız, çok iyi çiğnemeniz gerekiyor. 

 3- Vücut metabolizmanın elmada bulunan fruktoz ve sorbitolu absorbe etmekte yetersiz kalıyorsa, elmayı tek başına tüketmemeye çalışın. Probiyotik yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Yoğurtla birlikte tüketirken, elmayı iyice çiğnemeyi unutmayın.

  4- Elma, şişkinliğe sebebiyet vermenin yanı sıra asetik yapısı nedeniyle dişlerde çürümeye de yol açabiliyor. Bu nedenle elmayı yerken yavaş davranmayın. Hızlı şekilde, iyice çiğneyip, tüketmelisiniz. 

Haberin Devamı

 5- Elma yedikten sonra gaz problemi yaşıyorsanız, elmayı yedikten hemen sonra papatya, nane, tarçın, anason ve kakule gibi gaz giderici bitki çaylarından içebilirsiniz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!