Yaz yorgunluğunu atmak için tüyolar

Güncelleme Tarihi:

Yaz yorgunluğunu atmak için tüyolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 13:19

Yazın daha enerjik olabilmek için öncelikle sıkıntılı tatil bekleyişini beynimizden uzak tutmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

* Hava ne kadar sıcak olsa da spora devam etmek de önemli bir enerji kaynağı olarak gösteriliyor.

* Yazın tüketilen gıdaların hafif ama enerji ve mutluluk veren gıdalar olması gerekiyor.

Tüm yıl boyunca en çok beklenen mevsimlerin başında geliyor “Yaz”, Yaz denildiğinde hemen hepimiz, sıcak ve turuncu güneşi hayal ediyoruz. Yanı sıra  tatili tabii ki…Tüm bir yılın yorgunluğunu çıkartacağımızı umduğumuz tatili. Giderek sıcaklık ve nem artıyor, birileri tatile gidip, dönüyor ve biz bekliyoruz…Doğal olarak enerjimizin tükendiğini hissediyoruz. Psikiyatrlar buna kimi zaman yaz depresyonu adını veriyor. Kimi zaman da yaz yorgunluğu diyorlar. Mevsim dönümleriyle beraber, vücudumuzda bir takım farklılıklar meydan geliyor. Bu farklılaşma, hayvanlar ve bitkilerde çok net görülüyor. Mesela hayvan türlerinin mevsimlerle ilişkisi mükemmel. Onlar ne zaman doğum yapacaklarını, neye karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini biliyor gibi ona organize yaşıyor ama insanlar öyle değil. Ancak yine de bahar ve yaz yorgunluğunun mevsim  geçişlerinden kaynaklandığı kesin. İnsanların bu değişime verdikleri tepkiler, onların nasıl etkilendiklerini ortaya çıkartabiliyor ancak. Peki ama insanlar yaz aylarında nasıl bir etkilenme yaşıyor da enerjisini yitiriyor? Psikologlar, melatonin denilen ve beyin tarafından salgılanan bir maddenin artışı ya da eksilmesinin bu sonuçları doğurduğuna dikkat çekiyor.  Çünkü melatonin adı verilen madde sadece karanlıkta salgılanıyor. Yani gündüz salgılanmıyor. Dolayısıyla kışın, beyindeki melatonin miktarı artıyor, yazın ise azalıyor. Bu, insanın ruh durumunu ciddi olarak etkiliyor. Melatonin maddesinin fonksiyonu her canlıda değişik ve insanın ruh durumunu etkilediği kesin. Bazı insanları olumsuz, bazılarını olumlu etkiliyor ve o nedenle bazı insanlar kışın, bazıları yazın depresyona giriyor.

Haberin Devamı

Yaz ve yorgunluk

Yazın kendini yorgun hissetmenin en önemli nedenlerinden biri, bedenin değişen havaya gösterdiği tepki. Mesela yazın vücut önemli oranda su kaybediyor. Yüksek nem ve sıcakta, kalp hızlı atıyor, hızlı solumak zorunda kalıyor ve dolayısıyla yoruluyor. Hatta bazı kişilerde bu durum ölüme bile yol açabiliyor. Sıvı ve tuz kaybı, tansiyon değişikliklerine yol açarken, zihin yorgunluğunu da beraberinde getiriyor. İnsanlar konsantre olmakta zorluk çekiyor. Yaz yorgunluğu sendromunun  bedensel  tepkileri bunlar.

Haberin Devamı

Bir de psikolojik etki ve tepkiler var.  Firmaların iş toplantılarında sıklıkla rastladığımız yorgun bitkin olan insanlar, özellikle tatile gittiklerinde sabahlara kadar eğleniyorlar. Bunun nedeni, yazın herkes tatile gidiyor ve iş yerinde kalanlar da tatile çıkacakları zamana konsantre oluyorlar. O nedenle de günlük yaşamlarını sürdürdükleri kentlerde kalmak onları psikolojik olarak zorluyor.  İnsanın kendini tamamen tatile konsantre etmesi bu nedenle doğru değil” diyor.

Enerji nasıl artırılabilir?

Doktorların önerilerine kulak verilirse; Daha enerjik olmak için öncelikle bu psikolojiden kurtulmak lazım. ‘Tatil başka, iş başka’ tanımının anlamını iyi bilmek gerekiyor. Tatile büyük bir motivasyonla hazırlanmak yanlış. Tatili, çok eğlenilen bir dönem olarak kabul etmek de yanlış ama sadece işe konsantre olmak da aynı şekilde yanlış. Denge önemli. İnsan enerjisini toplamak için mutlaka yazın da spora devam etmeli. Yazın spor yapmak zordur ama mutlaka yapılmalı. Çünkü en iyi enerji veren yöntemdir. Sık sık ılık-soğuk duş almak lazım. Beden sağlığına dikkat ederek su kaybını engellemek gerekiyor. Tansiyona kesinlikle dikkat etmek ve sebze ve meyveyi bol yemek insanın enerjisini artırmaya yardımcı olabilir.

Derin nefes almak lazım

Haberin Devamı

Psikolog Davut İbrahimoğlu, “Enerimizi artırmak için her şeyden önce anı yaşam gerekiyor” diye söze başlıyor ve önerilerini şöyle sıralıyor.”Geçmişi değil anı yaşamak çok önemli. Affedici olmak ve zihinsel çatışmalardan mümkün olduğu kadar kendimizi kurtarıp meditasyon yapmak da enerji artımında önemli rol  oynuyor. Enerjinin artmasında ve auranın gelişmesinde çok büyük rolü olan meditasyonun yanı sıra günde iki kuru incir fevkalade enerji artırır. Keten tohumu da çok önemli bir enerji artırıcıdır. Sabah erken kalkıp en az dört beş kere derin nefes alıp vermek de önemli.”

İçinde Endorfin  bulunan(İnsana mutluluk veren)yiyecekler

* Mutlu olmak için; her gün bir avuç kadar ceviz, badem ve işlenmemiş fıstık yenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Özellikle sabah kahvaltılarında enerji veren ceviz bu anlamda çok önemli bir yere sahip. Kolesterolü düşürdüğü de herkesçe biliniyor. Ancak bu besinler de çok fazla tüketildiğinde fazla kiloya neden olduğu için günde bir avuç ölçeğini geçmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

* Muz, portakal, çikolata, üzüm ve dondurmanın içinde bulunan 'Endorphin' adlı madde insanı mutlu ediyor, dolayısıyla enerjisini artırıyor. Hatta muzun kokusunun bile insanı mutlu ettiği söyleniyor.

* Kayısı da vücuda gençlik veren bir yiyecek olarak tüketilmesi öneriliyor.

* Çilek, C vitamini deposu olarak kabul ediliyor. Salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırdığı, yüksek tansiyonu düşürdüğü ve damarları temizlediği iddia ediliyor.

.

* Adaçayı bitkisi ve yeşil çay tüketimi insanı hem mutlu ediyor hem de enerjisini artırıyor.

* Nane serinletici etkiye sahip olduğu için sabah kahvaltılarında ve taze olarak da içeceklere katılabilir.

 
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!