Türkiye'de tüberküloz en fazla Bartın'da

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede tüberküloz en fazla Bartında
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2008 11:29

Türkiye’de tüberkülozun görülme sıklığı ilden ile değişiklik gösteriyor. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, Türkiye’nin tüberküloz haritasında hastalığın 100 bin nüfusta görülme sıklığı açısından birinci sırada Bartın’ın beşinci sırada ise Zonguldak’ın yer aldığını söyledi. Doç Dr. Özkara, ayrıca 2006’daki 14 bin 740 tüberkülozlunun 9 bin 132’sinin hastalığının bulaşıcı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle  yaptığı açıklamada 2006 yılında hastalığın 100 bin nüfusta görülme sıklığının en yüksek olduğu 5 ili sıraladı. Özkara, yüz binde 89 ile Bartın’ın ilk sırada olduğunu belirterek , “Yüz binde 56.7 ile İstanbul ikinci, yüz binde 56 ile Kırklareli üçüncü, yüz binde 51 ile Sakarya dördüncü, yüz binde 47 ile ise Zonguldak son sırada yer alıyor” dedi.

TÜBERKÜLOZ HASTALARININ YÜZDE 62’SİNDE HASTALIĞI BULAŞTIRMA RİSKİ VAR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, tüberkülozun yanı sıra balgam mikrobuna da bakılması gerektiğini belirterek “Balgam mikrobu kesin teşhis için oldukça önemli. Ayrıca balgam mikrobunu taşıyan kişi hastalığı bulaştırma riski taşıyor. Halk sağlığı açısından en tehlikeli olanlar balgam mikrobunu taşıyanlar” dedi. Doç Dr. Özkara, 2005’te 14 bin 98 akciğer vereminin yüzde 57’sinde balgam mikrobu bulunurken, 2006’da ise 14 bin 740 tüberkülozlunun yüzde 62’sinde yani 9 bin 132’sinde balgam mikrobu görüldüğünü söyledi.Doç Dr. Özkara önceden balgam mikrobu çok fazla dikkate alınmaz iken son iki yıldır bu mikroba da bakıldığını söyleyerek “Oldukça olumlu bir gelişme” dedi.

TÜRKİYE’DE HASTALIK HEM GENÇ NÜFUSTA HEM DE YAŞLI NÜFUSTA GÖRÜLÜYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Şeref Özkara, Türkiye’de tüberkülozun hem 15-35 yaş arası nüfusta, hem de yaşlı nüfusta görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Özkara yaşlılarda görülmesinin ise olumlu olduğunu belirterek “Bir ülkede genç nüfusta hastalık sıklıkla görülüyorsa salgın hala devam ediyor demektir. Oysa yaşlı nüfusta görülüyorsa çok önceden vücuda yerleşen enfeksiyon yaşlılıkta kendini gösteriyor denilebilir” diye konuştu.

Türkiye’de hem 15-35 yaş arası hem de yaşlı nüfusta tüberkülozun görülme oranı yüksek. Yaşlılarda görülmesi ise olumlu.

Doç. Dr. Özkara, son iki yılda Türkiye’deki toplam sayının değişmediğine işaret ederek “13 bin 225'i erkek, 7 bin 301'i kadın olmak üzere Türkiye'de toplam 20 bin 526 verem hastası bulunuyor” dedi.

DSÖ RAPORU’NDA TÜRKİYE’DE TAHMİN EDİLEN YENİ OLGU 21 BİN 752

Doç. Dr. Özkara, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2008 Küresel Tüberküloz Raporu’nda Türkiye’de tahmin edilen yeni olgunun, 21 bin 752; kayıtlı yeni olgunun ise 18 bin 544 olarak belirtildiğine işaret etti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, DSÖ'nün her ülkeye hastaların en az yüzde 85'ine tanı konulması, bunların da yüzde 70'ine ulaşılması hedefi koyduğunu belirterek, ülkede "yayma pozitif" diye tabir edilen vakaların yüzde 80'inin tespit edildiğini, bu nedenle Türkiye'nin bu konuda başarılı sayılabileceğini kaydetti.

DSÖ'nün raporunda, Türkiye'nin dirençli vakalarla ilgili sonuçlarının yer almadığını kaydeden Özkara, "Çünkü laboratuarlarımızda kültür üzerinde inceleme yapılamıyor. Türkiye'deki laboratuarlarda Avrupa ve ABD'de olduğu gibi kültür üzerinde inceleme yapılmalıdır" dedi.

Geçmiş yıllarda hastaların kayıt altına alınması sorunu bulunduğunu, ancak 2006'dan beri uygulanan Doğrudan Gözetim Tedavisi ile hastaların kayıt altına alınmasının arttığını anlatan Doç Dr. Özkara, ancak verem teşhisinin yapıldığı laboratuarlardaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!